Mycket är på gång i Hjällbo, men vad tycker ungdomar är viktigt. Muad, Suheyla, Dona och Abdirizak går i årskurs 8 på Hjällboskolan. I förra veckan berättade de och deras klasskamrater sin drömmar om framtiden. Bättre möjligheter att idrotta och läsa sina läxor står högt upp på önskelistan.

Hjällboelever önskar sig ett pluggrum på biblioteket för att kunna läsa sina läxor

En idrottshall där man kan hålla på med fler saker än bollsporter och ett pluggrum på biblioteket. Det är två av de önskningar som eleverna i årskurs 8 på Hjällboskolan har om framtidens Hjällbo.
– Det är få sittplatser på biblioteket i dag. Jag har många småsyskon hemma. Det skulle vara skönt med ett pluggrum där man kan göra sina läxor, säger Suheyla.

Eleverna har skrivit sina önskningar på post it-lappar. Det handlar om bättre basket- och fotbollsplaner än de som finns i Hjällbo i dag. Önskningarna om en idrottshall och allaktivitetshus går ihop med önskemålen om en fritidsgård med längre öppettider och fler aktiviteter än i dag. 

– När ändringar sker kommer fler att vara nöjda om fler har fått vara med och bestämma, säger Suheyla.
Själv önskar hon sig ett pluggrum på biblioteket och möjligheten att träna fäktning.

– Jag skulle vilja prova på fäktning, säger Suheyla. 

Muad Jibe har skjutit bågskytte en gång och tyckte att det var kul. Det skulle han vilja göra i en idrottshall i Hjällbo. Dona skulle vilja välja mellan olika aktiviteter och gärna kunna träna någon kampsport. 


Hjällboskolans fotbollsplan är inte bra

– Jag vill spela bordtennis och dansa, säger Abdirizak Hussein.

Han önskar också kunna göra roliga saker under skoldagen. I dag spelar han fotboll på rasterna, men han tycker inte att skolans fotbollsplan är så bra. 

Patrik Hakenmyr är en av bostadsbolaget Poseidons affärsutvecklare. Han skriver upp de idéer som elevernas på Hjällboskolan har för framtidens Hjällbo.

Eleverna har jobbat hela veckan för bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo för att få ihop pengar till sin kommande skidresa till Sälen. Nu är det Poseidon som vill ha reda på elevernas önskemål för framtiden i Hjällbo. Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare för Poseidon, skriver upp önskemålen på en skrivtavla. 


Café och fler stolar på biblioteket

Dona vill kunna chilla med sina vänner på fritidsgården och andra skulle vilja bredda verksamheten med teater och målning. 

Önskemålen kring biblioteken är många bland eleverna och många gör sina röster hörda för att kunna få en plats att göra sina läxor på. 

– Man får inte äta på biblioteket. Det vore bra med ett café i biblioteket, säger Dona. 

Ett gym i Hjällbo är ett annat önskemål som delas av många. 

– Det ska vara enkelt att ta sig till ett gym, säger Dona.

– Det är roligt att åka skridskor. Jag skulle åka skridskor oftare om det fanns en ishall i Hjällbo, säger Dona.
Ett annat önskemål som hon har är att kunna träna någon kampsport i Hjällbo.

– Flera 1 000 personer vill träna på ett gym i Hjällbo, säger en annan elev. 

Men det är viktigt att det inte kostar så mycket att träna på ett gym i Hjällbo. 


Sätt färg på torget i Hjällbo

Ett annat önskemål för att kunna motionera är ett motionsspår för löpning och cykling runt Hjällbo. Längs motionsspåret skulle det kunna finnas utegym. 

– Jag tycker om att cykla. Jag vill veta hur långt jag har cyklat på en viss tid. Det vet jag inte i dag när jag cyklar, säger Suheyla.

Eleverna är överens om att torget i Hjällbo centrum behöver mer färg. 

– Väggmålningarna på Bergsgårdsgärdet är fina. Jag vill kunna vara med och måla själv, säger Muad Jibe. 

Men eleverna känner inte att de saknar något i Hjällbo centrum. 

– Vi har det mesta här. Vi kan inte förvänta oss så mycket, säger Dona. 

Cecilia von Elern jobbar som affärsutvecklare på bostadsbolaget Poseidon. Hennes idéer om en sushirestaurang i Hjällbo centrum uppskattas av eleverna. Det gör också hennes tankar om ett fixotek, där man kan låna verktyg, ett leksaksbibliotek och en fritidsbank som lånar ut idrottsutrustning i Hjällbo.

– En sushirestaurang är ingen dålig idé, säger Suheyla efter att Cecilia von Elern, affärsutvecklare på Poseidon kommit med förslaget. 


“Det finns många som fixar pengar på fel sätt”

De bästa med Hjällbo är, enligt de fyra eleverna, att alla känner varandra.

– Det finns många trasiga cyklar i cykelförrådet där jag bor. Det vore bra med ett cykelkök där man kan laga sina cyklar, säger Muad Jibe.

– Det gör att man känner sig säker med tiden. I Hjällbo möter man personer som man känner. Jag märker inte av kriminaliteten själv, men när jag har hört om den på nyheterna tänker man på den. När jag säger till någon att jag är från Hjällbo möts jag med fördomar, säger Suheyla. 

– Det finns många här som behöver fixa pengar snabbt och som gör det på fel sätt. Det ger Hjällbo ett dåligt rykte, säger Dona. 

Hon kanske kan tänka sig att bo kvar i Hjällbo när hon blir äldre.

– Kanske i ett eget hus, säger hon. 

Abdirizak Hussein bor i Hammarkullen. Han tänker sig att bo kvar i närheten. 

– Jag vill plugga vidare efter gymnasiet och vill bo nära plugget, säger Suheyla. 

Muad, Suheyla, Dona och Abdirizak känner sig trygga i Hjällbo där de möter personer som de känner.
Läs mer

Elever på Hjällboskolan plockar skräp för att få pengar till sin efterlängtade skidresa till Sälen, iHjällbo.se 11 mars 2020


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.