Hjällbo bibliotek står på listan över bibliotek som kulturförvaltningen i Göteborg föreslår ska stängas. Lotta Hellman, bibliotekarie i Hjällbo, brinner för att biblioteket ska vara kvar.

Kritik mot förslag om att stänga Hjällbo bibliotek

Tjänstemännen på Göteborgs stads kulturförvaltning föreslår att politikerna i kulturnämnden ska fatta beslut om att stänga Hjällbo bibliotek. Nu har en namninsamling mot förslaget startat. Namninsamlingen ska lämnas till kulturnämnden på måndag när beslut om bibliotekets framtid ska tas. 

En nedläggning av Hjällbo bibliotek skulle förstärka segregationen i Göteborg. Det menar Gustav Rydell som startade namninsamlingen “Rädda Hjällbo bibliotek för nedläggning” på internet under onsdagen. Fram tills nu har 1 200 personer skrivit på namninsamlingen.

Sparar 2,2 miljoner att stänga biblioteket

Beslut om framtiden för Hjällbo bibliotek tas på måndag 16 december av kulturnämnden i Göteborgs stad.

Kulturnämnden i Göteborg ska på måndag 16 december ta beslut om sin budget för nästa år. Förslaget till beslut innebär att många verksamheter ska stängas för att spara pengar. Bland dessa verksamheter finns Hjällbo bibliotek. Att stänga biblioteket sparar 2,2 miljoner kronor under 2020.

Lotta Hellman är bibliotekarie på Hjällbo bibliotek och chockad över förslaget.

– Vi som jobbar här förstår inte att man kan ta bort biblioteket här i Hjällbo. Biblioteket är ett viktigt socialt rum för alla. Vi uppmuntrar barn att läsa och här på biblioteket kan barn och ungdomar göra sina läxor, säger hon.

Brinner för biblioteket i Hjällbo   

Lotta Hellman tror att barn och ungdomar i Hjällbo lånar färre böcker om de måste ta sig med spårvagnen till Hammarkullen eller Gamlestan för att komma till ett bibliotek. 

Lotta Hellman, bibliotekarie på Hjällbo bibliotek

– Vi som jobbar här brinner för vårt bibliotek i Hjällbo. Vi tycker om att jobba här, säger hon. 

I dag jobbar många bibliotekarier i Hjällbo. Tillsammans har de 6,5 heltidstjänst. Kulturförvaltningens förslag till politikerna i kulturnämnden är att tre av dessa heltidstjänster ska flyttas till andra bibliotek i Angered och att 3,5 heltidstjänster ska försvinna.

– Vi som jobbar här är sorgsna och ledsna. Särskilt för barnens skull, säger Lotta Hellman. 

Vad hon vet är förslaget att stänga Hjällbo bibliotek så fort som det går. 

Arga och ledsna kommentarer i sociala medier

Under onsdagen berättade Lotta Hellman om förslaget om att stänga biblioteketet på Hjällbo biblioteks Facebooksida och Instagramkonto. Många blev arga och ledsna när de fick reda på förslaget. Bland annat har personer som under förra året lyckades ändra förslaget om att stänga Kortedala bibliotek sagts sig vara villiga att hjälpa personer i Hjällbo som vill jobba för att få ha kvar sitt bibliotek. 

AnnMari Davidsson är chef för biblioteken i Hjällbo, Hammarkullen och Angereds centrum. Hon är noga med att säga att det nu bara är ett förslag om att stänga Hjällbo bibliotek.

Svårt för barn att ta sig till ett annat bibliotek

Hjällbo bibliotek arbetar för att fler barn och ungdomar ska läsa. Lotta Hellman visar kassarna med böcker som föräldrar kan läsa högt för sina barn.

– Det är bekymmersamt att lägga ner bibliotek. Oavsett vilket. När det gäller förslaget att stänga Hjällbo bibliotek tänker jag särskilt på barn som har svårt att ta sig till ett annat bibliotek i närheten, säger hon. 

Hon har sett reaktionerna som kommit i sociala medier. 

– Jag blir berörd över de anställdas engagemang för de som använder biblioteket. Det är fint att människor reagerar och agerar, säger AnnMari Davidsson.

Läs mer

Namninsamlingen “Rädda Hjällbo bibliotek för nedläggning”

Kulturförvaltningens förslag (om Hjällbo bibliotek på sidan 10)

Biblioteksbladet: Sex bibliotek i farozonen när Göteborg måste spara.

GT Ledare: Liberaler ska inte stänga bibliotek


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.