Tränarna Elias Alhussieni och Adil Titi med veckans vinnare i mitten. På träningen delas en t-shirt från Samba Football Academy ut till den som gjort vackraste dribblingen, passningen eller målet.

Fotboll till sambatoner fortsätter fylla fredagskvällarna i Hjällbo

Sambafotboll till sambatoner i Hjällbo på fredagar – det har blivit melodin i stadsdelen när mycket annan verksamhet ligger nere. Nu förlängs sambafotbollen så att den håller på till 26 juni.

Han kallas Samba-Erik sedan han skördade framgångar som elitspelare i bland annat en brasiliansk klubb och göteborgsklubben Öis. Inte minst var han känd för sin kärlek till Brasilien och fotbollskulturen i landet. Det var drygt tjugo år sedan.

Erik Johansson

Men passionen för det brasilianska lever kvar i allra högsta grad för Erik Johansson, som han ju egentligen heter. Sedan han slutade med den egna fotbollskarriären har han jobbat med flera fotbollsprojekt i olika bostadsområden. Nu handlar det om Fittja och Hässelbygård i Stockholm samt Rannebergen och Hjällbo i Göteborg. 


Uppdrag från Poseidon till Angereds IS

Erik Johansson arbetar som föreningsutvecklare i Angereds IS. Det innebär bland annat att han varit med och startat den framgångsrika satsningen på flicklag i flera bostadsområden i Angered. Bland annat i Hjällbo. Därför bad bostadsbolaget Poseidon honom att ordna med fotboll på fredagskvällarna i Hjällbo. Den har nu varit igång några veckor. På plats finns lokala ledare och Poseidons trygghetsgrupp.

– Poseidon ville komma igång med verksamheter för barn och ungdomar i Hjällbo, nu när det mesta är pausat på grund av coronasmittan. Så då startade vi sambafotbollen på fredagar, och det kommer mycket barn och ungdomar. Det är verkligen roligt, säger Erik Johansson.

Rickardo och Sharmarke gör en coronahälsning under träningen på Sandspårets fotbollsplan


“Sambafotboll med brasiliansk känsla”

Varje fredag mellan klockan 18.00 och 20.00 är alla välkomna för att dribbla, passa och skjuta på Sandspårets fotbollsplan – allt enligt Samba-Eriks koncept sambafotboll som han förklarar så här:

– Jag kallar det spontanfotboll med brasiliansk känsla. Vi lyfter fram det vackra spelet, alla får spela lika mycket, vi uppmuntrar alla att våga pröva snygga dribblingar och det är inte så resultatorienterat. Det är en väldigt inkluderande atmosfär. Medan spelandet pågår lyssnar vi förstås på sambamusik. Det bidrar med härlig stämning, säger Erik Johansson.


Uppmuntrar ungdomarna att gå med i en fotbollsförening

Många av de som dyker upp på sambafotbollen är inte medlemmar i någon fotbollsförening, berättar han, men det är något han uppmuntrar barnen och ungdomarna att testa. Och intresset har som sagt varit stort. Poseidon är helnöjda. Planen var att sambafotbollen skulle pågå till den 22 maj, men Erik ”Samba-Erik” Johansson kan nu avslöja att det blir en förlängning till 26 juni:

Adil Titi är tränare för fredagsfotbollen i Hjällbo. Han spelar i IFK Göteborg A-lagstrupp.

Det känns riktigt roligt att de ser fördelarna med sambafotbollen – det är ett bra redskap att förmedla bra värderingar och visa förebilder – vi har ju Blåvittspelaren Adil Titi som ledare här också. Det betyder mycket, säger Erik Johansson.


Poseidon vill väcka intresset för idrott hos ungdomar i Hjällbo

– Detta har fungerat över förväntan bra. Många ungdomar kommer och spelar fotboll och det är bra ledare. Det är viktigt att väcka ett intresse för idrott, säger Heléne Blennermark Zendegani, verksamhetsledare för Poseidon i Angered. 

Hon säger att det inte är så många ungdomar i Hjällbo som är medlemmar i en idrottsförening. Det kan bero på att det kostar pengar eller att det är svårt att ta sig till en träning. 

– Vi på Poseidon vill underlätta för ungdomar att vara med i idrottsföreningar, säger Heléne Blennermark Zendegani.

Läs mer

Samba Football Academy

Sambafotboll skapar glädje bland tjejer i Hjällbo, iHjällbo.se 15 oktober 2019


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.