Ahmed Mohamed från Hjällbo är en av förebilderna i Förebildsjakten.

Så här ser en förebild ut

Ahmed Mohamed i Hjällbo är en av femton nominerade i tävlingen Förebildsjakten som lyfter unga människor i Västra Sverige som gör skillnad i sitt område.

– Haha, det kändes jättebra! Jag vet inte varför riktigt men kanske att jag uppmuntrat andra ungdomar, säger Ahmed Mohamed. Sverige är ett väldigt speciellt land. Om man vill göra något med sitt liv så finns det alla möjligheter. Och man kan få hjälp. Det är fantastiskt!

Förebildarna är en ideel förening, som genom kampanjer vill lyfta fram unga som hjälper andra ungdomar att ta kontroll över sina liv och sin framtid.

– Ahmed är en inspiration och förebild för andra unga och särskilt nyanlända, säger Fanny Ekström projektledare för Förebildsjakten. Med sin härligt positiva attityd får han till fina samtal som skapar förståelse. Genom att unga nyanlända får berätta om sina egna erfarenheter, underlättar han för många människor som befinner sig i nya sammanhang.

Ahmed kom till Sverige och Hjällbo i mars 2015 och har sedan dess engagerat sig inte bara i sitt eget liv utan även sina kompisars. Han startade Waryaa Talk som är en plattform på Youtube där somaliska ungdomar möts och diskuterar allt från samhällsfrågor till musik. Olika åsikter möts i en trevlig atmosfär.

 – Tillsammans kan vi förstå våra erfarenheter i Sverige och vad vi kan läras oss, säger Ahmed. Det kan vara svårt att komma till ett nytt land men tillsammans kan vi göra det lättare.

15 mars avslöjar Förebildsjakten vem som utsetts till årets förebild. Vi håller tummarna för Ahmed och håller koll på tävlingen.

http://forebildsjakten.se


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.