Abubakar Mohammud och Sundis Jibril menar att det finns ett stort behov av en mötesplats i Hjällbo, framförallt bland unga.

Diskussion om att göra gamla banklokalen till Mötesplats Hjällbo


Hjällboborna kan få en öppen mötesplats i den gamla banklokalen i Hjällbo centrum. Angereds stadsdelsförvaltning, en del av Göteborgs stad, har beslutat att hyra lokalen. Nu diskuterar Göteborgs stad, föreningar och privatpersoner i Hjällbo om vad lokalen ska användas till. Tillsammans vill man göra Hjällbo centrum till en tryggare plats.

Diskussionerna om att skapa en mötesplats för Hjällboborna i Hjällbo centrum fortsätter. Samtalen mellan Göteborgs stad och olika föreningar i Hjällbo har pågått sedan 2018. Ett förslag som diskuterats har varit att ha en lokal dit Hjällbobor kan komma. I september i år fattades beslut i stadsdelen om att hyra Bergsgårdsgärdet 80 – den gamla banklokalen. Nu fortsätter samtalen kring lokalen och den eventuella mötesplatsens framtid.


Möte om lokalen och den eventuella mötesplatsen

I förra veckan bjöd samverkansgruppen Hjärta Hjällbo in till samtal kring lokalen och den eventuella mötesplatsens framtid. Alla som på något sätt har ett intresse av diskussionerna var välkomna på mötet som hölls 4 december i Rädda Barnens lokal på Skolspåret 31. Med på mötet var cirka 25 personer. Bland deltagarna fanns representanter från olika organisationer, liksom privatpersoner med intresse av planerna på en eventuell mötesplats. Flertalet av deltagarna var ungdomar från Hjällbo.

Organisationen Folkets Hus och Parker var med på mötet och pratade om liknande projekt på andra platser i Sverige. De lyfte fram behov, vilja och förutsättningar som tre viktiga saker för att kunna driva ett projekt i mål. Under mötet diskuterades bland annat vad som krävs för att kunna öppna en mötesplats. Man lyfte också frågan om hur man kan få med olika grupper och föreningar i Hjällbo i arbetet kring lokalen.


Mötesplats stort samtalsämne bland unga i Hjällbo

Abubakar Mohammud (20) och Sundis Jibril (22) deltar 4 dec och har båda varit med på möten om “Mötesplats Hjällbo” förut. Sundis Jibril säger att frågan om en mötesplats är ett stort samtalsämne bland de unga i Hjällbo.

– Fritidsgården stängs för tidigt och har en åldersgräns. Det är viktigt att det finns en mötesplats för unga människor i Hjällbo. En plats att bara vara på, att samlas kring och där man kan ha olika verksamheter. Kanske kan man bland annat ha en musikstudio i lokalen. Jag tror att mötesplatsen kan bli en jättebra sak för Hjällbo, säger hon.

Från vänster: Abubakar Mohammud (20) och Sundis Jibril (22) ser båda behovet av en mötesplats i Hjällbo. Speciellt för unga människor.

Abubakar Mohammud bor i Hammarkullen men deltar på mötet eftersom han har många vänner i Hjällbo. Han menar att det finns väldigt få ställen för ungdomar att vistas på.

– Många lägenheter i Hjällbo är små och ofta bor det en hel familj i en liten tvåa. När de unga inte vill hänga hemma med familjen, vart ska de då gå? Hjällbo behöver en mötesplats. Man blir förhoppningsfull när det börjar pratas om en mötesplats i centrum – vi får se om det blir något av det hela, säger Abubakar Mohammud.

Man blir förhoppningsfull när det börjar pratas om en mötesplats i centrum.

Abubakar Mohammud, mötesdeltagare

Aktiviteter som speglar behov i Hjällbo

Långsiktighet, hållbarhet och möjliga mål med mötesplatsen var andra saker som diskuterades under mötet. Allt utifrån en tanke om att mötesplatsen ska vara medborgardriven – att arbetet om planerna ska utgå från behov och viljor som finns hos de som bor i Hjällbo.

Tillsammans kom man fram till att mötesplatsens aktiviteter måste spegla de behov som finns hos Hjällboborna och att engagemang måste komma från boende i Hjällbo. Ännu finns inga planer på fler möten om lokalens och den eventuella mötesplatsens framtid.


Mer information och kontakt

För mer information, kontakta Alexandra Lange, projektledare på Rädda Barnen och samordnare för engagemang kring “Mötesplats Hjällbo”.

Telefon: 08 698 91 39
E-post: alexandra.lange@rb.se


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.