Abdifatha Roble: “Låt skolan och föreningar samarbeta för barnens utveckling”

När Abdifatha Roble drömmer om Hjällbos framtid handlar det om föreningar och om barn som får med sig mer kunskap från skolan än i dag. Helst ser han hur föreningar och skola samarbetar. 

– Eleverna har drömmar som de inte kan förverkliga på grund av dåliga skolresultat. Sedan vi i föreningen Föräldravandring i Angered började med läxhjälp märker vi en skillnad. Det är lugnare i Hjällbo och eleverna lär sig mer, säger Abdifatha Roble.


Han vill att Hjällbo ska vara den bästa platsen för alla. 

– I dag är det många elever som inte får så mycket hjälp hemma med skolarbetet och många elever får låga betyg. Skolans resurser räcker inte till. När vi i Föräldravandring i Angered för två år sedan frågade ungdomar vad de ville ha hjälp med blev svaret att det vill ha läxhjälp. Då ordnade vi det, säger Abdifatha Roble.

Abdifatha Roble tillsammans med Abdullahi Ghaboore, Abubakar Bamukhat och Mukhtar Osman Ali i föreningen Föräldravandring i Angered, Waalidka Socda.


“Om alla lyckas i skolan skulle kriminaliteten minska”

I dag är det 80 barn och fyra lärare engagerade i läxhjälpen i Rädda Barnens lokal på Skolspåret 31 på lördags- och söndagseftermiddagarna. Efter läxhjälpen är det utbildning för ett 30-tal föräldrar för att de bättre ska kunna hjälpa sina barn med skola och bättre förstå hur den svenska skolan fungerar. 

– Jag har en dröm om att skolresultaten i Hjällbo ska vara mycket bättre. Ungdomar i Hjällbo ska kunna gå vidare till gymnasiet och högskolan. Om alla lyckas i skolan skulle kriminaliteten minska. Då skulle barnen få ett bättre liv, säger Abdifatha Roble. 

Han har själv nio barn och har på så sätt haft kontakt med skolan under många år. Några av barnen är vuxna i dag och har jobb, andra går i skolan i Hjällbo. Han har arbetat som lärarassistent och som fritidsassistent. Nu jobbar han som truckförare på Sahlgrenska sjukhuset. 


Skolan ska samarbeta med föreningar och föräldrar

– Öppna skolorna på kvällarna för föreningar som kan hjälpa barnen. Skolan kan samarbeta med föreningar. Vi som är engagerade i föreningarna känner barnen som bor i Hjällbo, säger han. 

De tidigare trygghetsvärdarna på Hjällbos grundskolor, Eva Looström och Tawgar Mashir, tillsammans med elever på Bergsgårdsskolan.

Abdifatha Roble vill också förbättra kontakten mellan skolan och föräldrarna. 

– Föräldrar behöver få veta hur det går för deras barn i skolan. Ha föräldramöten varje månad om det behövs, säger han. 

Han vill se fler bostäder i Hjällbo. Fler stora lägenheter, fler bostadsrätter och fler villor står på önskelistan. 

– 70 procent hyresrätter och 30 procent bostadsrätter och villor vore en bra blandning, säger Abdifatha Roble. 

Läs mer

Tidigare artiklar i serien Min Hjällbodröm: Nima Lindgren: ”Jag vill att naturen ska vara nära i Hjällbo”

Föreningens föräldravandringar och läxhjälp gör Hjällbo lugnare


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.