Nylöse brottningsklubb har funnits i Hjällbo centrum nästa lika länge som Hjällbo centrum har funnits. En viktig verksamhet som kämpar med en sliten lokal.

Nylöse sportcenter erbjuder träning i brottning, boxning och karate i Hjällbo centrum

Nylöse brottningsklubb har funnits i 60 år och träningslokalen har legat i Hjällbo centrum nästan lika lång tid. Said Bayat började träna där för 25 år sedan. Nu är han själv ideell tränare och ordförande för klubben. 
– Varenda ungdom jag slipper se på gatan ser jag som en peng i fickan, säger Said Bayat. 

Från början låg Nylöse brottningsklubb i Gamlestan men när efterfrågan av föreningsliv i de nybyggda bostadsområdena i Angered blev stor flyttade klubben dit. Verksamheten har nu legat i Hjällbo centrum i 50 år.

Men de är inte bara en etablerad verksamhet utan också en framgångsrik sådan. Många duktiga brottare har tränat och tävlat för Nylöse brottningsklubb. Under 1980-talet vann de bland annat olympiska medaljer.

Said Bayat är i dag 38 år. Han kom till Sverige från Iran när han var två år och har spenderat mycket av sin uppväxt i en träningslokal. När han var 23 år valde han att sluta med brottningen och föll då naturligt in i ledarrollen. Sedan åtta år tillbaka är han även ordförande för klubben.

Said Bayat, tränare på Nylöse sportcenter.

– Jag brinner så otroligt mycket för att hjälpa och vägleda ungdomar så att få vara både tränare och ordförande känns också väldigt bra, säger Said Bayat. 


En klubb i ständig utveckling 

Intresset för brottning har minskat i samhället under senare tid. Därför har Nylöse brottningsklubb bytt namn till Nylöse sportcenter och erbjuder nu brottning, boxning och karate. Denna utveckling har också gjort att fler kvinnor söker sig till verksamheten.

– Brottning är en sport med mycket närkontakt vilket gjorde att vissa drog sig ifrån det. Men när vi i började erbjuda mer varierad och distanserad träning märkte vi att fler började komma till träningscentret, säger Said Bayat. 

Ytterligare en vision som Said Bayat har är att starta upp familjeträning. 

– Det hade varit roligt att kunna erbjuda resten av familjen träning när de ändå slår följe med sina barn till träningscentret. Det blir både en naturlig och smidig del i vardagslivet, säger Said Bayat. 

Intresset för brottning är stort under Street Games.


Coronapandemin har påverkat kampsporten mycket 

Said Bayat är vanligtvis i träningslokalen två till tre gånger i veckan för att träna ungdomar, men på grund av coronapandemin har han inte kunnat vara där alls. Ungdomarna tar ett eget ansvar och kan träna själva under denna perioden, men inte de yngre barnen. Deras träning har drabbats hårt av pandemin. 

– Vanligtvis brukar vi inte ha någon träning under sommaren, men tanken är nu att starta upp någon form av sommarträning utomhus för alla ungdomar för att kompensera upp vårens förlorade träning, säger Said Bayat. 

Verksamhetens ekonomi har försämrats på grund av pandemin. Tidigare år har klubben deltagit i Hjällbokalaset för att visa ungdomar vad kampsport är och bjuda in dem till träningscentret. Genom det fick klubben en del pengar. Men inte i år.

– Alla inkomster har stannat, men hyran ska fortfarande betalas, säger Said Bayat. 


Said Bayat drömmer om att renovera Nylöse träningscenter

Sedan Nylöse brottningsklubb flyttade in i lokalerna i Hjällbo Centrum för över 40 år sedan har ingen renovering gjorts. Detta börjar märkas av tydligt nu. Framför allt i omklädningsrummen och på lokalens ventilation. 

– Eftersom vi är en ideell verksamhet är det svårt att få ihop de pengar som krävs för en renovering. Men självklart finns det en dröm om att kunna göra iordning det som behövs i lokalen. Det hade exempelvis känts bra att kunna fräscha upp alla omklädningsrum, säger Said Bayat. 

Men det Said Bayat söker efter mest är eldsjälar som skulle kunna gynna föreningslivet och att samhället ska bidra mer till föreningslivet. 

– Jag tycker föreningslivet är otroligt viktigt. Genom att hålla ungdomar sysselsatta kan man undvika att de hamnar snett. Därför önskar jag att fler ville hjälpa och vägleda ungdomar ideellt. Hade jag fått drömma så hade jag gärna arbetat med detta på heltid, säger Said Bayat. 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.