Helena och Sven Hallström är redo för årets höjdpunkt – Bingolottos uppesittarkväll 23 december.

Bra år för Bingo-Sven och Helena Hallströms bingolottoförsäljning ger Gunnilse IS 100 000 kronor

Helena och Sven Hallström kan se tillbaka på ett bra år. Under 2019 har de sålt fler bingolotter i Hjällbo centrum åt Gunnilse IS än under tidigare år. Men ännu har det inte blivit någon staty på torget av Bingo-Sven.
– Ungdomar frågar när statyn kommer, säger han.

För ett år sedan intervjuade iHjällbo.se Sven Hallström, som är en av Hjällbos mest kända personer. Under 24 år har han stått i Hjällbo centrum, ofta sex dagar i veckan, och sålt bingolotter. 

– Det finns de som tycker att jag skulle få en staty på torget. Ungdomar som jag känner sedan de var små tycker att jag är en hjälte. De har sett upp till mig och tycker att jag är snäll, sa Sven Hallström till iHjällbo för ett år sedan. 

Ännu ingen staty av Bingo-Sven

Men ännu har inget hänt med statyn. 

– Det är en stor fråga för personer som bor i Hjällbo. De hoppas att den ska komma upp under min livstid, säger han. 

En normal vecka säljer han 30 bingolotter och 15 Sverigelotter. Det gör att Sven och Helena Hallströms försäljning ger omkring 100 000 till Gunnilse IS varje år. 

Till uppesittarkvällen, som är den största spelkvällen under året, har de fått 200 enkla bingolotter och 40 dubbellotter att sälja och de har redan sålt många bingolotter till uppesittarkvällen och nyårsafton. 

Bingo-Sven Hallström har sålt bingolotter åt Gunnielse IS i Hjällbo under 24 år.

Många trogna kunder

– Det har gått bra hela året. Vi har 14 fasta kunder som kommer hit till centrum varje vecka för att köpa bingolotter av oss och en kund som vi levererar hem en lott till  varje vecka. Hemleveransen är till hon som brukar ta hand om vår hund när vi är bortresta, säger Helena Hallström och ler.

Gurli Nordin och hennes man Per-Axel Nordin är en trogna lottköpare. De har redan köpt dubbellotter till Bingolottos uppesittarkväll, 23 december, dagen innan julafton. 

Per-Axel och Gurli Nordin.

“Han är en allt-i-allo här i Hjällbo centrum”

– Att Sven är här utanför Ica-butiken gör att det är ordning här. Förr var det personer som cyklade inne i centrumet. Nu märks det att Sven inte är här på måndagarna, säger hon. 

Hon tycker att det är trevligt att tala med Sven. 

– Hos honom kan jag ställa min kassar när jag ska in i andra affärer för att handla. Han är en allt-i-allo här i Hjällbo centrum, säger Gurli Nordin.

Helena Hallström, Sven Hallström och Gurli Nordin träffas ofta när det är dags att köpa bingolotter.

Hjällbobor vet att Bingo-Sven har nyckeln

Det innebär att Sven Hallström hjälper till när personer får problem med bankomaten som finns bredvid bordet där han säljer sina lotter. Det är också han som ser till att låsa upp toaletten när någon önskar det. Någon lapp med den informationen finns inte. Hjällbobor vet att Sven Hallström har toalettnyckeln. 

En hustomte som håller rent

Sinnika Korkinen köper en Sverigelotten. 

– Sven är vår riktiga hustomte. Han håller ordning på torget. Han säger till när personer kommer in med hundar här i gallerian, säger Sinnika Korkinen. 

Sven Hallström suger åt sig åt de vänliga orden. 

Sedan några år jobbar han på helgerna åt den städfirma som håller rent i gallerian. Det innebär att han sopar och kör med städmaskinen. 

– Jag ser till att hålla rent under vardagarna också, säger Sven Hallström.

Så fort som han inte står utanför Ica undrar folk var han är, menar han.

Sven Hallström

Ungdomar ser upp till honom

– Polisen Ulf som jobbar här säger till mig att han tycker att det är konstigt att ungdomar ser upp till mig men inte till polisen. Jag vet inte varför det är så. Det är konstigt, men det beror nog på att ungdomarna känner mig sedan de var små, säger Sven Hallström. 

Under året har det kommunala bolaget GöteborgsLokaler, som ansvarar för byggnader och torget i Hjällbo centrum, ordnat med ett nytt försäljningsbord åt Sven Hallström. Han är nöjd över det, och över att han snart ska få ett likadant bord till. 

– Det nya bordet är för litet. Därför ska jag få ett bord till för att få bättre plats med lotterna, säger han. 

Helena Hallström har koll på ekonomin

Helena Hallström sköter ekonomin och hämtar lotterna.

Det är Helena Hallström som hämtar Sverigelotterna som ska säljas i Kärra och som har koll på ekonomin. 

– Nio gånger om året åker vi med Stena Line till Fredrikshamn. Vi är guldkunder. Det är avkoppling. Det behövs ibland. Han sitter här så mycket i alla fall, säger Helena Hallström.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.