Platser kvar på kurs i att odla och sköta utemiljöer på Angereds gård. “Många jobb att söka efter utbildning.”

– Det är gott att äta blomman. Det smakar lite gurkigt, säger Ebba Wilhelmsson och låter eleverna i den nystartade kursen i utemiljöskötsel smaka av pumpans orangea blomma.
Hon är stadsbonde på Angereds gård och dagens lärare på kursen som har plats för fler elever. 

– Sköter du allt detta ensam? frågar Wael Alsous där hans står mitt i odlingen med tomater, squash, kål och många andra grönsaker. 

– Ja. Därför är det bra att ni kommer och hjälper mig, svarar Ebba Wilhelmsson med ett leende.

Det är andra dagen på kursen i utemiljöskötsel som Folkhögskolan i Angered driver. Kursen kommer att hålla på under hela hösten. Fyra elever har börjat, men det finns plats för elva elever till.

Stadsbonden Ebba Wilhelmsson visar eleverna på utemiljökursen den modellodling som hon sköter om på Angereds gård.

– De som är intresserade kan söka och börja på kursen med en gång, säger Jonas Unger, yrkeslärare i trädgårdsskötsel.


Många jobb att söka för den som har utbildning och körkort

Syftet med kursen är att få prova på hur det är att studera på folkhögskola och arbeta med att sköta parker, planteringar och utemiljöer i bostadsområden. I kursen ingår odling, trädgårdsskötsel, svenska, samhällskunskap och naturkunskap.

– Om man har körkort och utbildning inom grönyteskötsel finns det många jobb att söka, säger Jonas Unger. 

Yrkesläraren Jonas Unger visar upp Folkhögskoleplatsen på Angereds gård. Här påbörjade eleverna i vintras arbetet med ett nytt växthus. Ett arbete som tog stopp när coronapandemin slog till.

Efter höstens prova på-kurs är det möjligt att fortsätta med en kurs under ett år där eleverna får göra praktik på en arbetsplats och ta traktorkörkort.


“Det kryper i mig när jag ser det oklippta gräset”

Wael Alsous, som bor i Bergsjön, är intresserad av odla och vill jobba med det.

– Jag vill lära mig mer om miljön och om hur man planterar, säger han. 

Eleverna står mitt i det stora grönsakslandet och lyssnar när Ebba Wilhelmsson berättar om de olika grönsakerna. Madeleine Åhlin fotograferar och skriver ner anteckningar i sin mobiltelefon. 

– Jag sår hela tiden ny sallad för att det alltid ska finnas något att skörda. När jag gör mina egna sallader brukar jag ta med några ätbara blommor, säger stadsbonden Ebba Wilhelmsson till eleverna.

– Det kryper i mig när jag ser det oklippta gräset mellan odlingsbäddarna, säger hon och tittar ut över grönsakslandet. 

Hon går på kursen för att lära sig saker som gör att hon kan vidareutbilda sig inom yrket grönyteskötare, men hon vill också kunna skapa fler och finare rabatter i den egna trädgården i Romelanda. 

– Det är bra att man tycker om att ha ordning när man jobbar med odling, säger Jonas Unger. 

Samling vid salladsbädden. Men det finns plats för fler elever på kursen i utemiljöskötsel. Från vänster: Ebba Wilhelmsson, Madeleine Åhlin, Miguel Nunez Riano, Nora Brännare, Wael Alsous och Jonas Unger.


Grönsakerna blir mat på skolor och äldreboenden

Ebba Wilhelmsson är anställd av Göteborgs stad för att sköta odlingarna på Angereds gård. Grönsakerna som hon skördar används i den mat som serveras på skolor, förskolor och äldreboenden i stadsdelen Angered. 

– Ärtorna växer jättefort. Det är min största arbetsuppgift nu att skörda dem, säger hon. 

Eleverna smakar på persilja.

– Det är den goda jorden som ger den goda smaken, säger Jonas Unger. 

Miguel Núnez Riano skör upp nyskördade grönsaker till fikat.

– Jag vill lära mig mer om odling och om miljö för att kunna studera något liknande eller jobba med detta, säger Nora Brännare som reser från Borås för att vara med på kursen. 


Första uppgiften: Plantera salladslökar

Dagens uppgift för eleverna är att plantera salladslökar som Ebba Wilhelmsson sådde i små krukor för fem veckor sedan. 

Miguel Núnez Riano från Kortedala lyssnar intresserat när Ebba Wilhelmsson berättar hur eleverna ska göra. Han vill lära sig hur man odlar mat. 

– Det är viktigt att alla rötter får kontakt med jorden för att kunna ta upp näring, säger Ebba Wilhelmsson. 

Ebba Wilhelmsson visar eleverna hur man planterar salladslökar.
Fakta

Folkhögskolan i Angereds kurs i utemiljöskötsel

Kursen har börjat, men det är möjligt att söka och börja den andra starten av kursen 31 augusti. Läs mer om utbildningen och om hur du söker till utbildningen på Folkhögskolan i Angereds hemsida. Kursen bedrivs på Angereds gård i samarbete Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning sedan 2018.

Läs mer om kursen här.


Angereds gård

På Angereds gård, som ligger mellan Linnarhult och Gunnilse, drygt fyra kilometer väster om Hjällbo, samsas många verksamheter. 


Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning

Det är Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning som driver Angereds gård sedan 2018. Här driver Naturbruksförvaltningen vuxenutbildning och utveckling inom naturbruk.

Läs mer om Naturbruksförvaltningen här.


Folkhögskolan i Angered 

Folkhögskolan i Angered driver kursen i utemiljöskötsel på Angereds gård.        


Göteborgs stads modellodling

I den gamla kalvhagen på Angereds gård driver Göteborgs stad en modellodling som ger grönsaker till kommunala verksamheter i Angereds stadsdel. Modellodlingen är en del av EU-projektet SATURN som finansieras via EIT Climat-KIC. 

Ebba Wilhelmsson visar upp en squash som är färdig att skörda och skicka till någon av de kommunala verksamheten i Angered som får grönsaker från modellodlingen.

Läs mer om Modellodlingen här


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.