Hajar Alsaidan har varit en social entreprenör sedan tonåren. Nu finns Hoppets bästa recept samlade i en kokbok som nu finns i bokhandeln.

Hajar Alsaidan och Hoppet ser till att matlagning ger jobb åt kvinnor i Angered. Nu säljs kvinnornas kokbok.


Redan som 13-åring startade Hajar Alsaidan kvinnoföreningen Hoppet. Tillsammans med sina åtta systrar driver hon föreningen som idag engagerar 50 arbetslösa kvinnor i Angered genom matlagning. Många av kvinnorna i föreningen bor i Hjällbo. Vid lanseringen av Hoppets mat ringde folk från Norge och ville beställa. Nu är Hajar Alsaidan och föreningen Hoppet aktuella med kokboken “Hoppet: kvinnorna, kryddorna, kampen”.


Göteborg är blåsigt. Hajar Alsaidan kommer gåendes på Avenyn. Hon är stressad, springer mellan plugg och intervju. Till våren väntar sista terminen på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Hajar Alsaidan är 24 år och brinner för utbildningsfrågor. Och att skriva. Hennes engagemang sträcker sig från att genom matlagning engagera kvinnor i förorten, till planer på att placera ut kylskåp för hemlösa människor i Göteborgs innerstad.


Hajar Alsaidan startade som 13-åring kvinnoföreningen Hoppet.
Idag är hon 24 år och läser till socionom.


“Orten är en stor del av min identitet”

Hajar Alsaidan är uppvuxen i Hammarkullen. En plats som hon beskriver som full av färg, kärlek och nyans. En plats full av olika nationaliteter och kulturer.

– Hammarkullen är som en stor mix. Det är en plats med oändlig värme och kärlek. Sen finns det såklart sociala problem i Hammarkullen, precis som det finns i Majorna och Askim. Precis som det finns i hela Sverige. I slutet av dagen så är Hammarkullen en av de allra finaste platserna i mitt liv. Det är ett hem, säger Hajar Alsaidan med stolthet i blicken.

Hon berättar hur Hammarkullen har format henne som person.

– Att komma ifrån en ort är en stor del av ens identitet. Det är en så speciell plats. Bara de som bor där förstår på vilket sätt jag menar att orten är speciell. Jag har formats av min familj, min omgivning – inte minst av att växa upp som ung muslimsk tjej i förorten. Jag är väl en produkt av min omgivning, säger Hajar Alsaidan.

Orten är en så speciell plats. Bara de som bor där förstår på vilket sätt jag menar speciell.

– Hajar Alsaidan

Fotograf: Lisa Thanner


Mångsysslare med passion för utbildning

Hajar Alsaidan är en mångsysslare. Hon berättar att organisering ger henne “en kick”. I framtiden vill hon se ett friskare och mänskligare samhälle. Hennes engagemang hoppas hon kan bli en inspiration för andra människor.

Vid sidan av studierna och att vara ordförande för Hoppet är hon även ordförande för organisationen Pedagogiska perspektiv, en förening som vill belysa kunskap som inte lärs ut i skolan. Bland annat har organisationen besökt skolor i Angered, Lindome och Kungsbacka.

– Det finns så mycket kunskap som inte får plats i kursplanen. Kunskap som behövs. Pedagogiska perspektiv jobbar med att få in normbrytande undervisning i skolorna runt om i Göteborg. Det kan till exempel handla om mobbning, kärlek, känslomässig intelligens eller psykisk ohälsa. När vi är ute i skolorna så ser man hur mycket barnen behöver och uppskattar det. Barnen är törstiga på att lära sig nya saker på nya sätt, säger Hajar Alsaidan.

Hon menar att samhället idag går mot en utveckling där man ofta förlorar det mänskliga i situationen.

– Idag bestäms det åt dig vad du ska ha på dig, vad du ska äta, vad du ska dricka och hur du ska må. Det bestäms åt dig hur många gånger du ska träna och hur du ska träna. Även vad du ska läsa och vad du ska plugga. Till och med hur dina bilder ska se ut. Det är som att vi har blivit producerade i en fabrik. Vi behöver gå tillbaka till oss själva och fråga oss hur vi egentligen mår. Det är viktigt att människan ser sin egen kraft, hittar sina egna medel att påverka och inser att det ofta går att ändra sin situation, säger Hajar Alsaidan.

Idag bestäms det åt dig vad du ska ha på dig, vad du ska äta, vad du ska dricka och hur du ska må.

– Hajar Alsaidan


“Det behövs alternativa pennor”

Att skriva är en annan passion som Hajar Alsaidan har. Något hon delar med sin pappa. Idag skriver hon allt från barnsagor, till romaner och reportageböcker. Tidigare har hon även skrivit artiklar, debattartiklar och krönikor.

– Pappa har varit en kompass genom hela mitt liv. Han är språkkonsult och poet och har gett mig ett oändligt språk. För mig är språket ett verktyg, ett sätt att leva och ett sätt att uttrycka sig på. Jag använder skrivandet som en försvarsmekanism och som ett sätt att påverka, säger Hajar Alsaidan.

Hajar Alsaidan understryker att det idag behövs alternativa pennor – bloggar, Instagramkonton, Facebooksidor och andra forum där alternativa röster kommer till tals.

– Det finns många medier idag som vinklar verkligheten, vilket är djupt problematiskt. Vi ser till exempel hur media hoppar på kvinnan och kvinnokroppen. Ofta med en stark vilja att sexualisera henne och göra henne till ett objekt. Vi ser hur media hoppar på orten och svartmålar den. Vi ser hur media hoppar på islam och får den att framstå som ett hot mot mänskligheten och demokratin. Själv menar jag att det är media som har blivit ett hot mot demokratin. Vi behöver alternativa pennor som kan uttrycka sin syn på verkligheten och sprida en annan nyans av verkligheten, säger Hajar Alsaidan med allvarsam ton.


Från nagelmålning till matlagning

Hoppet startade 2008 som ett inkluderingsprojekt. Redan vid 13-års ålder såg Hajar Alsaidan behovet av att engagera sysslolösa kvinnor i områdena kring hennes hemort. Runt om sig såg hon passiva och olyckliga kvinnor. En dag bestämde hon sig för att bjuda in dem till en träff, som sedan blev fler träffar. Träffarna kunde gå ut på att kvinnorna fixade håret tillsammans eller målade naglarna.

– Men ganska snart insåg vi att det inte räcker att måla naglarna om man känner sig bruten. Då började vi laga mat tillsammans. När vi lanserade Hoppets mat så ringde folk från Norge och ville beställa. Responsen på maten har varit fantastisk, säger Hajar Alsaidan och ler.

Ganska snart insåg vi att det inte räcker att måla naglarna om man känner sig bruten.

– Hajar Alsaidan


Idag drivs föreningen av de nio systrarna Alsaidan. Yngsta systern är 16 år och den äldsta 34. Föreningen sysselsätter 50 arbetslösa kvinnor i förorten genom att de får laga och sälja sin mat. Föreningen jobbar enligt ett kösystem. När det kommer in en matbeställning via Hoppets hemsida ser systrarna över vilka kvinnor som tillagar de rätter som efterfrågas. Därefter kontaktar systrarna den kvinna som står näst på tur för att få laga sin mat. När maten är färdig kan beställaren välja att få den utkörd eller hämta den själv. 

Fotograf: Lisa Thanner

Idag drivs Hoppet av de nio systrarna Alsaidan. Den yngsta är 16 år och den äldsta 34.
Alla hjälper till i föreningen på olika sätt.


Långtidsarbetslösa kvinnor får jobb

Just nu står föreningen utan egen lokal och hyr därför in sig i olika verksamheters lokaler i närområdet. Man har varit i alltifrån fritidsgårdars kök, till restauranger och caféer.

Många av kvinnorna i Hoppet bor i Hjällbo. Samtliga kvinnor i föreningen är utrikesfödda. Många av kvinnorna är långtidsarbetslösa och har spenderat största delen av sin tid i hemmet sen de kom till Sverige. Flertalet har också ett förflutet med svåra psykologiska påfrestningar.

– Det finns så många kvinnor i förorterna som idag står utanför samhället. Hoppet är ett sätt att engagera dessa kvinnor och få in dem i samhället och arbetslivet. Få dem att våga ta sig ut i samhället. Få dem att bli mer självständiga, säger Hajar Alsaidan.

Fatima Alsaidan är mamma till Hajar Alsaidan och en av kvinnorna i Hoppet.

Intäkterna fördelas efter behov

Pengarna som föreningen får in genom matlagningen fungerar som en “alternativ socialtjänst”.

– Efter moms- och skatteavdrag så kan kvinnorna komma till oss och säga till exempel: “Jag behöver vinterskor till mitt barn”. Då gör vi ett fondavdrag och ger ut pengar för skorna. Vi vill att kvinnorna ska känna att de har jobbat för något. Det ger dem självförtroende. Det är också viktigt för kvinnornas barn att se att deras mamma har en sysselsättning, säger Hajar Alsaidan.

För att undvika matsvinn från Hoppet planerar föreningen att placera ut små “kylskåpsboxar” runt om i stan för hemlösa människor i samarbete med Göteborgs stad.

– Vi är mitt uppe i en planeringsfas. Det finns så många hemlösa människor i Göteborg. Sådana här idéer dyker upp när jag betraktar min omgivning, säger Hajar Alsaidan.


Kokbok med recept och texter om flykt och hopp

I september lanserades Hoppets kokbok, “Hoppet: kvinnorna, kryddorna, kampen”. Boken är en samling djupintervjuer med kvinnorna i Hoppet, varvat med deras bästa recept från deras respektive hemländer.

– Det finns få föreningar med samma motiv och aktiviteter som Hoppet. Jag kände att föreningens aktiviteter behövde dokumenteras för kommande generationer, för barn och kvinnor i framtiden. I boken finns reportage och matlagning, poesi och debattexter. Bättre än så blir det inte, säger Hajar Alsaidan och skrattar.

Omslag och bild: Lisa Thanner

”Hoppet: kvinnorna, kryddorna, kampen” släpptes i september i år.


Berättelserna i boken sträcker sig från sorg, förtryck, flykt och medberoende till hopp, självständighet och styrka. Boken bjuder också på kvinnornas bästa recept.

– Många av kvinnorna i boken har levt och verkat i Hjällbo ända sen de kom till Sverige. Genom matlagning får de nu chansen att lyfta upp och visa Hjällbo genom maten som går ut till alla stadsdelar i Göteborg. Boken är en hyllning till Angered, systerskapet och matlagningen i Angered. Jag tror att läsare från Angered kommer känna stolthet, säger Hajar Alsaidan.

Hennes favoriträtt i boken är Maqluba, vilket betyder “upp och ner” på arabiska. Det är en risrätt, lagad med grönsaker, potatis och kyckling. Allt lagat i en gryta som man i slutet vänder upp och ner.


Vill växa och hjälpa fler kvinnor

Hoppet startade som en förening där kvinnor med liknande bakgrund kunde träffas och umgås. Idag, elva år senare har de skrivit en kokbok tillsammans.

– Det är fantastiskt hur en så liten sak kan få så stora effekter. Det handlar verkligen om att skapa och sprida hopp. I framtiden hoppas jag att föreningen växer och att vi kan ta oss till fler städer. Jag vill att föreningens verksamhet ska bli större så att vi kan hjälpa fler kvinnor i samma situation, säger Hajar Alsaidan.

Fakta: Kom i kontakt med Hoppet och beställ boken

Du kan komma i kontakt med föreningen Hoppet via hemsidan www.hoppet.org. På hemsidan är det möjligt att beställa mat, boka en matkulturkväll med föreläsning om föreningen och situationen för kvinnor idag samt att köpa den nyutkomna kokboken “Hoppet: kvinnorna, kryddorna, kampen”.

Boken är skriven av Hajar Alsaidan, fotografen Lisa Thanner har tagit bilderna, journalisten Malin Clausson har varit redaktör och redigeraren Katharina Johansson har formgivit boken. Boken går också att beställa hos nätbokhandlare.

Läs mer om boken här.Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.