– Nu känner jag många i området och vi har en bra dialog. Jag förklarar för alla att vi tillsammans måste hjälpas åt att hålla det rent, säger Esma Aksümgür.

Uppföljning: Tvättstugevärden Esma Aksüngür har städat upp tvättstugorna på Sandspåret

För fyra månader sedan tillträdde Esma Aksüngür som tvättstugevärd på Sandspåret i Hjällbo. Redan ser hon och hyresgästerna en positiv skillnad. Och nu ska det bli ännu bättre:
– Många är nöjda och det är jag med. Självklart behövs vissa saker förbättras men med tiden kommer det också att ske, säger Esma Aksüngür. 

För inte alls länge sedan var det en hel del problem med tolv tvättstugor på Sandspåret. Det var smutsigt och låg kläder överallt. Men sedan Esma Aksüngür började arbeta har det skett en stor förändring. Fyra gånger om dagen går hon mellan alla tvättstugor för att se så allt fungerar. Hon pratar då med alla om hur de ska städa och hur maskinerna fungerar. Esma Aksüngür tror på kontakten med människor:

– Nu känner jag många i området och vi har en bra dialog. Jag förklarar för alla att vi tillsammans måste hjälpas åt att hålla det rent, säger Esma Aksüngür. 

Tvättstugorna på Sandspåret är nu rena och organiserade.

De som bor på Sandspåret verkar uppskatta de nya städrutinerna och gillar att nu har allt de behöver i en tvättstuga. Behöver de hjälp ringer de Esma Aksüngür. Hon hjälper dem att hitta lediga tvättider eller låser tvättstugan om någon glömt kläder där.


Trasiga tvättmaskiner ett problem

Trots att många är nöjda har Esma Aksüngür under den senaste tiden fått en del klagomål. Vissa av tvättmaskinerna har varit trasiga länge och hyresgästerna tycker det tar lång tid att få dem lagade. Esma Aksüngür förstår det men ser också att tvättmaskinerna används på fel sätt. Vissa tvättar exempelvis skor och mattor i maskinerna:

– Jag har satt upp lappar i alla tvättstugor där jag ber alla var försiktiga med maskinerna. Att man inte kan tvätta vad som helst. Det är ju inte bra för någon när de går sönder. 

Det finns nu allt som hyresgästerna behöver för att kunna tvätta och göra rent efter sig.

Hon är nöjd med hälften av alla tvättstugor. Men de sex andra tvättstugorna behöver hon mer tid och resurser för. De skulle behövas renovering och några nya tvättmaskiner. Esma tror att det skulle få fler att hålla ordning i alla tvättstugor: 

– Tvättmaskinerna går ofta sönder. De används fel och de är slitna. Det hade underlättat mitt jobb – och förstås de som använder dem mycket om vi fick nya, säger Esma Aksüngür.


Stor skillnad på kort tid 

Även om Esma Aksüngür känner att vissa saker kan förbättras så är hon nöjd. Hon är stolt att det blivit så mycket bättre på bara några månader. Och hon tycker det är roligt att relationen med alla som bor på Sandspåret är bra. 

– I början av året bad jag hyresgästerna städa i alla tvättstugor som de gör hemma. Det gör alla nu. Det gör mig jätteglad. Det gör mig också motiverad att göra det ännu bättre. 

Läs mer

Esma Aksüngür blir ny tvättstugevärd på Sandspåret i Hjällbo, iHjällbo.se 2 december, 2019

SVTs bästa reportage handlar om Hjällbo, iHjällbo.se 8 mars, 2019

Esma Aksüngür är nöjd med resultatet och ser fram emot att fortsätta förbättra tvättstugorna.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.