På Instagram presenterar han sig som en världsresenär. Nu är Christer Rask kvar i Hjällbo, men skulle helst vilja åka till sin fru och nyfödda dotter i Thailand.

Nyblivne pappan Christer Rask promenerar i naturen runt Hjällbo och fotograferar blommor till Instagram

– Denna skogen är magisk, säger Hjällbobon Christer Rask.
Han står i granskogen väster om Hjällbovallen när förmiddagssolen lyser in mellan de täta trädstammarna. I våras började han promenera i skogarna runt Hjällbo för att må bättre. För någon vecka sedan blev han pappa till en dotter som han ännu inte har träffat.

– Jag vägde mig i våras. Då vägde jag 122 kilo. Jag kände: Detta går inte. Jag mådde inte bra, säger Christer Rask. 

Han bor på Skolspåret sedan 15 år och jobbar som truckförare på Michelins nordiska lager i Kungälv. 

I maj började Christer Rask att promenera i skogarna runt Hjällbo. Den månaden gick han 46 kilometer. I juni blev det 160 kilometer. – Magen var större när jag började, säger han. 

– I många år har jag bara varit hemma eller på jobbet, säger han.  

Höstaster

Men det stämmer inte. Christer Rask har gjort många långa resor runt om i världen. Under dessa resor har han varit en flitig naturfotograf. Men några naturupplevelser och någon fotografering hemma i Sverige har det inte blivit. Fram till i våras då han började promenera i naturen runt Hjällbo och upptäckte att han kunde ta bra bilder med sin mobilkamera. 


Förut tog han sig inte ut i naturen

– Jag tror att det är många människor i Hjällbo som är som jag var tidigare och inte tog sig ut i naturen som är runt oss. Jag undrar om alla som bor här känner till de promenadvägar som finns, säger Christer Rask. 

Sedan i våras har han fyllt sitt Instagramkonto med bilder på färggranna och vackra blommor, svampar och djur som han sett under sina promenader.

Cymbalaria

Hans vanligaste runda börjar vid förskolan Skolspåret 61, upp till domarringen, under kraftledningarna, genom den täta granskogen och fram till Hjällbovallen. Sedan går han genom lövskogen tillbaka till domarringen. Hela promenadvägen är upplyst på kvällarna. 

– Många tycker om mina bilder på Instagram, säger Christer Rask.


Appen hjälper honom med brakveden

 – Det är brakved. Bären är giftiga, läser han från appen. 

Under kraftledningen finns björnbärsbuskar och ett träd med blåa bär som han inte vet vad den heter. Han fotograferar bären och lägger in bilden i en app. 

Via appen får Christer Rask fram namnet på växten som han fotograferar på engelska. Sedan söker han upp det svenska och latinska namnet.

Han säger att det har blivit en sport att leta upp svenska och latinska namn på blommorna som han fotograferar. 

En annan app i mobilen räknar antalet steg som han tar, mäter hur fort han går och hur länge han promenerar. 

– Jag triggas av att sätta upp mål för hur långt jag ska gå och att sätta rekord. Den längsta promenaden som jag gjort är på 13,8 kilometer, säger han. 

Hans mål nu är att gå 40 kilometer i veckan. Det ordnar han på mellan fyra och fem promenader. 

På utsiktsplatsen väster om Hjällbovallen går det att se Göta älvdalen.


Orkar mer och känner sig smidigare

Innan den täta granskogen är det två rejäla uppförsbackar. 

– I början fick jag nästan stanna mitt i backen för att orka. Nu blir jag bara anfådd, säger han.

Han märker att magen har blivit mindre och att benen har blivit starkare. Han känner sig smidigare och mår bättre mentalt. Snart hoppas han att kulan på magen ska vara borta.  

– Jag har haft mycket att fundera på under året. Jag har varit orolig för min fru och för vårt barn som vi har väntat. Jag skulle ha velat vara där, men jag får inte resa in i landet på grund av corona. Jag märker att jag mår bättre av att promenera, säger Christer Rask.

Christer Rask promenerar själv, men han är inte ensam på stigarna. Här samsas andra personer som går med personer som springer. Andra plockar bär eller svamp. 


Trollsk skog med mjuk mossa

I den trollska granskogen täcks marken, stenarna och bergknallarna av mjuk mossa. Under träden ligger grankottar som ekorrar har gnagt på. Bland rötterna finns gryt och hålor som kan vara bon för rävar och grävlingar. På vissa platser har djur bökat. Christer Rask tror att det är vildsvin. Mellan träden springer en katt och på avstånd hörs en tupp gala.

Han visar bilder på sin nyfödda dotter. Planerna för framtiden är många men ovissa. 


Väntar på att få resa Thailand

– Jag vill bygga ett hus till oss i Thailand där vi kan bo när vi blir äldre. Så fort som det är möjligt att resa in i Thailand gör jag det. Sedan får vi se om min fru och vår dotter kan komma till Sverige.  

Fram tills att det är möjligt ser han fram emot att kunna följa hur naturen ställer om inför hösten. 

– Sedan får jag försöka trava på under vintern. En solig dag med snö blir det fina bilder, säger han. 

– Jag har följt naturens förändringar vecka för vecka. Det är spännande, säger Christer Rask. 

Fakta Christer Rask

Ålder: 46 år.
Bor: Skolspåret, Hjällbo.
Familj: Nyfödd dotter och fru i Thailand.
Arbete: Truckförare Michelins nordiska lager i Kungälv. 
Favoritplats i Hjällbo: Den täta granskogen väster om Hjällbovallen. 

Bilderna på Instagram blir ett sätt för Christer Rask att minnas olika promenader. 
– Jag kan se min resa som jag gjort sedan jag började promenera i bilderna som jag tagit, säger han. 
Den trollska granskogen väster om Hjällbovallen.
Domarringen ovanför Skolspåret.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.