Eleverna i årskurs 8 på Hjällboskolan praktiserar denna veckan hos Poseidon i Hjällbo. Ajwa Abdikadir, Najma Sade, Miro Hasan, Tevrin Anwar och Tala Alabd plockar skräp på Sandspåret. Om några veckor väntar skidresan till Sälen.

Elever på Hjällboskolan plockar skräp för att få pengar till sin efterlängtade skidresa till Sälen

Under måndagen plockade elever i årskurs 8 på Hjällboskolan skräp runt om i Hjällbo. Under resten av veckan följer andra arbetsuppgifter på uppdrag av bostadsbolaget Poseidon. Som tack för hjälpen kommer Poseidon att stötta elevernas resa till Sälen. 
– Jag tror att skräpet är slängt från balkongen, säger Rojbin Ali.

Mjölkpaket, halvfulla kaffemuggar, godispapper, skräp från McDonaldsburgare och pizzakartonger. Nedanför fönstret på ett av husen på Sandspåret hittar eleverna direkt mycket skräp som de ivrigt stoppar i sina påsar.

Nu springer hon och kompisen Samsam Yusuf mot tomma mjölkkartonger, papperslappar och glasflaskor som ligger på gräsmattan bredvid ett av husen på Sandspåret. 

Skidresan till Sälen har under många år varit en tradition för eleverna i årskurs 8 på Hjällboskolan. Poseidon har under flera år stöttat resan ekonomiskt, men i år fanns andra planer. 


Protester och praktik räddar skidresan

– De sa att de behövde pengarna till annat. Då protesterade vi. Vi sa att vi ville åka som 8:or har gjort före oss. Annars skulle det vara orättvist, säger Samsam Yusuf. Svaret på elevernas påtryckningar blev att eleverna nu under en vecka praktiserar hos Poseidon. 

Heléne Blennermark Zendagani jobbar med integration för bostadsbolaget Poseidon. Det är hon som ansvarar för praktikveckan för Hjällboskolans åttondeklasser.

– Det är en möjlighet för Poseidon att ha åttondeklassarna hos oss under en vecka. Förutom att de hjälper till får de också en större insikt i att skräp inte försvinner av sig självt. ”Någon” måste alltid plocka upp. Samtidigt lär vi känna ungdomarna och får höra deras tankar om Hjällbo. De hjälper oss med förslag på hur vi kan göra Hjällbo mer attraktivt för ungdomar, säger Helén Blennermark Zendegani, som jobbar som affärsutvecklare inom integration på Poseidon.


“Ni kommer att skapa era minnen där”

Under måndag och tisdag innebar det att eleverna plockade skräp tillsammans med Poseidons miljövärdar. På onsdag är det lektioner i skolan och teater i centrala Göteborg. Sedan på torsdag är det praktik igen då eleverna ska vara med Poseidons trygghetsgrupp och på fredag samlar Poseidon eleverna till en workshop där de ska få berätta om sina tankar fritid, trygghet och hälsa i framtidens Hjällbo.

Magnus Nilsson, samordnare för Poseidons miljövärdar i Hjällbo, vet vad han talar om när han säger att det kommer att bli en minnesvärd resa till Sälen. Han gjorde en likadan resa när han gick på Hjällboskolan.

– Det är bra att de får göra en motprestation, säger Magnus Nilsson, samordnare för miljövärdarna i Hjällbo.

Han har själv gått på Hjällboskolan och rest till Sälen med klasskompisarna.

– Ni kommer att skapa era minnen där. Ni kommer att bli irriterade på varandra och lära känna varandra på ett nytt sätt, säger han till eleverna som hjälper varandra med att plocka skräp.


Bara en har åkt skidor förut

Rojbin Ali är den enda av 36 elever som har åkt skidor förut. 

– Men jag åkte snowboard, säger hon. 


Omid Abbassi och hittar en skräpgömma i gruslådan. Snart har de fyllt sin första säck med sopor.

Eleverna kommer att bo tillsammans i stugor och laga sin egen mat. Skidutrustning har de lånat ur Hjällboskolans förråd med utrustning som gjort samma resa många gånger förut.

– Jag är fett rädd. Jag har sett videofilmer med folk som har skadat sig när de åkt skidor, säger Miro Hasan.

– Jag har testat slalompjäxorna. De är läskiga, säger Tevrin Anwar.

– Jag är rädd för att ramla. Det är blött, säger Ajwa Abdikadir.


Vill att de som skräpar ner ska få böta

– Det ska bli roligt att åka skidor. Man kommer att ramla mycket. Jag har testat skidorna och pjäxor. Man kan inte röra sig så mycket i pjäxorna, säger Tala Alabd. 

Eleverna är ivriga att plocka skräp. 

– Det är lika mycket skräp som en vanlig måndag, säger Magnus Nilsson. 

– De som bor i ett hus med skräp nedanför borde få böta. Jag bor i Rannebergen. Det är renare där, säger Najma Sade.

På en gräsmatta nedanför ett hus på Sandspåret har de hittat kalsonger, cigaretter och blöjor med bajs i. 

– Det är otrevligt med så mycket skräp som ligger på marken. Det finns ju papperskorgar, säger Samsam Yusuf.

Omid Abbassi och Bilal Krasnici kommer springande. De håller på att fylla sin tredje sopsäck inom mindre än en timme. En säck fyllde de med skräp som låg gömd i en gruslåda. 

– Vi ska ha roligt i Sälen, säger Bilal Krasnici.


Åttorna på Hjällboskolan är villiga att göra en insats för Poseidon. En veckas praktik ger pengar till att åka på den skidresa till Sälen som de ser fram emot. Det ska bli roligt, säger de, samtidigt som de är nervösa för hur det ska gå att åka skidor.
Från vänster: Samsam Yusuf, Miro Hasan, Rojbin Ali och Ajwa Abdikadir.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.