Sara Söderstjerna, ledare för Pop up, ser till att barnen som är med har roligt. En av dem är Aisha Hashi.

Pop up sätter alla Hjällbobarn som vill i rörelse under höstlovet och ger jobb till ungdomar

– Barn både behöver och vill röra på sig och Pop up erbjuder barn i alla åldrar aktiviteter att göra på sitt lov, säger Sara Söderstjerna, ledare för Pop up och för Rädda Barnens DOIT i Hjällbo.
Runt henne springer, hoppar och lekar höstlovslediga Hjällbobarn. De är med på aktiviteterna i Bergsgårdsskolans gymnastiksal som Pop Up har under hela höstlovet. 

Det är glädje, full fart och hög musik i Bergsgårdsskolans gymnastiksal. Under några timmar på måndagseftermiddagen hinner de med spökboll, dansstopp, limbo, hopprep och svansjage. 

– Jag kommer hit för att ha roligt. Jag ska vara här varje dag under höstlovet, säger Aisha Hashi som är 8 år. 

När det inte är lov är hon med i DOITs idrottsaktiviteter i Bergsgårdsskolans gymnastiksal efter skolan. Limbo tycker hon är roligast av dagens aktiviteter.

Darvan Ayoub, ledare för Pop up och Aisha Hashi. När det inte är lov träffas de två eftermiddagar i veckan då de båda är med på DOITs verksamhet i samma gymnastiksal.


Pop up på höstlovet är en fortsättning av sommaren

Bröderna Adam och Mazin Warsame, 3 respektive 4 år, tillhör de yngsta deltagarna.

Pop up är ett samarbete mellan Rädda Barnen, Västra Götalands idrottsförbund och Angereds stadsdelsförvaltning. Under sommarlovet arrangerade Pop up aktiviteter på olika torg runt om i Göteborg. Nu på höstlovet är det aktiviteter i Hjällbo, Eriksbo, Rannebergen och Hammarkullen.

Första dagen på höstlovet, på måndagen, kom 30 barn till Pop up i Hjällbo. På tisdagen kom 100 barn.

En del av de ungdomar som hade kommunala sommarjobb för att då jobba med Pop up har en anställning av Angereds stadsdelsförvaltning nu under höstlovet. 

– De gjorde ett så bra jobb i somras att de nu får fortsätta på höstlovet, säger Darvan Ayoub, ledare för Pop up och Rädda Barnens verksamhet DOIT i Hjällbo.  

Sammanlagt är det 32 ungdomar som är ledare för Pop up i Angered nu under höstlovet. Till det kommer åtta mentorer åt dessa. 

Amanda Boström och Chiaco Aslani leder arbetet med kompetensprojektet i Angered.

– Det är inte bara barnen som ska ha något att göra på höstlovet. Det gäller också ungdomar. När man har bra saker att göra blir det lugnare på kvällarna, säger Amanda Boström som är fältsekreterare i Angereds stadsdelsförvaltning.


Vill vara förebilder för yngre

Hon jobbar med kompetensprojektet som dessa ungdomar är en del av. Där handlar arbetet om att ge ungdomar arbetslivserfarenheter. 

– Ungdomsledarna vill ofta ge tillbaka något till sitt bostadsområde och vara goda förebilder för yngre. Och det ansvaret gäller också efter höstlovet, säger Amanda Boström.

Bröderna Khalil och Khaled Begic.

Zein al-Amirtha, från Hammarkullen, är en av dessa ungdomsledare. 

– Vi visar ungdomar att det finns en bra framtid och att idrott kan vara ett steg på vägen mot en bra framtid, säger han. 

Han och de andra ledare är lika aktiva i lekarna som barnen. När hela salen fylls med barn som jagar varandras löstagbara svansar delar han och de andra ledarna ut nya svansar till de som blivit av med sina. Ledarna hjälper de yngsta barnen med att fånga svansar och ser till att alla har roligt. 

Zein al-Amirtha vill vara en förebild för yngre.

Pop up ger barn något att göra

Aisha Hashi böjer ryggen och sänker huvudet ner mot golvet när hon går under limbosnöret. De minsta barnen kan gå under snöret utan att behöva böja sig, men får samma uppmuntran av ledarna som de äldre barnen. 

– Det är få barn i Hjällbo som är medlemmar i en idrottsförening och många familjer har inte möjlighet att göra aktiviteter under höstlovet. Då finns Pop up för att ge barnen något att göra, säger Sara Söderstjerna som också är ledare för DOIT. 

Aisha Hashi viker kroppen i limbo.

Bland barnen som har roligt med Pop up kommer höstlovet att skapa många roliga minnen med rörelse. 


Fakta Pop up på höstlovet i Hjällbo

Alla barn får vara med i Pop up. Det är bara att komma till Bergsgårdsskolans gymnastiksal under följande tider.

Måndag 26/10 klockan 14.00-17.00

Tisdag 27/10 klockan 12.00-17.00

Onsdag 28/10 klockan 12.00-17.00

Torsdag 29/10 klockan 12.00-17.00

Fredag 30/10 klockan 12.00-16.00

Följ Pop up på Instagram: popupgames_angered.

Sara Söderstjerna och Aisha Hashi.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.