Šaban Brković leder allsången med sitt dragspel och Hasan Motovoc sjunger med.

Dragspelet kommer fram när Äldreträffen i Hjällbo planerar för en egen grön oas

Dragspel, allsång och knytkalas. Äldreträffen i Hjällbo har startat året med fest. Under våren ska besökarna på Äldreträffen få baksidan av lokalen på Skolspåret 23 att bli en grön oas.

Šaban Brković har tagit med sig dragspelet och på borden ligger vita dukar och serpentiner. Han spelar bosniska Sevdalika-låtar, och andra med rötterna i Bosnien sjunger med och klappar i händerna. Stämningen är på topp.


Knytkalas med pajer och korvar 

Besökarna har tagit med sig mat som de har lagat själva och bjuder på. på buffébordet finns pajer, bröd, korvar, ris med mandel, soppa och humus. 

Gudrun Wettfors och Zakia Abounakif sitter bredvid varandra och talar om Marocko. Gudrun Wettfors har varit där på semester flera gånger och Zakia Abounakif är född och uppväxt i landet. 

– Jag är inte hemma där och inte hemma här heller, säger Zakia Abounakif.

Gudrun Wettfors och Zakia Abounakif talar om sina erfarenheter av Marocko.


Inspiration från Botaniska till Hjällbo

Innan de äter har de planerat vårens aktiviteter. För att kunna göra i ordning på baksidan av huset ska de äldre åka till Botaniska trädgården och Trädgårdsföreningen för att få inspiration. Sedan när sommaren kommer ska Äldreträffen ha en skön uteplats.

Varje fredag klockan 11.00 är det gemensam stavgång runt om i Hjällbo.
– Jag ser fram emot våren och att det förhoppningsvis kommer locka fler till stavgången när det bjuds på finare väder, säger Monika Bylin Kuurne, som ansvarar för verksamheten på Äldreträffen


Äldreträffen skapar kontakter

Självklart blir det mat också. Här ska det bakas och ätas semlor, våfflor på Våffeldagen såklart och en påsklunch på det. 

– De som kommer hit bjuder på sig själva och är tacksamma för att Äldreträffen finns. Många som kommer hit berättar att de nu hälsar på grannen som de har träffat här och att de pratar med grannen som de förut bara sa hej till. På så sätt kommer människor närmare varandra och ensamheten minskar, säger Monika Bylin Kuurne. 

Gudrun Wettfors bor i Eriksbo och brukar leda allsång på pensionärsträffar. Zakia Abounakif och Azemina Brković sjunger gärna med.


“Joggens wessen” med bosnisk accent

Nu sjunger de och skrattar tillsammans. Gudrun Wettfors delar ut häften med svenska allsånger. Snart sjunger alla med i “Knô dej in”, “Man ska leva för varandra” och “Flottarkärlek” med lite olika uttal på texterna om att vara “joggens vessen”, “ta vara på den tid man har” och brista ut i “hadderian haddera”. Glädjen i att få sjunga är tydlig. 


Koka soppa på räkspad

Patrik Hakenmyr som är projektledare för Poseidons alla äldreträffar runt om i Göteborg delar ut kokboken “Kokbok för snåljåpar” till de som är på plats. I kokboken, som Poseidon tagit fram tillsammans med kocken Daniel Oddhammar, finns recept på rätter som man kan göra av mat som det annars finns risk att man hade slängt. Det handlar om att göra sockerkaka av bananer som blivit bruna på skalet eller att göra soppa på spadet som de skalade räkorna ligger i.

– Prova recepten under våren, säger Patrik Hakenmyr och delar ut böckerna.

– Får man betyg på maten? undrar Besima Kuenorid.

Patrik Hakenmyr skrattar och säger att han ska försöka få Daniel Oddhammar att komma till Äldreträffen under våren.

Fakta

Läs om Daniel Oddhammas ”Kokbok för snåljåpar”.

Läs mer

Osman Duzel vann Hjällbomästerskapet i domino, iHjällbo 18 december 2019

Nu träffas Hjällbos äldre på Äldreträffen för att spela spel och röra på sig, iHjällbo, 2 november 2019

Alla aktiviteter i äldreträffen finns med i iHjällbos kalendarium.

Gudrun Wettfors, Azemina Brković, Kielczawska Stanislawa och Dervic Draganović

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.