Leksaksbiblioteket kom med en segelduk till Hjällbo.

Skratt och spring när Leksaksbiblioteket kom till Hjällbo med såpbubblor, segelduk och styltor

På ett leksaksbibliotek kan man låna leksaker i en månad och sedan komma tillbaka och låna nya leksaker. Skulle det vara möjligt att öppna ett leksaksbibliotek i Hjällbo? 
– Det är en bra idé, säger Jamila Guure, aktiv inom den lokala hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo.

Barnen börjar leka så fort som Anna Zajc och Lina Wellman från Leksaksbiblioteket har ställt fram balansplattor, hinder att hoppa över, hinkstyltor och käpphästar på gräsmattan på Skolspåret. Runt flaggstången har de tejpat fast burkar med såpbubblor.

Anna Zajc och Linn Wellman från Leksaksbiblioteket i Majorna.

– Leksaksbiblioteket köper in bra leksaker. Vi tycker att alla ska ha tillgång till det. Det är svårt att veta vad ett barn tycker om att leka med. Hos oss kan barn få låna leksaker och prova, säger Lina Wellman. 


Egen lokal i Majorna

Leksaksbiblioteket har sin lokal på Slottsskogsgatan 13 i Majorna i centrala Göteborg. I vanliga fall kan familjer komma dit för att låta barn leka och låna med sig leksaker, pussel och babyartiklar såsom bärsjalar hem. Nu under coronapandemin är det ingen lek inne på Leksaksbiblioteket, men utlåningen och återlämning fortsätter och Anna Zajc och Lina Wellman tar med sig leksakerna till olika delar av Göteborg. 


Sveriges enda leksaksbibliotek

12 juni kom de till Hjällbo tack vare ett samarbete med Hyresgästföreningen. 

– Vi vill att fler ska veta att vi finns. Vi är det enda leksaksbiblioteket i Sverige, säger Lina Wellman. 

Anna Zajc tar fram den färgglada segelduken och barnen springer direkt dit, tar tag i kanten på duken och börjar rulla en boll mellan sig genom att hissa duken upp och ner. När segelduken är uppe kan några av barnen springa under den och byta plats med varandra. Det blir trångt under segelduken. Barn ramlar, skrattar och reser sig upp. 


Vill låta leksakerna leva länge för många

– Vi startade leksaksbiblioteket som ett hållbarhetsprojekt för att många ska kunna man ska kunna dela på leksakerna. Till oss kan personer skänka leksaker som är hela och rena och som inte är gjorda av plast eller innehåller elektronik. Det går också bra att lämna kläder som är hela och rena och byta dem mot andra kläder som vi fått in, säger Lina Wellman.  

En hinderbana bygger man bäst själv tycker barnen i Hjällbo.

Alfredo Torrez är projektledare inom Hyresgästföreningen med ansvar för Hjällbo. 

– Tanken för oss är att få verksamheter som fungerar till Hjällbo för att få inspiration. Kanske vill de lokala hyresgästföreningarna här i Hjällbo ha en liknande verksamhet, säger han. 


“En bra idé”, tycker Jamila Guure

Jamila Guure som är aktiv i den lokala hyresgästföreningen i Bergsgårdsgärdet tycker det är en bra idé.

Jamila Guure i den lokala hyresgästföreningen på Bergsgårdsgärdet.

– Här i Hjällbo bor många småbarn, men vi har inte så många aktiviteter i Hjällbo för barn, säger hon. 

– Det som krävs för att starta ett leksaksbibliotek är att människor här i Hjällbo engagerar sig. Vi håller på att skriva en handbok om hur man startar ett leksaksbibliotek, säger Lina Wellman. 

Hinderbanan, som Anna Zajc och Lina Wellman satte upp på gräsmattan för en stund sedan i en U-form, har nu bytt form. Det är barnen som skapat sina egna lekar med hindren. 

– Det är alltid så. Barnen skapar sina egna banor, säger Anna Zajc och ler.   


Fakta Leksaksbiblioteket

Leksaksbiblioteket är ett projekt som startade i Majorna 2018 och som drivs av Majornas samverkansförening. Fram till årsskiftet finansieras projektet av Allmänna Arvsfonden och Sharing City Göteborg. Efter årsskiftet ska Leksaksbiblioteket drivas av en egen förening och med hjälp av medlemmar.

Redan i dag krävs det att man är medlem i Leksaksbiblioteket för att få låna leksaker och babysaker. Att vara medlem kostar mellan 300 och 500 kronor eller att man arbetar tolv timmar under ett år i föreningens verksamhet. 

Lokalen på Slottsskogsgatan är öppen flera dagar i veckan för utlåning. En gång i månaden är Leksaksbiblioteket på Öppna förskolan i Backa för utlåning och återlämning av leksaker. 

Sommarens pop up-turné görs i samarbete med Studiefrämjandet och engagerade medlemmar och volontärer. På vissa platser är Hyresgästföreningen med i samarbetet.

Läs mer om Leksaksbiblioteket på deras hemsida eller följd dem på Facebook och Instagram.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.