Robert Rashin Khan, Alia Ahmed, Samira Ali och andra sommarvärdar i Hjällbo aktiverade barn och ungdomar i år med.

Sommarvärdarna i Hjällbo skapade ännu en rolig sommar för barn och ungdomar

Coronapandemin gjorde att fler barn och ungdomar var hemma i Hjällbo under sommarlovet än under tidigare år. Det gjorde att Poseidons sommarvärdar hade ett mycket viktigt uppdrag i år.
– Vi ska se till att barnen har något att göra i stället för att bara sitta hemma.
Det säger Jasmin Kidane, som jobbade som sommarvärd i Hjällbo under början av sommaren. 

En dag i början av sommarlovet sitter Peldan Akbulut och Melike Gunerie på ROS-caféet i Hjällbo centrum och spelar Uno. På samma sätt som tidigare somrar är det sommarvärdarna som hållit ROS-caféet öppet för barn och ungdomar. Där är det möjligt att låna olika sällskapsspel och fika.

– Det är bra att det finns ett sådant här ställe. Det är tråkigt att vara hemma, säger Melike Gunerie.

– Det är skönt att kunna vara inne i värmen, säger Peldan Akbulut och syftar på att det är kallt utomhus. 

En annan fördel med ROS-caféet tycker hon är att det bjuds på saft. De har båda sommarlov. Peldan Akbulut har slutat 4:an och Melike Gunerie har slutat 6:an. 

Robert Rashin Khan, Alia Ahmed och Samira Ali ser till att hålla avstånd till varandra och informerar Hjällbobor om hur man ska göra för att inte sprida coronaviruset.

Runt omkring dem sitter andra barn och sommarvärdar.

– Det är bra att det finns människor här som man kan prata med, säger Pelda Akbulut.


Tar med barn och ungdomar från gårdarna till olika aktiviteter

– Vi går runt på gårdarna och frågar barn och ungdomar om de vill vara med på våra aktiviteter. Vi ser också till att föräldrarna är trygga med att barnen är någon annanstans än på gården, säger Alia Ahmed som gjort sin första sommar som sommarvärd i år. 

Förutom ROS-caféet ordnar sommarvärdarna med basket och fotboll på idrottsplatserna runt om i Hjällbo, filmvisning i Framtidens Hjällbo-lokalen och vattenballongskrig. Men det får aldrig vara fler än 50 personer på de olika aktiviteterna. 

I år har de två turneringarna med Fyra i rad uppskattats. Det samma gäller att det varje kväll har varit fotboll på planerna på Bergsgårdsgärdet och Sandspåret. 

– Barnen är glada när de är med på våra aktiviteter och när vi öppnar upp ROS-caféet möts vi av glada ansikten, säger Samira Ali


Sommarvärdarna aktiverar och informerar. ROSarna håller Rent Och Snyggt. 

Nytt för i år var att sommarvärdarna i början av sommaren också hade till uppgift att informera Hjällbobor om hur man undviker att coronaviruset sprids. 

– Det handlar om att informera folk om att de ska hålla avstånd till varandra, säger Samira Ali som också hon gjort sin första sommar som sommarvärd. 

I år hade Poseidon tio personer som var över 18 år som jobbade som sommarvärdar. 

Lika självklara som sommarvärdarna är under en sommar i Hjällbo är ROSarna. Det är de sommarjobbare som Poseidon anställer för att hålla rent och snyggt i bostadsområdet. Det är därifrån namnet kommer: Rent Och Snyggt. I år har 42 ungdomar mellan 16 och 19 år varit anställda som ROSare. 

ROSare tar bort ogräs och skräp från torget i Hjällbo centrum.


Fastighetsskötsel i stället för jobb i äldreomsorgen

Nytt för i år var att Poseidon tog emot 16 ungdomar som fick sin lön av Göteborgs stad. Dessa jobbade med fastighetsskötsel i Hjällbo. Insatsen hette Arbvux och kom till då det inte var möjligt för ungdomar att sommarjobba inom äldreomsorgen denna sommar på grund av coronapandemin. 

En annan nyhet för i år var att sommarjobbande ungdomar arbetade kvällstid. 

– Kommande somrar vill jag se fler sommarjobbare som jobbar på kvällarna, säger Christian Eldstaf, som ansvarar för Poseidons sommarjobbare i Hjällbo. 

Läs mer

Feriejobbare håller rent och snyggt och igång barnen barnen i Hjällbo, iHjällbo.se 8 juli 2019


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.