På sommarkollot som Svenska kyrkan i Hjällbo och Somaliska föreningen ordnade tillsammans i början av sommarlovet var Evelina Ibrahim ledare och Gabriella Tarzibachi deltagare.

När Svenska kyrkan i Hjällbo och Somaliska föreningen ordnar sommarkollo får barnen leka

På gräsmattan bakom församlingshemmet vid Angereds kyrka springer de mindre barnen runt. De kastar frisbees till varandra och blåser såpbubblor. Inne i församlingshemmet diskuterar de större barnen problem som kan uppstå när man talar olika språk. Det är Svenska kyrkan i Hjällbo och Somaliska föreningen i Göteborg som arrangerar sommarkollo ihop.

– Vi brukar resa till Grekland i början av sommaren på semester, men i år är vi hemma. Det är inte så kul att vara hemma hela tiden. Här kan man göra andra saker som man inte kan göra när man är hemma, säger Gabriella Tarzibachi. 

Gabriella Tarzibachi hade kul på sommarkollot.

Hon är 11 år och bor i Hjällbo. Under de tre första veckorna på sommarlovet var hon en av 30 deltagare på det sommarkollo som Svenska kyrkan i Hjällbo och Somaliska föreningen i Göteborg arrangerar ihop. 


“Syftet är att minska den sociala oron”

Sex dagar under dessa tre veckor tog barn och ledare bussen från Hjällbo till församlingshemmet vid Angereds kyrka en bit österut på Gråbovägen.     

– Vi gör detta för att låta barn träffas och ha roligt tillsammans. Det är viktigt för barn att få ha roligt på sommaren, säger Linus Hermansson som är diakon i Svenska kyrkan i Hjällbo. 

Linus Hermansson, diakon i Svenska kyrkan i Hjällbo, leker i väntan på att lunchen ska serveras på sommarkollot.


Göteborgs stad vill se till att barn har roligt

Sommarkollot är en del av den satsning som Göteborgs stad har gjort under denna sommar med coronapandemi för att ge barn och ungdomar roliga aktiviteter. Kommunens krav för att ge pengar till Svenska kyrkan och Somaliska föreningen är att de talar om barnkonventionen och ser till barnen är utomhus så mycket som det bara går.

– Det är viktigt att barn får träffas och leka. Det är superkul att det finns engagerade ledare, säger Marie Fransicis som kommer med barnen Leon och Nicole till församlingshemmet i Hjällbo. 

De bor i Rannebergen och liksom Gabriella Tarzibachis familj brukar de resa utomlands i början av sommaren. 

Matteus var med på sommarkollot.


När barnen kommer fram tvättar alla händerna

I församlingshemmet i Hjällbo bockar församlingsassistenten Molly Svensson av alla barn som kommer. Hon berättar för föräldrarna vad det blir för lunch och kollar så att inte barnen är allergiska mot det som serveras. 

När bussen kommer fram till busshållplatsen vid Angereds kyrka går alla barnen till församlingshemmen. När de kommer in börjar de med att tvätta händerna. Sedan sätter de sig på stolarna som står i en halvcirkel framför scenen längst in i rummet. Molly Svensson samlar in barnens mobiltelefoner i en låda. 


Att vara snälla mot varandra är en regel

Evelina Ibrahim bor i Angereds centrum och är en av ledarna på sommarkollot. I vanliga fall är hon ledare inom Svenska kyrkans barnverksamhet. Nu går hon igenom reglerna som gäller. Det handlar om att prata med ledarna vid problem, inte mata fåren, vara snälla mot varandra och att låta alla vara med. 

Ledarna Evelina Ibrahim, Abeer Idris och Molly Svensson diskuterar med deltagarna på sommarkollot om hur man kan undvika problem som beror på att man talar olika språk.

I dag ska barnen få diskutera hur det kan bli problem när man talar olika språk. Ledarna spelar upp en teaterpjäs som visar vad som kan hända när olika personer inte förstår varandras språk. Barnen kommer med många lösningar.


Viktigt att våga lära känna varandra

– Vi vill visa hur viktigt det är att alla talar samma språk. Här på sommarkollot talar vi svenska. Sommarkollot är till för att vi alla är lika bra, oavsett hur gamla vi är, var vi bor, på vilken skola vi går på, vilken religion som vi har eller om man har en religion eller inte, säger Molly Svensson till barnen.

Övningen handlar om att få barnen att våga lära känna varandra oavsett vilken kultur eller religion som man har.

Under den kommande veckan blir det barnens tur att få spela teater.

– Det bästa är att jag kan göra vad jag vill och så är det bra att lyssna på ledarna, säger Rita Hazem som är 12 år och bor i Lövgärdet. 

Rita Hazem väntar på lunchen tillsammans med ledaren Abeer Idris.


Ser fram emot att få leka i vattnet

Hon ser fram emot att få leka i vattnet. Nära Angereds kyrka finns en bra badsjö. 

– Hemma finns ingen sjö som jag kan leka i. På sommarkollot lär jag mig svenska när jag talar med kompisarna, säger hon.

Svenska kyrkan i Hjällbo har bjudit in alla barn i Hjällbo att vara med på sommarkollot. 

– Vi ser att barnen som är med på kollot är glada, säger Evelina Ibrahim.

– När man leker ihop får man respekt för varandra även om man inte tror på samma sak. Vår uppgift är att få alla att känna sig trygga, säger Abeer Idris, ledare för sommarkollot. 

Molly Svensson med en av deltagarna.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.