– Scouterna handlar om att pröva och göra själv i stället för att läsa om saker, säger Henrik Albrechtsson, ledare för avdelningen med Äventyrare. Denna kväll har medlemmar och ledare i Hjällbo scoutkår lagat eget mat i Scoutlokalen på baksidan av Skolspåret 3-5. Från vänster: Alexander Blomberg, David Jovanovski, Cveta Margitin, Henrik Albrechtsson och Hania.

I Hjällbo scoutkår samlas barn och ungdomar för att ha kul och utvecklas tillsammans

– I Scouterna gör man allt som är kul.
Det säger Anna Margitin, vice ordförande i Lärjedalen-Hjällbo Scoutkår.
För Hanna som är 16 år är det en livsstil att vara med i Scouterna.
– Scouterna är som en familj, säger hon.

– Då är det förkläden som gäller, säger Anna Margitin och sätter igång kvällens aktiviteter. 

Albin Brovina är ordförande i Hjällbo scoutkår och ledare för Äventyrarna tillsammans med Henrik Albrechtsson. De får göra pasta de med. I maj kommer Äventyrarna i ge sig ut på en cykelhajk. Vart de ska cykla ska medlemmarna bestämma. Avdelningen ska också besöka Jumpyard och tala om kärlek och personlig hygien under våren. 
– Man kan vara med tre gånger och prova utan att det kostar något, säger David Jovanovski.

Scouter i alla åldrar inom Hjällbo Scoutkår har samlats i den egna lokalen på baksidan av Skolspåret 3-5. I kväll är det matlagning som gäller. En grupp ska göra egen pasta med pastasås, en annan grupp ska baka foccaciabröd och en tredje grupp ska göra efterrätten, pannacotta. 

David Jovanovski är 12 år och gick med i Scouterna i höstas. Sedan dess har han fått göra en egen brasa, gjort vegetarisk pytt i panna alldeles själv och mycket mer. Hans ögon lyser när han berättar. 

– Jag har ätit smors. Det är marshmallow med choklad som man smälter över eld. Jag har också varit ledare för de mindre scouterna, säger han stolt.


Började i Scouterna för att få tala svenska

Hanna har bott i Sverige i sju år och började i scoutkåren för fem år sedan.

– Jag började i Scouterna i Polen när jag var 6 år. När jag kom till Sverige gick jag med i Scouterna för att få tala svenska. Nu är det en livsstil, säger hon. 

Gunilla Karlsson och Hanna planerar kommande aktiviteter med avdelningen Utmanarna. Iris Ringström i bakgrunden.

Hon sätter sig med Gunilla Karlsson som är ledare för hennes avdelning inom scoutkåren, Utmanare, för ungdomar mellan 15 och 18 år. Det är aktiviteter varje vecka som ska planeras. Snart är det dags för en hajk, ett läger där tanken är att de ska sova över i scoutstugan. Till det ska Hanna handla mat. En annan aktivitet som ska planeras är bowling. När det blir varmare blir det hajk med övernattning i tält eller vindskydd.


Brist på ledare nu som då

Gunilla Karlsson och Anna Margitin har varit med i Scouterna i Hjällbo sedan 1976 respektive 1977.

– Vi har känt varandra sedan dess, säger Anna Margitin. 

I början av 1980-talet träffade de kungen och drottningen när de besökte Hjällbo Scoutkår. I fotoalbumen som står i en bokhylla finns bilder och tidningsurklipp. 

I en artikel från 1971 står det att det var svårt att ta hand om alla barn och ungdomar som ville vara med i Scouterna för att det var för få ledare. 

Anna Margitin och Iris RIngström bläddrar i pressklippspärmar och fotoalbum med många minnen från de 50 år som Hjällbo scoutkår har haft verksamhet. Då som nu finns det ett behov av fler ledare.

– Det är ju samma sak i dag, säger Anna Margitin som varit scoutledare i 33 år.


Stora delar av familjen är med

Nu har hon med sig sin son Alexander Blomberg, 11 år, som är med i scoutavdelningen Äventyrare, och sin mamma Cveta Margitin, som varit en engagerad scoutförälder under många år.

– Vi lär oss om knopar. Vi är ute i skogen. En gång plockade vi svamp, säger Alexander Blomberg (till vänster).
Han och David Jovanovski (till höger) tycker också om att ha aktiviteter i den stora salen som finns i scoutlokalen. De är båda med i Äventyrarna.

Alexander Blomberg och David Jovanovski blandar ihop pastadeg, arbetar ihop den, plattar till den och delar upp den till spaghetti i pastamaskinen. Ledarna Albin Brovina och Henrik Albrechtsson är med vid maskinen. 

Albin Brovina har varit med i Hjällbo scoutkår sedan han var ett barn. När han började på gymnasiet slutade han för att han skulle ha tid att plugga. Ett år senare var han tillbaka i scoutskjortan med scarfen runt halsen. Nu studerar han på Chalmers tekniska högskola och är ordförande för Hjällbo scoutkår. 


“Nu får jag ge tillbaka något till samhället”

– Scouterna kompletterar skolan. Här kan alla vara sig själva. Här behöver ingen göra sig till för att passa in. Här får man växa som människa och vara i naturen tillsammans med sina kompisar, säger han. 

Hedvig Ringström, 5 år, lovar att alltid vara redo och får sin scouthalsdukpå sig.

Albin Brovina lockade Henrik Albrechtsson, som också studerar på Chalmers, att återvända till Scouterna för att bli ledare ihop för Äventyraravdelningen. 

– Jag är scoutledare för att inte bara hålla på med teknik. Nu får jag ge tillbaka något till samhället och tala om värderingar, säger Henrik Albrechtsson. 

– Scouternas grundtanke är att skapa bra medborgare, säger Albin Brovina.

– Att vara scout handlar om demokrati och självbestämmande. En äldre grupp kan själva planera ett helt läger, säger Anna Margitin.


Får en grönorange scouthalsduk runt halsen

– Vi bor inte i Hjällbo, men jag skulle tycka det vore kul om hon skulle vilja bli scout och då gärna här i Hjällbo där jag har mina rötter, säger Iris Ringström. 

Iris Ringström är en annan återvändare. Som barn hade både hon och Albin Brovina Anna Margitin som ledare. Denna kvällen har hon med sig sin dotter Hedvig Ringström, 5 år, som njuter av att busa runt i lokalen och att laga mat.

Och Hedvig vill vara med i Scouterna. Stoltheten är uppenbar när Albin Brovina hänger Hjällbo scoutkårs grönoranga scouthalsduk runt hennes hals.


“Det går inte att sluta med scouterna”

Grönt och orange är Hjällbo scoutkårs färger. Det var de färger som 8:ans spårvagn hade på sin nummerskylt när de första spårvagnarna började köra till Hjällbo i december 1969. I dag är så mycket som möjligt i scoutlokalen grönt eller orangefärgat. Det handlar om förkläden, bestick, skärbrädor och silvertejp.

I scoutlokalen finns det gott om plats för att leka under vinter för att förvara innebandyklubbar, håvar, stormkök, plåster och sittunderlag.

När maten är färdigt samlas alla kring bordet för att äta. 

– En scout möter svårigheter med glatt humör. “Ett glatt humör” står alltid med på listan över saker som man ska packa med sig, säger Anna Margitin, vice ordförande för Hjällbo scoutkår.

David Jovanovski äter bröd och pasta.
– Jag tar hand om djuren. Jag äter inte kött, säger han. 

– Man kan inte ha så kul hemma som man har här. Man träffar inte så många hemma. Det går inte att sluta med scouterna, säger Hanna. 

Avdelningar inom Hjällbo scoutkår

Spårarscouter (8-9 år) träffas på måndagar 18.00-19.30
Upptäckarscouter (10-11 år) träffas på onsdagar 18.00-19.30
Äventyrarscouter (12-14 år) träffas på torsdagar 18.00-20.00
Utmanarscouter (15-18 år) tisdagar 18.00-sent
Roverscouter (18-25 år) träffas sporadiskt

Fakta om Hjällbo Scoutkår


I Scouterna planerar medlemmar och ledare verksamheten tillsammans. Självklart skrivs planeringen ner på orangefärgat papper.

Alla avdelningar samlas i eller utanför scoutlokalen vid sina möten. På vintern blir det aktiviteter inne och resten av året är man i naturen runt i Hjällbo. 

Information om Hjällbo scoutkår finns på hemsidan.

Där finns alla aktiviteter med som sker i scoutkårens avdelningar och uppgifter om hur du kommer i kontakt med ledare för scoutkåren. 

Man kan gå med i Scouterna när man är 8 år. Inom en scoutkår finns det olika avdelningar för barn och ungdomar i olika åldrar. I Hjällbo scoutkår finns följande avdelningar: 

I år fyller Hjällbo scoutkår 50 år. Det kommer att firas med ett Hjällboleum i maj.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.