Oliver Cruz Rankovic, tidigare skolpsykolog på Hjällboskolan, agiterar för ungdomarna i Hjällbos rätt att förverkliga sina drömmar som poetry slam-artist.

Oliver Cruz Rankovic, poet och tidigare skolpsykolog på Hjällboskolan, vill kämpa för varje unge i Hjällbo

Med Hjällbo som utgångspunkt gick han långt i poetry slam-SM. Nu vill han bli rektor och gå ännu längre.
– Hjällbo är ett exempel. Dikten handlar om en mycket större grej, säger Oliver Cruz Rankovic, som jobbat som skolpsykolog på Hjällboskolan. 

Oliver Cruz Rankovic flyttade till Göteborg 2018, ett år efter att han var färdig med sin psykologutbildning i Lund. Han fick jobb som skolpsykolog på Hjällboskolan och kunde efter ett års arbete få ut sin legitimation. Han stortrivdes. Väl där så väcktes vilja att kunna styra hur en skola är och hur man får varje elev att ta fram det bästa i sig själva.

Se filmen med Oliver Cruz Rankovics bidrag i poetry slam-SM där han beskriver sin vilja att kämpa för varje unge i Hjällbo.


Poetry slam-SM med bidrag om Hjällbo

Oliver Cruz Rankovic är både legitimerad psykolog och bara några veckor från att vara färdigutbildad lärare.

– Och så är jag estradpoet, säger han med ett leende.

Om man är svart och inte vit
förväntar sig ingen ett skit. 
Föds man på fel ställe är det en nitlott.
Jag pallar inte. Jag måste dit 
och dra mitt strå till stacken.

Ur poetry slam-bidrag om Hjällbo
Oliver Cruz Rankovic

Den mer kända termen för det är spoken word. Det är en form att kulturyttring som ligger mellan dikt och rap. Och han är inte en dålig sådan heller, då han kom 9:a på SM 2019. Hans tävlingsbidrag har uppmärksammats av en lärartidning och spritts bland estradpoeter.

Bilden handlar om synen på Hjällbo kontra Örgryte. Skolsystemet, kommunens resursfördelning och de problem som finns där.

Oliver Cruz Rankovic

– Det här handlar kanske egentligen inte om just bara Hjällbo och Örgryte. Utan det större systemet. Hjällbo blir mer ett exempel, men dikten handlar om en större grej än så, säger Oliver Cruz Rankovic.


Budskapet finns mellan raderna

Som estradpoesi brukar utformas, så är det ofta inte de konkreta orden som sägs, som bär den tyngsta innebörden utan det som sägs mellan raderna. Orden ger upphov för något annat. Något viktigare eller större. 

– En större grej, som Oliver Cruz Rankovic säger själv.
Med en större grej, eller ett system, menar han hur man ser på utbildningsmålen och förväntningarna på elever i Hjällbo, och andra skolor i landet där andelen elever med gymnasiebehörighet inte kommer upp till den genomsnittliga nivån. 


Behandla personer från Hjällbo som andra

– Det är viktigt att inte förvänta sig mindre av folk, som kommer från områden som Hjällbo. Klart att det inte alltid är optimalt, men de här människorna har samma kapacitet som på andra ställen. Börjar man anta andra saker, så behandlar man dem på ett annat sätt, då blir oftast inte resultatet så bra, säger Oliver Cruz Rankovic.

Han illustrerar det med en förklaring som han hörde på en föreläsning på internet av den amerikanska pedagogikentreprenören Salman Khan.

Jag ska ta mitt ansvar och göra min del, 
för att kidsen i orten ska känna 
sig som drottningar och kungar.
Jag ska kriga för dessa ungar. 

UR POETRY SLAM-BIDRAG OM HJÄLLBO
OLIVER CRUZ RANKOVIC

– Man kan inte heller bygga ett bra hus utan en stabil grund. Det går inte att bara bygga ett hus på fyra stolpar, och hoppas att det håller. Det kommer att rasa, säger Oliver Cruz Rankovic.

Det går inte att stressa elever i skolan med att passera en viss gräns, bara för att passera den och få ett resultat. 

– För det är inte hållbart. Då finns det inget att bygga vidare på, säger Oliver Cruz Rankovic.

Oliver Cruz Rankovic


Öppna fritidsgården när skolan slutar

Han vill också att skolan, fritidsgården föreningar och kulturaktiviteter samarbetar mer för att elever ska ha något att göra efter skolan. 

– Det är svårt att få ungdomar och barn att gå till fritidsgården. Kulturen är inte så stark att man går på en sådan ”utöver skolan-aktivitet”. Men jag tror det finns ganska många saker som man kan göra. Jag vet att de redan jobbar hårt, men man behöver jobba ännu hårdare för att det ska bli lätt att hitta aktiviteter, säger Oliver Cruz Rankovic.

Han tycker att fritidsgården skulle vara öppen när skolan slutar. 

– I dag finns det inget att göra mellan att skolan slutar och fritidsgården öppnar. Ingen vill vandra omkring i väntan på att den ska öppna. Då kommer inte någon till fritidsgården, säger Oliver.

Och möjligen så kommer Oliver också dyka upp på Hjällboskolan igen i framtiden, men då i rollen som lärare eller rektor.

Jag är inte helt perfekt,
men jag är ändå hyfsad vettig. 
Så kom ihåg mina ord. 
Jag ska bli rektor innan jag fyller 30.

UR POETRY SLAM-BIDRAG OM HJÄLLBO
OLIVER CRUZ RANKOVICCitera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.