Jihad Taha har tidigare bott i Hjällbo. Nu är hon en av 13 kulturtolkar som är möjliga att ringa för att få råd om coronasmittan på arabiska, kurdiska/sorani, persiska/dari, somaliska och tigrinia.

Kulturtolkar hjälper personer som inte talar svenska att skydda sig mot coronasmittan

13 personer i nordöstra Göteborg med utländsk bakgrund, som bott länge i Sverige, ska under april månad informera personer som nyligen kommit till Sverige om coronasmittan, hur man skyddar sig och hur man minskar spridningen av smittan. Det är personer som är kulturtolkar inom föreningen Tidigt föräldrastöd som fått denna uppgift av Angereds Närsjukhus och Angereds stadsdelsförvaltning.    

Information på olika språk finns längst ner på denna sida.

Information in different languages ​​can be found at the bottom of this page.

– Vi ska söka upp personer som inte talar svenska. Vi ska också ta kontakt med äldre personer och personer med kroniska sjukdomar som kan behöva vår hjälp för att få information om coronasmittan, säger Bodil Frey, projektledare för Tidigt föräldrastöd. 

– Det kan vara farligt för hälsan att inte få vård i rätt tid, säger Bodil Frey, projektledare för Tidigt föräldrastöd som nu fått i uppdrag av Angereds närsjukhus och Angereds stadsdelsförvaltning att söka upp personer som inte talar svenska för att ge information om coronapandemin.

Kulturtolkarna ska också hjälpa personer som har svårt med det svenska språket att ta kontakt med sjukvården. 

– Det kan vara farligt för hälsan att inte få vård i rätt tid, säger Bodil Frey. 


Stödperson i första hand

Kulturtolkens uppgift är att vara en stödperson i första hand och en tolk i andra hand. 

De 13 kulturtolkarna som det nu går att ringa till talar tillsammans arabiska, kurdiska/sorani, persiska/dari, somaliska och tigrinia. (Telefonnummer för de olika språken finns i slutet av artikeln) 

– Man kan förklara hur det svenska samhället fungerar för en person som har samma kulturella bakgrund som du själv har, säger Bodil Frey. 

Jihad Taha, boende i Eriksbo och uppväxt i Hjällbo är en av de kulturtolkar som nu står redo att svara på frågor. Hon är utbildad undersköterska och jobbar som tolk. Hon driver också ett eget företag med skönhetsbehandlingar. 

– Många är oroliga för vad deras symptom kan bero på. Vi kan ge råd om hur och när det är dags att söka vård och vi kan vara med som tolkar i kontakten med sjukvården. Vi kan också hjälpa till att nå volontärer och Stadsmissionen, säger Jihad Taha. 


“Många tycker att det sker för lite”

Alla kulturtolkar har fått utbildning om coronaviruset och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett.

Grunden till verksamheten i föreningen Tidigt föräldrastöd är att ge stöd till föräldrar som är nya i Sverige stöd under en graviditet och att vara med under förlossningen som en så kallad doula. 

Kulturtolkarna, som nu jobbar med att informera om coronapandemin, jobbar annars med att ge stöd till föräldrar

– Vi har flera WhatsApp-grupper där småbarnsföräldrar som vi har haft kontakt med under de senaste åren diskuterar på olika språk. Där är det många som diskuterar de senaste nyheterna. När det gäller coronaviruset är det många som tycker att det sker för lite för att minska smittspridningen i Sverige. De får sin information från TV-sändningar i sina hemländer, säger Bodil Frey.

– Kulturtolkarna når ut till människor på andra sätt än vad kommunen gör på vanliga sätt. Det gör att kulturtolkarna kan minska oron genom att tala med människor på deras modersmål, säger Kajsa Ahlström, folkhälsosamordnare i Angereds stadsdelsförvaltning. 


Här får du hjälp på olika språk

Telefonnummer till kulturtolkarna

Arabiska: 0707-745901 (Telefonnumret är ändrat. Tidigare stod ett felaktigt telefonnummer här)

Somaliska: 0707-730110

Tigrinia: 0762-612787

Persiska/dari 0762-612764

Kurdiska/sorani: 0762-612733


Stödtelefon till läkare på kurdiska och persiska

Faraidoun Moridi, legitimerad läkare och apotekare på Angereds närsjukhus svarar på frågor om coronasmittan på vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Du når honom på 073-8930344.

Läs mer

Föreningens Tidigt föräldrastöds hemsida

Nu sprids information om coronaviruset på olika språk bland de boende i Hjällbo, iHjällbo.se 2 april 2020

Uppmaning till Hjällbobor på grund av coronaviruset. Ring 1177 och du känner dig förkyld. Kom inte till vårdcentralen, iHjällbo.se 26 mars 2020

Så påverkar verksamheter, föreningar och företag i Hjällbo av coronaviruset, iHjällbo.se 19 mars 2020


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.