Abdirahman Suleyman (till höger) får hjälp av Amin Mangal, Mohammed Asaduzzaman, Mohammed Fazlur Rahman Bhuyan och dottern Sara att flytta jord till pallkragen.

Nu odlas kryddor och gemenskap på Bondegärdet i Hjällbos senaste odlarförening

Nu får även Bondegärdet i Hjällbo en egen odlarförening. Här kan vuxna och barn lära sig allt om odling på egen hand – och bygga gemenskap på köpet.
– Det är bra för hela området, man träffar människor, säger Abdirahman Suleyman som själv ska odla sallad och spenat i sin pallkrage.

13 familjer har gått samman i en odlarförening, och antalet pallkragar på plats är drygt det dubbla. De nya pallkragarna är på plats på Bondegärdet, och flera odlare är i full gång med att så och sköta om sina dyrgripar som förhoppningsvis kommer upp ur jorden.

Det är med stora förhoppningar som Nabila Monin tagit sig an uppgiften att odla röd spenat samt koriander i sin familjs pallkrage. 


Nabila Monin odlar röd spenat från Bangladesh

– Jag fokuserar på grönsaker från mitt eget land, Bangladesh. Vi använder till exempel röd spenat till curry som vi har till fisk eller räkor, men röd spenat är nästan omöjligt att få tag på i Sverige. Koriander använder vi till nästan allt. Det känns roligt att kunna odla det, och visa min dotter Sara vår matkultur, säger hon.

Men för Nabila Monin betyder odlingsföreningen mycket mer än så.

– Jag har inte varit så länge i Sverige. Det är underbart att kunna träffa folk här genom odlingen. Det är väldigt bra. Det betyder mycket för oss, och odling ger en bra lugnande känsla, säger hon.


Abdirahman Suleyman börjar med att odla sallad och spenat

Abdirahman Suleyman berättar att han är nybörjare som odlare, men entusiasmen är det inget fel på.

– Jag vill verkligen testa och se om jag kan lära mig. Det ska bli roligt. Jag kommer att pröva med sallad och spenat till att börja med, säger han. 

Abdirahman Suleymans barn är lika glada för odlandet.

– Mina barn är så glada. De vill också lära sig och jag tycker om idén med odlingen. Det är bra för området. Det skapar gemenskap. Man träffar människor som också vill lära sig att odla. Jag hoppas att jag kan utveckla mina kunskaper tillsammans med andra som odlar här, säger han.


Barnen på Trollhusets förskola ska lära sig allt om odling

En annan odlare som tycker det är bra för området är Madeleine Hanna, barnskötare på Trollhuset förskola. Hon är också ansvarig för den verksamhet som förskolan har med pallkragarna som ligger precis utanför förskolans lokaler.

– Redan från början fanns tanken att odla tillsammans med barnen. Det är en fin tanke. Vi kommer bland annat att odla kryddor, tomat, morötter, bönor och jordgubbar, säger hon.

Madeleine Hanna odlar kryddor och grönsaker med barnen på Trollhusets förskola som ligger precis vid odlingen.

Madeleine Hanna ser stora fördelar med att odla med vetgiriga barn på förskolan.

– Barnen får vara med och hantera och följa hela processen, smaka och tillaga. Vi lär barnen hur man sköter om odlingen. Det är verkligen uppskattat. Det är bra att de är så delaktiga hela vägen. Det är väldigt lärorikt för dem, säger hon.


Ännu en gårdsförening i Hjällbo

Fenomenet med gårdsföreningar är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Poseidon. Detta gör det möjligt för hyresgäster att gå samman och bilda gårdsföreningar för att göra saker tillsammans som till exempel just odling. Varje gårdsförening som bedriver odling får jord, gödsel och verktyg från boinflytandemedlen. Det som man vill odla får medlemmarna i gårdsföreningen betala själva.

Läs mer

Snart ska det växa chili, pepparmynta och salladslök på Skolspåret i Hjällbo. Ny odlarförening har startat. iHjällbo.se, 23 april 2020


Mer om gårdsföreningar

Här kan du läsa om gårdföreningar i Hjällbo.

Här finns mer information om hur du kan starta en gårdsförening.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.