Under samrådspromenaderna får hyresgästerna möjlighet att samtala med bostadsbolagen och föra fram förslag på förbättringar.

Grannar, ni kan påverka ert Hjällbo! Det är i mötet som det händer.

– Tillsammans kan vi förändra till det bättre, säger Alfredo Torrez, på Hyresgästföreningen. Men det händer bara när vi samtalar och förstår varandra, därför finns samrådspromenaderna.

Samrådspromenader innebär att hjällboborna kan berätta om problem som finns ute i området direkt till bostadsbolaget Poseidon och Angereds stadsdelsförvaltning. När de vet vilka problem som finns, kan något göras åt situationen. 

– Det är jättespännande. Vi har gjort en nystart och har med oss Poseidon i det här, säger Alfredo Torrez, projektledare på den lokala Hyresgästföreningen i Hjällbo. Vi känner att motparterna faktiskt vill lyssna på de som bor i området och förbättra det som är möjligt. Det känns hoppfullt.

Det är de lokala hyresgästföreningarna tagit initiativet. Bland de boende har det alltid funnits ett starkt engagemang för området. Det som har saknats är en länk mellan hyresgästerna och Poseidon. Tanken är att hyresgästföreningens lokala förtroendevalda ska ändra på det och öka hyresgästernas inflytande i sitt boende. På köpet blir Hjällbo ett säkrare och trevligare område.

Promenader som redan gett resultat

– Vi har redan varit ute tre gånger, men fick pausa på grund av de nya restriktionerna, säger Alfredo. Istället har vi kört digitalt och ringt runt till boende med hjälp av fem ungdomar från Unga Hyresgästföreningen i Hjällbo. Tanken ärt att vi ska vara ute två gånger om året. Så det kommer nya chanser att vara med. Jag tycker verkligen att alla i Hjällbo ska ta den chansen. 

Unga hyresgästföreningen i Hjällbo hjälper till att ringa runt till hyresgäster.


Samråden har redan resulterat i en lista med önskemål från hyresgäster i Bergsgårdsgärdet som lämnats över till Poseidon. Det är tydliga önskemål och förslag på förbättringar.

– Vissa av förslagen är lågt hängande frukter som vi kan genomföra relativt snabbt och enkelt, säger Ulrika Stöök, utvecklingschef på Poseidon i Angered. Andra förslag är lite större, exempelvis nya lekplatser eller bättre grillplatser. Då behöver vi fortsätta prata med de boende om exakt vad som behövs och var de i så fall ska ligga. 


Här är några av hyresgästernas förslag på åtgärder som finns på listan:

  • Nya och fler bänkar på Bergsgårdsgärdet 1-15
  • Öppna upp ”Blåsippan” på Bondegärdet för verksamhet
  • Bättre utnyttja mellangårdarna på Bergsgårdsgärdet, t.ex. anlägga sittplatser, grillplatser etc.
  • Bättre utnyttja mellangårdarna på Sandspåret, t.ex. anlägga sittplatser, grillplatser etc.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.