Selma Mohamed, Sabah Balbisi och Mariam Zandi förbereder lunch för de som jobbar på med att städa ur frivilligcentralen som nu flyttar från Skolspåret 29 i Hjällbo.

Caritas stänger sin frivilligcentral i Hjällbo efter 26 år som mötesplats för människor från hela världen

I dag, 30 juni, stänger Caritas sin frivilligcentral på Skolspåret 29.
– Vi har lyckats skapa en mötesplats för människor från hela världen, säger Gun Holmertz som är verksamhetsansvarig för Caritas i Angered. 
Nu hoppas hon att Caritas ska kunna ha verksamhet några timmar i veckan i föreningslokalen på Skolspåret 22.  

Caritas är katolska kyrkans organisation för socialt arbete och finns i hela världen. För 26 år sedan drog Gun Holmertz igång Caritas verksamhet i Hjällbo i ett rum i tvättstugan Gula stugan, på Bergsgårdsgärdet. Sedan dess har verksamhet växt och flyttat till större lokaler. Men under de senaste åren har Angereds stadsdelsnämnd inte gett något bidrag och ytan i frivilligcentralen har fått krympa.


Har lärt undervisat i svenska, samhällsinformation och skyldigheter

– När Göteborgs Stad nu har sagt nej till att ta emot asylsökande som väljer att bo hos sina släktingar, enligt Ebo-lagen, kommer det inte finnas några personer att få anslag till för att kunna erbjuda språkintroduktion som vi har gjort under många år, säger Gun Holmertz.

Gun Holmertz har varit verksamhetsansvarig för Caritas frivilligcentral i Hjällbo sedan starten 1994. 
– Mitt sociala engagemang fortsätter. Vi kan inte har ett samhälle där segregationen ökar. Det förstärker orättvisorna. Vi är inget demokratiskt samhälle om det finns bostadsområden där barn inte klarar av grundskolan, säger hon. 

Därför har nu Caritas i Angered tagit beslutat att stänga frivilligcentralen.

– Det är en stor sorg att behöv lämna de boende i Hjällbo, säger hon.

Hon är stolt över alla asylsökande som har börjat lära sig svenska och att förstå det svenska samhället hos Caritas. 

– I alla kurser som vi har på Caritas har vi lagt till utbildning i de skyldigheter som vi som lever i Sverige har till varandra och till samhället, säger hon. 


En unik mötesplats där man gjort saker

Gun Holmertz tror att det är många som kommer att sakna möjligheten att gå till frivilligcentralen nu när den stänger. 

– Det unika som vi har erbjudit är en mötesplats där man gör något i stället för att bara dricka kaffe. Här har människor fått språkträning, lärt sig hur det svenska samhället fungerar, hur man fostrar barn och hur man blir en god samhällsmedborgare. Många har lärt sig svenska samtidigt som de har sytt eller lagat mat tillsammans. Vi har ordnat utflykter och bussresor. Man måste ha varit här flera gånger för att förstå det unika med vår verksamhet, säger hon. 

Gun Holmertz bläddrar i en av de arbetsböcker som har gjorts inom Caritas verksamhet under åren.
– Det är ett under att så många ville dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser om Hjällbo med oss i Caritas. Detta är en arbetsam process, men den ger bra resultat om makthavare är intresserade av att ta del av det som kommer fram i processen och förverkligar människornas vilja.


Boende i Hjällbo saknade en mötesplats där man talar svenska

När Caritas började sin verksamhet i Hjällbo var Gun Holmertz ensam. Hon började med att bjuda in människor till möten. 52 personer kom och en grupp på tolv män som ville arbeta med att förbättra livet i Hjällbo började träffas. 

– Jag kallade dem för mina tolv lärjungar, säger Gun Holmertz och skrattar. 

De saker som gruppen ville jobba med var att få en mötesplats i Hjällbo där alla talar svenska, se till att barnen lär sig att räkna, skriva och läsa i skolan och komma bort från att äldre tvingas in på äldreboenden för att dö. Den första gruppen skrev ihop en arbetsbok om upplevda problem och lösningar. Den översattes till sex språk. Sedan knackade de dörr i Hjällbo för att berätta om sina lösningar och dela ut arbetsboken. 

I arbetsboken kunde de personer som fått den skriva sina egna åsikter och förslag. Sedan kan gruppen från Caritas tillbaka för att hämta den ifyllda boken.

– Ofta möttes vi av vänliga människor. Detta var ett led i en demokratisk process med att lyssna, förstå och prioritera, säger hon. 


Startade läxläsning och volontärer på äldreboenden

Så kom verksamheten igång. I frivilligcentralen har det varit svenska som har gällt i alla verksamheter. En av dessa verksamheter har varit läxläsning som pensionerade lärare har haft hand om. 

– Barn har fått en extra farmor och äldre har fått ett extra barnbarn. Vi var den första föreningen i Göteborg som organiserade läxhjälp i slutet av 1990-talet. Vi gjorde det för elever på mellanstadiet på Bergsgårdsskolan, säger Gun Holmertz.

Caritas har också sedan dess varit frivilliga volontärer som har besökt äldreboenden i Angered och som har gjort hembesök hos äldre. Syftet har varit att ge de äldre en pratstund, en promenad, hjälp med brev från myndigheter och att bryta ensamhet.

Gun Holmertz har prisats för sitt arbete med Caritas i Angered. 2015 fick hon ta emot Göteborgs Stads förtjänsttecken och året därpå fick hon en förtjänstmedalj av påven.
– Jag vill att man ska se oss som ett kollektiv. En person kan inte göra nytta här. Du måste hitta andra eldsjälar, säger hon.  


Räddat kvinnor som misshandlats 

– Jag var stöddig i början och trodde att vi skulle jobba fram ett problem som Hjällboborna tillsammans ville arbeta med oavsett varifrån man kom. Nu kan jag konstatera att vi inte har hittat en fråga som har fått de boende här att resa sig tillsammans och arbeta för en gemensam sak, säger hon. 

Den största gåvan, menar hon i stället är att människor har kommit till frivilligcentralen.

– Vi har räddat kvinnor som skulle ha slagits ihjäl annars av sina män eller av sina släktingar. Vi har fått dessa kvinnor att anmäla att de har blivit misshandlade och stöttat dem i domstolen. Människor har kommit med sina personliga problem och vi som jobbat i frivilligcentralen har fått förtroendet att hjälpa, säger Gun Holmertz. 

Genom åren har det blivit några konflikter med socialtjänsten, medger hon. 

– Det har handlat om deras människosyn, säger Gun Holmertz. 


“Detta har varit som mitt andra hem”

Mariam Zandi har varit volontär på Caritas frivilligcentral i fyra år. Nu förbereder hon och några andra volontärer lunch till de som är håller på att tömma lokalen från möbler och papper. Hon är väldigt ledsen för att frivilligcentralen läggs ner. 

Yousra Al Ruheb (till vänster) har arbetat på Caritas under många år med sykurser. Nu städar hon ur lokalen och hittar gamla fotografier. På gruppbilden längst till höger syns Gun Holmertz.

– Det är så många som har träffats här. Detta har varit som mitt andra hem och jag har träffat personer som jag inte hade träffat annars. Alla är välkomna hit oavsett religion och hudfärg, säger hon.

– Nu får vi se var dessa människor tar vägen, säger Gun Holmertz. 


Hoppas på en fortsättning i föreningslokalen

På hennes kontor samlas lådor med saker som hon ska bestämma om det ska sparas eller slängas. Medlemmar i Somaliska kulturföreningen som nu flyttar in i lokalen går runt och kolla om det är några möbler som de vill behålla. 

– Jag hoppas att vi kan samla dessa människor några timmar i veckan i Poseidons föreningslokal för att diskutera vad som händer i samhället och utveckla språket hos de som kommer, säger Gun Holmertz.

Läs mer

Hos Caritas växer språket och gemenskapen, iHjällbo.se 4 oktober 2018

Katolske biskopen: ”Jag har en positiv och trevlig bild av Hjällbo”, 13 oktober 2018

Caritas bjuder in Hjällbobor till en diskussion om ett bättre Hjällbo, 21 november 2018


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.