Två ungdomsvärdar utanför fritidsgården i Hjällbo där de talar om hur man skyddar sig mot coronaviruset bland ungdomar.

Ungdomsvärdarna i Hjällbo ger information om coronaviruset genom att vara förebilder

I Hjällbo går det nu runt ungdomsvärdar. Deras uppgift är att sprida information om covid-19 på olika språk. Men de har också blivit förebilder för ungdomarna. 
– Vi pratar med de som bor här om hur de ska undvika smittspridning. Alla behöver förstå detta. Det är viktigt, säger en av ungdomsvärdarna. 

Ungdomsvärdarna har berättat om sitt arbete för iHjällbo.se men de vill vara anonyma. De är ute i Hjällbo regelbundet för att sprida information om Covid-19. De har på sig gula västar så de som bor i området ser dem och kan ställa frågor. 

Ungdomsvärdarna talar flera olika språk för att alla i området ska förstå. De förklarar vikten av att hålla avstånd och hur man ska tvätta händerna på somaliska, kurdiska och arabiska. 

Viktiga samtal med barn. Ungdomsvärdarna på bilderna är inte bland de ungdomsvärdar som uttalar sig i artikeln.

– Det är bra för området att sprida information på olika språk, säger en av ungdomsvärdarna. 


Fritidsgården är en viktig plats

Men deras roll fyller även många andra funktioner. Ungdomsvärdarna går ofta till fritidsgården i Hjällbo för att nå så många människor som möjligt. De har märkt att många ungdomar ser upp till dem och lyssnar på dem. På fritidsgården gör de olika aktiviteter tillsammans såsom att spela fotboll, basket och grilla korv. 

– Vi märker att ungdomarna ser upp till oss och lyssnar på vad vi säger. Då är det extra viktigt att sprida rätt information, säger en av ungdomsvärdarna. 

Att sprida information på detta vis är viktigt då många ungdomar fortfarande inte tänker på att hålla avstånd. 

– Det är inte lika hårda regler i Sverige och det kanske är därför många inte tar det på så stort allvar. Men nu har det blivit bättre. Fler och fler håller avstånd från varandra, säger en av ungdomsvärdarna. 


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.