Boende i Hjällbo följer Folkhälsomyndighetens råd och håller sig allt mer hemma.

Information om coronaviruset sprids bland Hjällbobor. Många håller sig hemma. 

Hjällboborna följer råden från myndigheterna för att stoppa spridningen av coronaviruset genom att stanna hemma. Poseidons trygghetsgrupp har talat med 150 Hjällbobor under de senaste veckorna. Det står klart att det finns oro för hälsan, jobben och ekonomin bland Hjällbobor, men många ungdomar verkar inte bekymra sig.

– Man är rädd. Man vet inte vad som händer om man skulle drabbas av coronaviruset, säger Ostaja Karakas som bor i Eriksbo.

Han sitter på en bänk på torget i Hjällbo centrum i vårsolen. Ingen i hans familj har blivit sjuk, men han är ledsen över att inte ha fått träffa någon av sina sex barnbarn på flera veckor. 

– Man är rädd. Man vet inte vad som händer om man skulle drabbas av coronaviruset, säger Ostaja Karakas som bor i Eriksbo.

– Några av dem bor här i Hjällbo, säger han. 

Tidigare jobbade han på Volvo Personvagnar. Nu är fabriken stängd. Han skakar på huvudet och tycker att det känns konstigt. 

Han undviker att gå i affären. 

– Det är fullt i affären. Jag är rädd för att det är för slappt i Sverige. Det skulle kunna vara strängare regler om hur många personer som får samlas, säger Ostaja Karakas.


Information i alla trappuppgångar på olika språk

Under de senaste två veckorna har trygghetsvärdarna i Poseidons trygghetsgrupp satt upp information om coronaviruset i trappuppgångarna i Hjällbo. De har spridit information till föreningar och butiker och talat med många Hjällbobor. 

Försäljningen av bingolotter har gått bättre än vanligt de senaste veckorna för Sven Hallström i gallerian i Hjällbo centrum. Han samlar också in burköppnare i aluminium som ska bli till benproteser i Thailand.

Trygghetsgruppens rapport berättar att männen som brukar samlas på bänkarna inne i gallerian träffas nu utomhus med avstånd mellan varandra. De har mött en familj som handlade för en hel månad framåt då de var rädda för att maten skulle ta slut. De har rekommenderat en äldre person som hostade kraftigt när hen var på väg till affären att gå hem och låta någon annan i familjen handla. 


Ungdomar oroar sig inte

– Vår uppfattning är att det finns en stor medvetenhet och kunskap om coronaviruset bland boende i Hjällbo, men bland ungdomar som vi har mött finns ingen oro för den egna hälsan. Däremot är man orolig för sina föräldrar, säger Christian Eldstaf, chef för Poseidons trygghetsgrupp.

Ammar Al-Nassar och Hassan Al-Nassar har tagit sig från Godväderstorget på Hisingen för att handla i Hjällbo. 

– Vi sitter hemma sex dagar i veckan. Det är lätt att få information om hur man ska göra för att inte sprida smittan. Det handlar om att tvätta händerna, inte röra sig i ansiktet, inte ta andra i handen och hålla avstånd, säger Ammar Al-Nassar


Oro för att inte kunna betala hyran

Trygghetsgruppen har mött personer som har blivit av med sitt arbete och som är bekymrade över om de kan betala hyran. Andra ser det som att det alltid har funnits sjukdomar i världen. 

– Det är färre personer i affärerna och på torget nu än för några veckor sedan, säger Sara Backman som sitter med hunden Irma i knät. Ida Myhrman har hämtat paket på Ica.

Sandra Backman bor i Hjällbo och jobbar som sjuksköterska på Östra sjukhuset. Hon sitter i solen på en bänk på torget med hunden Irma. Hon märker att det är färre personer i affärerna och på torget. 

– Jag tycker att de flesta är medvetna om coronaviruset. Alla internationella nyhetskanaler sprider samma information. Jag tycker att det är bra med information i trappuppgångarna på olika språk, säger hon. 

Läs mer

Bostadsbolaget Poseidons information om coronaviruset. Här finns bland annat information om hur man gör om man är orolig för att inte kunna betala sin hyra.

Matilda Häger i Hjällbo hjälper sina grannar under coronakrisen. Nu kan du också hjälpa andra och själv får hjälp, iHjällbo.se 10 april 2020

Kulturtolkar hjälper personer som inte talar svenska att skydda sig mot coronasmittan, iHjällbo.se 8 april 2020

Nu sprids information om coronaviruset på olika språk bland de boende i Hjällbo, iHjällbo.se 2 april 2020

Uppmaning till Hjällbobor på grund av coronaviruset. Ring 1177 och du känner dig förkyld. Kom inte till vårdcentralen, iHjällbo.se 26 mars 2020

Så påverkar verksamheter, föreningar och företag i Hjällbo av coronaviruset, iHjällbo.se 19 mars 2020Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.