Några av de Hjällbobor som nu har bildat en gårdsförening på Skolspåret för att odla. Nu har de gjort i ordning 18 odlingsrutor av pallkragar. Varje medlemmar får två odlingsrutor var. MD Golam, Menazul, Mohammed och Amin Mangal är redo att börja arbetet.

Snart ska det växa chili, pepparmynta och salladslök på Skolspåret i Hjällbo. Ny odlarförening har startat.

Hjällbo har fått en ny odlarförening. Snart kommer det att växa grönsaker och blommor i odlingen utanför Skolspåret 23.
– Jag kommer att odla salladslök, pepparmynta och röd chili, säger Amin Mangal, en av medlemmarna i den nya odlarföreningen.

Menazul är 16 år. Han går i nian och söker nu gymnasium med ekonomisk inriktning. Han kommer att odla det som familjen bestämmer.

Odlingen består nu av 54 pallkragar som står på varandra och bildar 18 odlingsrutor. I dessa fyllde de 180 stora säckar med jord. Varje familj har fått två stycken rutor. Det kommer finnas två odlingsrutor med kryddväxter som boende på Skolspåret får ta kvistar av till sin egen matlagning. 

Det var för några veckor sedan som åtta familjer, som nu är medlemmar i Skolspårets odlarföreningen, gjorde i ordning odlingen, tillsammans med Cecilia von Elern som är ansvarig för Poseidons gårdsföreningar.

– Tänk bara på att kryddorna ska räcka till många, säger Cecilia von Elern. 

Skyltar om vilka två odlingsrutor detta är kommer att sättas upp.


Möjligt för fler att bli medlemmar nästa år

– Det är möjligt att utöka odlingen med fler odlingsrutor gjorda av pallkragar om fler är intresserade av att vara med i gårdsföreningen, säger Cecilia von Elern.

Den nya odlarföreningen är en gårdsförening på samma sätt som odlarföreningarna på Bergsgårdsgärdet och Sandspåret. Dessa och andra gårdsföreningar är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Poseidon.

Se filmen om arbetet med att göra i ordning odlingarna.


“Jag skulle vilja har ett koloniområde i Angered”

Amin Mangal skulle helst vilja ha en kolonilott att odla på. Det hade han tidigare när han och familjen bodde i Borås. 

Odlingslotterna börjar bli fyllda med jord. Här finns odlare som kommer att få skörda om några månader.

– Jag skulle vilja har ett koloniområde i Angered. Jag har inte råd med de kolonilotter som säljs i dag. Den odling som vi får nu är inte så stor, men den är bättre än inget, säger han.

För honom är det ett intresse att odla. 

– Att köpa grönsaker i affären är billigare än att odla dem själv. Detta är en hobby, säger Amin Mangal. 


Räknar med att dela med sig av skörden

Han har köpt fröer på blomsteraffären, men ännu inte sått dem.  

– Det är kallt på natten ännu och inget regn på gång. Jag väntar också på att det ska bli möjligt att hämta vatten vid odlingen, säger han. 

Pepparmyntan som han ska så ska han torka när den växt färdigt och göra te av. Salladslöken ska han äta till grönsakssoppa. Chilin planerar han att odla runt de andra växterna för att de ska bli fint och för att ha som krydda i maten. 

– Alla äter stark mat. Jag kommer ha möjlighet att dela med mig till grannar och vänner av det som jag odlar, säger Amin Mangal. 


Odlingarna skapar trygghet

Cecilia von Elern, ansvarig för Poseidons gårdsföreningar diskuterar med Menzaul vilken placering av lådorna som ger mest sol på växterna.

– Gårdsföreningar skapar trivsel och gör att grannar lär känna varandra. När personer tar hand om sina odlingar ökar det tryggheten i bostadsområdet eftersom det är fler som är ute. Det är roligt att det är så stort intresse för att för att odla, säger Cecilia von Elern.


Fakta: Gårdsförening

Nu hoppas hon att det ska finnas intresse för att starta en odlande gårdsförening på Bondegärdet också. Amin Mangal, som bor på Bondegärdet, skulle gärna ha sin odling där. 

Suzain är kanske en framtida odlare. Här med sin mamma Remesa, som tillsammans med sin pappa Sultan jobbade på med pallkragarna och jorden.

Gårdsföreningar är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Poseidon. Det innebär att det är möjligt för alla hyresgäster att gå samman och bilda gårdsföreningar för att göra saker tillsammans. I Hjällbo finns gårdföreningar som håller på med odling, spelar schack, pysslar och lagar mat. 

Varje gårdsföreningen får pengar från de så kallade boinflytandemedlen för sin verksamhet. Dessa pengar är en del av hyran. 

Varje gårdsföreningen som bedriver odling får jord, gödsel och verktyg från boinflytandemedlen. Det som man vill odla får medlemmarna betala själva.

Du som vill komma i kontakt med en gårdsförening, eller vill starta en ny, kan höra av sig till Cecilia von Elern på Poseidon, 031-33211 15, eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen, 0706-99 38 54.

Här kan du läsa om gårdföreningar i Hjällbo.

Här finns mer information om hur du kan starta en gårdsförening.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.