Mellan tisdag 3 november och fredag 6 november är det drop in för vaccinering mot influensa i Hjällbo centrum.

Nu börjar Närhälsans vårdcentral i Hjällbo med vaccinering mot influensa

Mellan tisdagen 3 november och fredagen 6 november pågår vaccinationen mot årets influensa i Hjällbo. För att inte skapa trängsel på vårdcentralen kommer vaccinationen ske i Poseidons projektlokal i Hjällbo centrum. Nytt är också att personer som på grund av andra sjukdomar riskerar att bli allvarligt sjuka av influensan vaccineras utan kostnad.

I fjol vaccinerade sig mer än 600 Hjällbobor. 

– Vi har sett en trend de senaste åren av att allt fler personer vaccinerar sig, säger Cecilia Engström, distriktssköterska på Närhälsans vårdcentral i Hjällbo.

Till det kommer coronapandemin och en vilja att hålla sig frisk.

Sjuksköterskorna Nina Finnholm (till vänster) och Cecilia Engström (till höger) tillsammans med sjuksköterskestudenten Danial Moeeni (i mitten) är redo för att vaccinera 200 personer per dag


Gratis vaccinering för personer i riskgrupper

Tidigare har alla som vill vaccinera sig mot influensan fått betala för det, men i år får personer som är över 65 år eller som tillhör någon riskgrupp vaccinera sig mot influensan utan kostnad. För personer som inte tillhör en riskgrupp eller som är under 65 år kostar vaccinet mot årets influensa 230 kronor.

– Det är bra att vaccinera sig. Särskilt om man tillhör en riskgrupp. Man blir väldigt sjuk om man får influensan och om man tillhör en riskgrupp riskerar man att bli allvarligt sjuk och att vara sjuk under längre tid, säger Cecilia Engström. 


Drop in-mottagning i projektlokalen på torget

Cecilia Engström, sjuksköterska

Den årliga vaccinationsveckan börjar på tisdag, 3 november, och håller på fram till fredag, 9 november. Sjuksköterskorna Nina Finnholm och Cecilia Engström tillsammans med sjuksköterskestudenten Danial Moeeni är redo för att vaccinera 200 personer per dag. Det krävs ingen bokad tid för att vaccinera sig.

– Om kön är lång utanför projektlokalen uppmanar vi personer att komma tillbaka senare. Vi vill inte ha någon trängsel, säger Nina Finnholm. 


Den som vaccinerar sig skyddar sin omgivning

Ett annat skäl för att vaccinera sig är för att skydda personer i sin omgivning. Det kan till exempel handla om att man har ett sjukt barn. 

Nina Finnholm, sjuksköterska

– Den som är vaccinerad är skyddad från att själv få influensan och skyddar på sig sätt andra från att bli smittade, säger Cecilia Engström. 

Den som inte tillhör en riskgrupp och som får influensa får feber och blir sängliggande i ungefär en vecka. Den får svårt att äta och dricka och kan bli inlagd på sjukhus. För den som får influensan och tillhör en riskgrupp får samma symptom fast allvarligare, bli sängliggande i en månad och drabbas av lunginflammation. 


Vaccinet skyddar mot influensa i ett halvår

Vaccinationen skyddar som bäst två till tre veckor efter vaccineringen och sedan under ett halvårs tid. Den som vaccinerar sig nu kommer därför ha ett bra skydd när influensan brukar spridas som värst under januari och februari. 

Danial Moeeni, sjuksköterskestudent

Finns det några risker med att vaccinera sig?

– Det influensavaccin som ges i år är det samma som gavs i fjol. Det innebär att det är ett välprövat vaccin. Den biverkning som man kan få är lätta förkylningssymtom. Man kan bli lite trött och ruggig dagen efter, men det går snart över, säger Cecilia Engström.


Fakta om riskgrupper

Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du är:

– 65 år och äldre
– gravid
– vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
1. kronisk hjärtsjukdom
2. kronisk lungsjukdom, till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma
3. andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder
4. kronisk leversvikt eller njursvikt
5. diabetes
6. tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling


Kontakt med Närhälsans vårdcentral i Hjällbo

Uppgifter om hur du kommer i kontakt med Närhälsans vårdcentral finns här.

 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.