Bor någon i din trappuppgång som saknar giltigt kontrakt? Poseidon vill veta och ber om tips.

Poseidon uppmanar personer i Hjällbo att tipsa om någon bor olovligt i en lägenhet

Bostadsbolaget Poseidon vill ha ordning och reda bland hyresgästerna i Hjällbo. Det handlar om att varje lägenhet ska hyras ut på rätt sätt. 
– Vi ser detta som en fråga om rättvisa och trygghet, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren.
Sedan 1 oktober i fjol har lagen mot det som kallas för oriktiga hyresförhållanden blivit hårdare.

Chatarina Berndtsson, affärsutvecklare Poseidon

Planerar du att hyra ut din hyresrättslägenhet till någon annan? Då är rådet att ta kontakt med Poseidons uthyrningsavdelning för att se till att andrahandsuthyrningen går rätt till. 

– Du måste ansöka hos din hyresvärd om att få hyra ut din lägenhet i andra hand, säger Chatarina Berndtsson, som är affärsutvecklare med uthyrning som specialitet hos Poseidon. 


Ta kontakt med Poseidons husvärd vid misstanke

Misstänker du att det bor någon i din trappuppgång som inte borde bo där? Då är det bäst att ta kontakt med Poseidons husvärd. 

– Man ska veta vem som är ens granne, säger Annika Öby. 

Annika Öby, Störningsjouren

I början av sommaren bad därför Poseidon, genom en artikel i informationsbladet I våra kvarter, boende i Hjällbo att komma in med tips om de misstänkte att någon lägenhet hyrdes ut olovligt i andra hand. Sedan dess har många tips kommit in till husvärdarna och personer som hyr ut i andra hand har hört av sig med frågor om sin egen uthyrning. 


Många känner inte till skärpningen av lagen

– Vi förstår att det är många som inte känner till den nya lagen. Det har vi förståelse för. Har man giltiga skäl för hyra ut sin hyreslägenhet under en kortare period är det viktigt att den som hyr i andra hand har ett riktigt hyresavtal. Sedan finns det personer som har flera lägenheter och hyr ut dem för att tjäna pengar. Trots att de vet att det är olagligt, säger Chatarina Berntdsson. 

Hon är bestämd när hon säger att en lägenhet ska gå till den som har stått i kö för att få hyra en lägenhet och att Poseidon vill veta vilka som bor i deras lägenheter. 

Det finns regler för hur mycket man ska betala när man hyr en lägenhet i andra hand. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra.)

Otryggt att bo i andra hand

Men det handlar också om att skydda den som hyr en lägenhet i andra hand. 

– Den som har ett oriktigt hyresförhållande i andra hand bor inte tryggt. Den som har förstahandskontraktet kan byta låset på lägenheten när som helst. Det finns också de som tar ut för hög hyra när de hyr ut i andra hand, säger Annika Öby.

Störningsjouren där hon jobbar är en del av Framtidenkoncernen inom Göteborgs Stad där också Poseidon ingår. På Störningsjouren finns flera jurister som jobbar med tips från hyresgäster om eventuella oriktiga hyresförhållanden och som utreder om det är något som kan vara olovligt eller inte. 

– Ibland blir resultatet att personen som har förstahandskontraktet säger upp kontraktet själv, ibland säger bostadsbolaget upp kontraktet och ibland blir det en förhandling i hyresnämnden, men oftast löser det sig med ett samtal, säger Annika Öby.

Poseidon uppmanar boende i Hjällbo att ta kontakt med sin husvärd om man misstänker att någon hyr en lägenhet olovligt.

Tänk på att:

– Ta kontakt med Poseidons uthyrningsavdelning när du planerar att hyra ut din lägenhet.

– Det är lag på att man ska vara folkbokförd där man bor.

– Det finns regler för hur mycket man ska betala för ett andrahandskontrakt. Om du tror att du betalar för mycket i hyra kan du vända dig till Hyresnämnden för att begära att få tillbaka pengar. En fullt möblerad lägenhet får man som mest hyra ut i andra hand för högst 15 procent mer än hyran för förstahandskontraktet.

– Anmäla misstankar om oriktiga hyresförhållanden till Poseidons husvärd.


Du kan hyra ut din lägenhet till en annan person om du själv:

– Ska prova på att vara sambo med en annan person. 

– Jobba på en annan ort under en kortare tid.

– Studera på annan ort under en kortare tid. 

– Ansöker hos Poseidon och får lov att hyra ut i andra hand.

– Mer information om de nya reglerna om andrahandsuthyrning finns på Poseidons hemsida.


Fakta 

Under de senaste fem åren har Störningsjouren utrett omkring 6 300 fall där man har misstänkt att hyresförhållandet var oriktigt inom de kommunala bostadsbolagen i Göteborg. Under denna tid har omkring 1 900 lägenheter lämnats till BoPlats Göteborg och fått nya hyresgäster via bostadskön efter att Störningsjouren har kommit fram till att ett hyresförhållande är oriktigt. 


Läs mer

Så påverkas boende i Hjällbo av nya lag för andrahandsuthyrning, iHjällbo.se, 29 oktober 2019

Kontakta Poseidon

Om det skulle råda oklara omständigheter så är alltid det bästa att kontakta Poseidon på telefonnummer 031–332 10 00. 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.