Farhid Abdi vill motivera andra i Hjällbo att träna och äta hälsosamt.

Farhid Abdi vill få alla i Hjällbo att träna och äta hälsosamt

Farhid Abdi vill att boende i Hjällbo ska röra på sig och äta mer hälsosamt. 
– Jag vill lära andra det som jag själv har lärt mig, säger hon.
Nu utbildar hon sig till personlig tränare och yogainstruktör, ger tips om träning och hälsa på Instagramkontot Fitness Hjällbo och leder träningspass hos Systerskap IF på torsdagarna.

Farhid Abdi menar att det är de små förändringarna i vardagen som får stor skillnad på lång sikt. 

– Börja promenera och träna under reklampauserna när man titta på TV. Då kan man göra sit-ups och burpees. Du kan inte vänta på att andra ska göra saker åt dig för att du ska må bättre, säger hon.

Farhid Abdi visar några bra träningsövningar.


Idé på promenad blev sommarträning på Hjällbovallen

Farhid Abdi tycker om att promenera i skogen. Under en av sina promenader i skogarna runt Hjällbo i våras träffade hon en grupp kvinnor som också promenerade. 

– Då fick jag en idé och frågade dem om de ville att jag skulle bli deras tränare, säger hon. 

Detta blev starten för de träningspass som Farhid Abdi höll under sommaren på Hjällbovallen.

– Jag ville utveckla mitt ledarskap och få dem att förbättra sin hälsa, säger hon. 

Efter utbildningen som hon går nu för att bli personlig tränare och yogainstruktör vill hon starta ett eget företag.

– Jag vill jobba med träning och hälsa. Jag vill föreläsa. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter. Jag vill att träning och motion ska vara självklara saker för oss som bor här i Hjällbo. Jag vill lyfta kvinnors hälsa, särskilt bland somaliska kvinnor, säger Farhid Abdi.

Engagemanget lyser i henne ögon. 


Att äta hälsosamt är viktigast för hälsan

Farhid Abdi har bott i Hjällbo i 24 år. Tidigare har hon jobbat inom handeln. 

– Det var stressigt och kroppen klarade inte av det, säger hon. 

Farhid Abdi älskar naturen runt Hjällbo. Det är där som hon helst promenerar.

Hon beskriver sig själv som en sökande person som inte nöjer sig med de enkla svaren. 

– Jag gillar att få saker gjorda. Jag bestämde mig för länge sedan att aldrig bli överviktig, säger Farhid Abdi.

För den som vill förbättra sin hälsa menar Farhid Abdi att det viktigaste är att man äter hälsosamt. Efter det kommer träning. 

– Gå igenom dina matvanor. Ät frukost så att du kan vara på gott humör fram till lunchen. Kom ihåg att äta mellanmål. Gärna en frukt. En personlig tränare kan ge dig kunskap och verktyg, men det är du som måste ha motivationen och göra jobbet, säger hon.


“Jag vill vara hälsosam”

Hon säger själv att hon älskar mat.

– Efter att jag har ätit för många bullar behöver jag förändra min mat och träna. För flera år sedan gick jag för långt åt det hälsosamma hållet. Nu har jag hittat balansen. Jag vill ha kontroll på min hälsa för att undvika sjukdomar. Jag vill vara hälsosam och leva mitt liv, säger Farhid Abdi. 

Farhid Abdi har tidigare tränat thaiboxning och coachat matcher i thaiboxning.

Hon står vid grillplatsen söder om Hjällbovallen och gör dagens träning. Detta är hennes favoritplats i Hjällbo. Hon har tidigare tränat thaiboxning och coachat matcher i thaiboxning. Tekniken har hon kvar. Det märks när hon riktar sina sparkar högt upp i luften, snurrar runt och boxar med händerna i luften. Allt med kroppen i balans. 


Ser Hjällbos skönhet

– Jag har alltid sett skönheten i Hjällbo. Vart jag än vänder mig ser jag vacker natur och vackra planteringar. Jag vill att fler ska upptäcka naturen runt Hjällbo, säger Farhid Abdi. 

Hennes kärlek till naturen och särskilt till blommor märks på hennes privata Instagramkonto där bilder på blommor dominerar. 

– Jag har bara börjat mitt arbete med att förbättra hälsan bland Hjällbobor. Under hösten kommer jag att vara en av ledarna på föreningen Systerskap IFs gympapass. Jag vill också hitta personer som vill ha min hjälp som personlig tränare, säger hon. 

Och rådet till andra i Hjällbo är Farhid Abdi tydlig med:

– Promenerar du några dagar i veckan märker du skillnad efter några månader. Ge inte upp. 

Farhid Abdi

Bor: Bergsgårdsgärdet, Hjällbo.
Ålder: 40+.
Sysselsättning: Utbildar sig till personlig tränare och yogainstruktör. Leder träningen för Systerskap IF, torsdagar klockan 18.00-19.00 i Hjällboskolans gymnastiksal. 
Familj: Två vuxna döttrar.
Dold talang: Högkänslighet. Har förmågan att ta in andra människors energi.
Favoritplats i Hjällbo: Grillplatsen söder om Hjällbovallen. 

Burpee

Burpee är en styrketräningsövning för hela kroppen där man tränar både styrka och kondition. Övningen finns i flera olika varianter. En burpee utförs vanligtvis så här: Från stående huka dig ned och sätt händerna på marken. Hoppa bak med fötterna samtidigt som du böjer på armarna. 
Sök på Youtube efter instruktionsfilmer.

Läs mer

Idrottsföreningen Mum’in vill få fler unga kvinnor i Hjällbo att röra på sig med riktig gympa, iHjällbo.se, 27 november 2019
(Idrottsföreningen Mum’in heter numera Systerskap IF, redaktörens anmärkning)


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.