Matilda Häger har satt upp en lapp i sin trappuppgång i Hjällbo om att hon vill hjälpa sina grannar som är sjuka i coronaviruset eller som inte kan komma ut på grund av risken att smittas.

Matilda Häger i Hjällbo hjälper sina grannar under coronakrisen. Nu kan du också hjälpa andra och själv få hjälp.

Matilda Häger på Bondegärdet i Hjällbo vill hjälpa andra som bor i samma trappuppgång med att handla mat eller ta hand om barn. Hon har satt upp en lapp i entrén. Andra anmäler till Röda Korset att de kan ge hjälp till andra eller att de behöver få hjälp. När coronaviruset sprids hjälper människor varandra. 

– Jag trivs otroligt bra i Hjällbo. Det bor så trevliga människor här, säger Matilda Häger. 

Just nu arbetar hon hemifrån och bestämde sig därför för att hjälpa sina grannar då det bor många barnfamiljer och pensionärer i trappuppgången. 


Satte upp en lapp i entrén

Lappen som Matilda satt upp där hon erbjuder hjälp. “Jag hjälper mer än gärna till” skriver Matilda Häger på lappen i sin trappuppgång.

– Jag har satt upp en lapp till dem som behöver hjälp med handling eller barnpassning. Det enda de behöver göra är att ringa eller skicka ett SMS till mig. Hittills har ingen hört av sig men jag har träffat en äldre kvinna som blev glad av lappen i entrén, säger Matilda Häger. 

Först tyckte hon det var pinsamt och funderade på att ta ner lappen. 

– Jag började ifrågasätta varför jag gjorde det och om det var konstigt av mig. Men jag lät lappen sitta kvar och det känns bra. Jag tycker det är självklart att hjälpa till i dessa tider, säger hon.  


Vem som helst kan hjälpa

Förra veckan fick Röda Korset i uppdrag av Göteborgs Stad att samordna frivilliga insatser. Nu kan både privatpersoner och organisationer i Göteborgs anmäla att de vill ställa upp som frivilliga volontärer för att hjälpa andra. Det går också att kontakta Röda Korset om man ingår i en riskgrupp och behöver hjälp med handling av matvaror eller receptfria produkter på apoteket. 

– Det är helt normalt att hjälpa till, säger Matilda Häger.

Detta kan innebära att ett företag eller en organisation som startar ett nytt initiativ för att hjälpa till under coronapandemin kan kontakta Röda Korset för att komma i kontakt med personer som anmält att de vill hjälpa till. 

Just nu kämpar många föreningar och kommunala verksamheter i Göteborg med att bibehålla de aktiviteter som man hade innan coronavirusets spridning. Det handlar bland annat om att erbjuda läxhjälp. Där skulle en frivillig som anmält sig till Röda Korset kunna ge stöttning. 


Vanligast att vilja få hjälp att handla mat

Röda Korsets samordnare Anna Arndt säger att det finns olika typer av hjälp. 

– Just nu är behovet av hjälp med att handla mat störst och därför hjälper många till med det. Gällande betalning så sker det på ett tryggt sätt. Det finns färdiga strukturer för det och ingen ska behöva lämna ifrån sig betalkort innan handling, säger hon.


Få hjälp genom Röda Korset

Röda Korset har fått i uppdrag av Göteborgs Stad att samordna frivilliga insatser under coronapandemin.

Du kan läsa mer om hur du kan få hjälp på Göteborgs Stads hemsida eller ringa Röda Korset på 0738-398688.

Läs mer om hur du kan göra för att få hjälp av andra på Göteborgs Stads hemsida.

Läs mer om hur du kan anmäla att du vill hjälpa andra på Göteborgs Stads hemsida.

Läs mer

Nu sprids information om coronaviruset på olika språk bland de boende i Hjällbo, iHjällbo.se 2 april 2020

Uppmaning till Hjällbobor på grund av coronaviruset. Ring 1177 och du känner dig förkyld. Kom inte till vårdcentralen, iHjällbo.se 26 mars 2020

Så påverkar verksamheter, föreningar och företag i Hjällbo av coronaviruset, iHjällbo.se 19 mars 2020

Kulturtolkar hjälper personer som inte talar svenska att skydda sig mot coronasmittan, iHjällbo.se 8 april 2020


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.