Esma Aksüngür ser fram emot det nya jobbet som tvättstugevärd på Sandspåret.

Esma Aksüngür blir ny tvättstugevärd på Sandspåret i Hjällbo


Nu ska det bli rent i tvättstugorna på Sandspåret. 1 januari börjar Esma Aksüngür jobba för bostadsbolaget Poseidon som tvättstugevärd för området. Tvättstugevärden ska se till så att de boende tar hand om sina tvättstugor – att de är städade tills nästa tvättgäst kommer.

Att det är smutsigt i tvättstugorna på Sandspåret har länge varit ett problem. Just nu håller Esma Aksüngür på att lära sig arbetsuppgifterna inför att efter årsskiftet ta fullt ansvar.
– Jag är lite nervös faktiskt. För att det här ska fungera så måste hyresgästerna göra sitt. Jag kan inte klara det själv. Vi måste jobba tillsammans. Det kommer bli lättare när jag lärt känna hyresgästerna, säger Esma Aksüngür.


Esma Aksüngür, till vänster i bild, stannar och pratar med boende i området.


Det är en kall och solig dag i Hjällbo. Esma Aksüngür är sprudlande glad och förväntansfull. Om en månad börjar hon som ny tvättstugevärd på Sandspåret, där hon själv bor. Totalt rör det sig om tolv tvättstugor med 24 tvättmaskiner. Sen hon började lära sig den nya tjänsten för ungefär en månad sedan tycker hon sig redan se en positiv förändring.

– Sen jag började lära mig arbetsuppgifterna för ungefär en månad sen så tycker jag att situationen har blivit ungefär tio procent bättre. Förut låg det skräp och kläder överallt i tvättstugorna. Nu börjar de boende förstå att de själva måste städa efter sig. När vi är uppe i 100 procent bättre är jag nöjd, säger Esma Aksüngür.

Förut låg det skräp och kläder överallt i tvättstugorna. Nu börjar de boende förstå att de själva måste städa efter sig.

Esma Aksüngür, ny tvättstugevärd på Sandspåret

Missförstånd om städningen

Orsaken till att det inte fungerat med städningen i tvättstugorna tror hon till stor del grundar sig i ett missförstånd om vem som ska städa.

– Alla vill ha rena och fina tvättstugor, men många boende har hittills trott att det är lokalvårdarnas jobb att städa i tvättstugorna. Många har kommit till mig och klagat på att det är smutsigt. Jag förklarar då alltid att det inte är mitt jobb att städa. Att det är de boendes ansvar. Många har börjat förstå det nu. Som tvättstugevärd ska jag bara se till så att de boende städar efter sig. När boende ser mig i området så tror jag att många tänker till lite extra och städar efter sig i tvättstugorna, säger Esma Aksüngür.


Samira Mardu (65), längst fram i bild, har bott på Sandspåret i 5 år.
– Situation i tvättstugorna har hittills varit kaotisk. Folk kom och gick. Det låg kläder och skräp överallt. Nu när Esma är här så har allt blivit bättre. Nu städar vi tvättstugorna som vi städar rummen hemma, säger Samira Mardu.


Krävs ett samarbete mellan bostadsbolaget och hyresgästerna

För att städningen ska fungera så måste hyresgästerna och bostadsbolaget samarbeta, menar hon. Numera finns allt städmaterial i tvättstugorna – sopsäckar, trasor och moppar med mera, så att de boende ska kunna städa efter sig.

– Jag vill att hyresgästerna ska städa tvättstugorna som om det var deras hem. Min dröm är att få komma in på måndagarna och mötas av att alla tvättstugor är städade. Att allt städmaterial är på plats. Att alla maskiner fungerar. Jag vill att de boende ska känna att det är fräscht och fint. Om de är nöjda så är jag nöjd, säger hon.


Jag vill att hyresgästerna ska städa tvättstugorna som om det var deras hem.

Esma Aksüngür, ny tvättstugevärd på Sandspåret

Förhoppningen är att de nya städredskapen ska användas väl.


Lokalkändis i Hjällbo

Under våren 2018 var Esma Aksüngür med i såväl radio, som TV och tidningar, för att berätta om sitt nya jobb som lokalvårdare åt Poseidon i Bergsgårdsgärdet.
– Det var jättekul att vara med i så många intervjuer. Efter att jag varit med i TV kom folk fram till mig på torget, gav mig kramar och sa grattis. Många skojade med mig och sa “Du är känd, du är en stjärna för Hjällbo!”, säger hon och skrattar.

”Om man vill så kan man”

Innan hon började jobba för Poseidon var hon hemma och tog hand om hemmet.

– Innan jag började jobba så tänkte jag: “Hur klarar människor att både jobba och ta hand om hemmet och barnen?”. De tre första månaderna på jobbet var svåra. Men sen insåg jag att det går. Om man vill så kan man. När jag hörde att tjänsten som tvättstugsvärd utlystes så började mitt hjärta slå. Jag kände att det här är något jag vill. Det här är något jag kan. Om jag klarar att vara lokalvårdare så klarar jag att vara tvättstugevärd. Nu trivs jag jättebra med att jobba, säger Esma Aksüngür.


Esma Aksüngür

Ålder: 36 år
Jobb: Tvättstugevärd på Sandspåret
Familj: Man och fem barn
Fritid: Umgås med sina barn

Möte om tvättstugorna

Ett möte om tvättstugorna kommer att hållas den 5 december mellan 16.30-18.30 i Framtidens Hjällbos lokal i Hjällbo centrum. Mötet kommer att handla om tvättstugornas framtid. Det kommer finnas möjllighet för hyresgästerna att ställa frågor och säga vad de tycker. Samtliga hyresgäster på Sandspåret är välkomna.

Läs mer

Hjärta för Hjällbo är ett framgångsrikt projekt

SVTs bästa reportage handlar om Hjällbo


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.