Trygghetsvärden Abdirisac och fritidsledaren Attila hälsar på varandra med armbågen för att inte riskera att coronasmittan sprids. Nu sprids i stället information om coronasmittan på olika språk till boende i Hjällbo.

Nu sprids information om coronaviruset på olika språk bland boende i Hjällbo

– De flesta som bor i Hjällbo har fått information nu och förstått att coronasmittan är allvarlig. Så var det inte för några veckor sedan.
Det säger Abdirisac som är en av Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo. De senaste dagarna har han och hans kollegor delat ut information om coronaviruset till boende, föreningar och butiker i Hjällbo.

Information på olika språk finns längst ner på denna sida.

Information in different languages ​​can be found at the bottom of this page.

Tvätta händerna, hosta i armvecket och håll avstånd till andra människor. Det är de råd som trygghetsgruppen ger för att minska smittspridningen. De ger också information om att Folkhälsomyndigheten uppmanar svenskar att inte resa bort under påskhelgen och att regeringen nu har förbjudit arrangemang med fler än 50 personer. 

Nu finns det information om coronasmittan på olika språk hos butiker, föreningar och på fritidsgården. Abdirisac och hans kollegor i Poseidons trygghetsgrupp talar med de som de möter om att följa Folkhälsomyndighetens råd.

– Många är oroliga. De unga är oroliga för sina föräldrar och för sina mor- och farföräldrar som har olika sjukdomar såsom diabetes. Många som bor här är trångbodda och bor många generationer i samma bostad. De är rädda för att smitta sina äldre släktingar, säger Abdirisac. 


Trygghetsvärdarna talar med boende

Under helgen talade han och hans kollegor med många boende i Hjällbo. Bland annat talade trygghetsvärdarna med barn som spelade fotboll på Sandspåret. 

– Budskapet sprids snabbast när man talar med varandra, säger Abdirisac. 

På fritidsgården finns nu information från Folkhälsomyndigheten om coronaviruset på olika språk, på entrédörren står information om hur man kan hälsa på varandra utan att ta varandra i hand och innan man går in får man tvätta händerna med handsprit. 

Vilket sätt att hälsa väljer du? På dörren till Hjällbo fritidsgård finns olika alternativ på hur man kan hälsa på ett sätt som inte riskerar att man smittar varandra.

– Många ungdomar är orädda, men då säger vi som jobbar här på fritidsgården att äldre släktingar kan bli sjuka, säger Attila som är fritidsledare på Hjällbo fritidsgård. 


“Personer som kommer hit för att handla tar lappar”

Hamid Aboughaddarh är ofta i butiken Glansdagar inne i gallerian i Hjällbo centrum. Det är hans fru som äger butiken. Abdirisac har varit där och lämnat informationslappar från Folkhälsomyndigheten på olika språk. Nu ligger de på disken. 

– Personer som kommer hit för att handla tar lappar. Folk frågar efter information. De flesta kan läsa och ta till sig information, säger han. 

Mohammad Hassan Fardes jobbar i butiken Glansdagar i gallerian i Hjällbo centrum. Han delar ut information till de som önskar.

Han menar att flera personer som han möter inte har tagit så allvarligt på spridningen av coronaviruset. Han själv har varit en av dem.

– Vi kommer från länder där politiker inte är ärliga. Det gör det svårt att tro på det som sägs och det som händer. Hur kan länder i Europa och USA, som länge har sagt att de är starka länder, att de är förberedda och som har avancerad teknik, stänga ner hela samhället och ge upp för ett virus? säger Hamid Aboughaddarh.


Filmer

Minska smittspridningen (Obs, utan ljud):

Arabiska:     https://www.youtube.com/watch?v=4U9sqv5TX9o

Kurmanji:       https://youtu.be/yYrtyvQzLLU

BKS:              https://youtu.be/nS3RKiZ6yZU

Engelska:      https://youtu.be/KYWdR3hkwPc

Finska:          https://youtu.be/gGVHmyLeXy8

Svenska:       https://play.goteborg.se/minska-smittspridningen


Information på olika språk från Folkhälsomyndigheten

”Skydda dig och andra”


Film från Göteborgs Stad Angered

”Undvik att bli smittad” på flera språk

Filmer från Göteborgs Stad om corona

Arabiska

Tigrinja

Dari

Somaliska


Budskap på svenska:

”Många människor i Sverige har en kultur som bygger på att man umgås med nära vänner och släktingar.

Nu är vi i Sverige och världen i ett läge där Coronaviruset är ett stort hot mot vårt samhälle på många sätt och det finns i dagsläget inget botemedel mot denna sjukdom. Då är det extra viktigt att förstå att man inte längre kan umgås på det sätt man är van vid.

Vid kassorna på Ica Hjällbo har det satts upp skydd för de som jobbar i kassorna.

De som är mest utsatta är äldre och andra människor med vissa sjukdomar där det kan innebära livsfara att utsättas för sjukdomen. Vi vet också att det är större risk för smittspridning när vi träffas i stora grupper.

Alla måste därför i den situation vi befinner oss i ta ett stort ansvar för att skydda sig själv och andra mot coronaviruset för att förhindra smittspridning. Vi måste därför ändra våra vanor och inte träffas i större grupper för att umgås. Man bör inte heller besöka sina äldre eller sjuka släktingar under denna tiden då dessa i så fall utsätts för stor fara.

Vi vädjar till er alla att ta denna sjukdom på största allvar!”

Information på flera språk från Göteborgs Stad

Läs mer

Uppmaning till Hjällbobor på grund av coronaviruset: Ring 1177 om du känner dig förkyld. Kom inte till vårdcentralen, iHjällbo 26 mars 2020

Så påverkas verksamheter, föreningar och företag i Hjällbor av corona, i Hjällbo 19 mars 2020


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.