Klaudia Kizer Hansen: “Renovera alla förskolor i Hjällbo och se till att de får fina uteplatser”

Klaudia Kizer Hansen, som bor på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo, har nästan 3 000 följare på Instagram. Där är hon “klaudia_the_green_mom” som beskriver hur livet är som småbarnsförälder och som vegan. Att flytta till Hjällbo tycker hon är det bästa hon har gjort. Här uppskattar hon särskilt barnens förskola. Henne Hjällbodröm handlar om att förskolorna ska renoveras, få fina uteplatser och få allt stöd som är möjligt att få. 
– Jag kommer aldrig sluta prata om hur fantastiskt jag tycker att förskolan är, skriver hon. 
Läs hela hennes Hjällbodröm här nedan. 

“Hjällbo är ett bostadsområde som fortfarande har ett jättedåligt rykte bland personer som bor i Göteborg. Det tycket jag är fel. Det är klart att man kan ha en egen åsikt om allt. Det har jag själv, men beskrivningen av Hjällbo måste baseras på verkligheten. När alla fokuserar på hur Hjällbo var tidigare fokuserar jag på det som är nu och på framtiden. 

Vissa tycker att jag är en positiv drömmare, men de flesta vet att jag är fast besluten när jag verkligen tror på någonting. Hjällbo är hemma för mig min lilla familj. Att flytta hit var det bästa beslutet som vi tagit av många anledningar. Jag känner mig stolt över var jag bor. 

Klaudia Kizer Hansen utanför förskolan på Bondegärdet där hennes barn går.


“Nästa alla skulle kunna njuta av något här i Hjällbo”

Självklart kommer det att komma problem här och där, men så är det oavsett var vi bor. Min positiva åsikt är att jag vet att nästa alla skulle kunna njuta av någont här i Hjällbo. 

Som mamma till två små barn vill jag känna mig trygg där jag bor. Det är det viktigaste. Vi har så många fantastiska människor här som vågar hjälpa till när som helst och med vad som helst utan problem. Människor känner varandra och försöker att ge varandra stöd.


Grönsaksbutikerna gör Hjällbo till ett paradis för veganer

Hjällbo är en speciell plats. Runt omkring finns naturen. Grönsaksbutikerna är som ett paradis för mig, mina barn och alla andra veganer. För oss är det viktigt att kunna köpa färska grönsaker och frukter till det bästa priset. Men jag vet att inte alla kommer att känna på samma sätt som jag gör, och det är helt okej. Vi är olika och uppskattar olika saker och det är just det som, enligt min uppfattning, gör Hjällbo speciellt. Alla vi som är här njuter av alla nya ansikten och av att ge en bra start till alla oavsett var de kommer ifrån och vem de är. 

Hjällbo är enligt Klaudia Kizer hansen ett paradis för veganer. Detta tack vare grönsaksbutikerna.

Man träffar sina grannar överallt och hälsar på varandra när man går på lite shopping i vår underbara second hand-butik eller handlar mat på Ica, som faktiskt har så mycket veganska produkter som helst. Om något saknas är det bara att säga till någon som jobbar där så beställer de hem det till butiken. 


Familjecentralen i Hjällbo ger det bästa stödet till barn och föräldrar 

Det känns grymt bra att vara kring människor som är lika engagerad som jag är när det gäller vårt bostadsområde. Men jag ska inte ljuga. När jag skulle flytta hit hörde jag att det skulle vara förfärligt att uppfostra sina barn i Hjällbo. Nu när jag bor här kan jag bara säga att det kommer att bli bra för mina barn. 

”Att flytta hit var det bästa beslutet som vi tagit av många anledningar. Jag känner mig stolt över var jag bor”, skriver Klaudia Kizer Hansen.

Ett av mina barn har särskilda behov då hon har autism. Vissa människor blir oroliga och frågar hur hon ska klara av förskolan och skolan eftersom vi bor i Hjällbo. 

Jag svarar dessa personer att jag älskar att bo här och att familjen fått mycket hjälp. Just Hjällbo har det bästa teamet av specialister och pedagoger, som samarbetar med barn och föräldrar som behöver hjälp, på en och samma plats på familjecentralen. 


Förskolan på Bondegärdet är guld värd

Som en ännu mer underbar sak finns förskolan på Bondegärdet. Den förskolan är guld värd för dotterns utveckling. Monika är en av de fantastiska pedagogerna som jobbar på mina barns förskoleavdelning Mumin. Efter första gången som jag hade träffat henne och berättat allt om min dotter och hennes svårigheter visste jag direkt att det skulle komma att gå hur bra som helst.

Monika och de andra duktiga pedagogerna i personalen hade anpassat allt för min dotter Aurora för att ge henne den bästa möjligheten att utvecklas och känna sig trygg, men också för att de andra barnen i gruppen inte ska bli störda. Detta gjorde de redan innan Aurora hade fått sin diagnos. 

Förskolan på Bondegärdet har börjat odla kryddor i pallkragarna som den nya odlareföreningen på Bondegärdet har satt upp.


Min dotter utvecklas och lär sig varje dag

Det krävs mycket tid, arbete och erfarenhet för att kunna hantera barn med särskilda behov. Från att min dotter inte hade pratat började hon kommunicera med både tal och teckenspråk. Hon blev också mer social. Hon har såklart fortfarande kvar sina svårigheter, men hon lär sig varje dag hur hon ska hantera människor, hantera känslor och andra saker. 

Jag vet själv hur jobbigt det kan vara hemma så jag förstår att det är en komplicerad process att anpassa för hela förskolegruppen så att den kan samarbeta med ett barn som behöver mer uppmärksamhet. De dansar mycket, målar och leker både inne och ute. Allt är anpassat individuellt för varje barn. Att mina barn har haft tygblöjor och bara äter vegansk kost har aldrig varit något problem. Miljö och hälsa är viktigt för mig. 


“Jag kommer aldrig sluta prata om hur fantastiskt jag tycker att förskolan är”

Jag vet att det finns olika åsikter bland boende i Hjällbo om huruvida man ska ha sina barn på förskolan eller inte. Alla har rätt att välja vad de tycker är bäst för dem, men jag kommer aldrig sluta prata om hur fantastiskt jag tycker att förskolan är. Personalen på förskolan tar hand om mina barn när jag jobbar. 

Om jag fick bestämma och satsa pengar på något skulle jag renovera alla förskolor och se till att de får fina uteplatser. Jag tycker också att det behövs fler fina grillplatser där folk kan samlas och fler aktiviteter för barn, unga och äldre. 

Jag tycker att det behövs fler bostäder här i Hjällbo, men jag läste att det redan planeras för det. 


Klaudia Kizer Hansen vill att det byggs fler bostäder i Hjällbo. Här på parkeringsplatsen vid Sandspåret finns det planer på att bygga nya bostadsrätter och småhus.


Önskar allt stöd till förskolor och skolor som går att få 

Min Hjällbodröm för framtiden är väldigt enkel. Det handlar om att alla ska vara nöjda och trivas här, att det ska finnas roliga saker att göra för människor i alla åldrar och att föräldrar ska känna sig trygga för sina värdefulla barn. Men mest önskar jag att våra förskolor och skolor ska få så mycket stöd som helst från alla möjliga fronter. 

Jag vet att många bra förändringar är på gång och det känns riktigt spännande att vara en del av det.” 

”Föräldrar ska känna sig trygga för sina värdefulla barn”, skriver Klaudia Kizer Hansen som en del av hennes dröm för Hjällbo. Men mest önskar hon att förskolor och skolor i Hjällbo ska få så mycket stöd som helst från alla möjliga fronter. 
Läs mer

Tidigare artiklar i serien Min Hjällbodröm:

Abdifatha Roble: ”Låt skolan och föreningarna samarbeta för barnens utveckling” iHjällbo.se, 7 januari 2020

Nima Lindgren: ”Jag vill att naturen ska vara nära i Hjällbo”, iHjällbo.se 12 november 2019


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.