Nu öppnar Lärjehallen i Hjällbo. Om ett år öppnar Lärjeskolan.

Nu i augusti öppnar Lärjehallen, Hjällbos nya hall för idrott och kultur. Den ligger mellan Bläsebovallen och Lärjeskolan, som kommer att vara färdigbyggd om ett år. Nu är det dags för idrottsföreningar och kulturskolan att ta vara på de nya möjligheterna.

– Här kommer också elever på Hjällboskolan att ha idrott eftersom Hjällboskolans idrottshall inte räcker till, säger Anders Wictorin, senior projektledare på Göteborgs stads lokalförvaltning. 

Lärjehallen är en så kallade fullmåttshall. Det innebär att den är så stor att den rymmer planer för att spela exempelvis handboll, innebandy, futsal och basket. I hallen finns det läktare, café och omklädningsrum för de som ska idrotta inne i hallen och för de som ska idrotta utomhus på Bläsebovallen. 


Öppen alla dagar i veckan

Idrottshallen går att delas in i tre delar med mellanväggar. En vaktmästare kommer att finnas i Lärjehallen sju dagar i veckan. 

– Det gör att det blir möjligt för aktiviteter under veckans alla dagar, säger Anders Wictorin. 

Ytorna för kultur- och fritidsverksamhet är 600 kvadratmeter. Där finns det salar för musik, dans och akrobatik, musikstudios, ett café och en black box där man kan ha föreställningar. 

Lärjehallen kommer att värmas upp med hjälp av egna solceller på taket. Dessa kommer att producera lika mycket energi som krävs för att värma upp fem normalstora villor. 


Verksamheten på Hjällboskolan flyttar över vägen

När Lärjeskolan är färdigbyggd om ett år kommer den ta emot elever från förskoleklass till årskurs 9. Det innebär att all skolverksamhet som i dag finns i Hjällboskolans lokaler, det vill säga Hjällboskolan och Bläseboskolan, flyttar över Gråbovägen.

– Det är fantastiskt att kunna bygga en sådan fin skola i Hjällbo, säger Anders Wictorin. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_1885-1024x683.jpg
Bygget av Lärjeskolan under början av sommaren.

Lärjeskolan kommer att ha plats för totalt 630 elever. Inne i skolan kommer det att finnas särskilda lokaler med plats för 20 elever som går på träningssärskola. 

– I entréplanet blir det lektionssalar för praktiska och estetiska ämnen, ett storkök, matsal och lokaler för administration, elevhälsa och vaktmästare, säger Anders Wictorin. 

I de två våningarna ovanför entréplanet blir det lektionssalar för andra ämnen. 

Läktaren


Ett stort storkök

Storköket i Lärjeskolan blir verkligen stort. Varje dag ska här lagas 1 800 matportioner. Det innebär att det mesta av maten som tillagas här kommer att serveras inom andra kommunala verksamheter i närheten såsom förskolorna i Hjällbo. 

Lärjeskolan får formen av ett C. Skolgården blir inne i C-formen. 

– Där kommer det att finnas möjligheter för lek för elever i alla åldrar, säger Anders Wictorin. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Planen.jpg
Hallen


Ny multisportarena med konstgräs

Om ett år kommer också Lärjeskolans multisportarena att vara klar. Den kommer att ligga mellan skolan och Lärjeån. Denna multisportsarena kommer att ha en konstgräsplan och ytor för att spela basket och innebandy utomhus. 

– När skolan är klar kommer det att vara möjligt för föreningar att hyra skolans lokaler på kvällar och helger. Vi jobbar för att skolan ska bli en öppen arena som kan bli en central punkt att samlas på för alla åldrar, säger Anders Wictorin.  


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.