Amna Sabic (till vänster) och Heidi Hansen startade Mu'min för två år sen eftersom de tyckte att det saknades möjligheter till träning i Hjällbo.

Idrottsföreningen Mu’min vill få fler unga kvinnor i Hjällbo att röra på sig med riktig gympa


– Många tror att det vi gör är lattjolajban, men det här är riktig träning, säger Heidi Hansen, en av initiativtagarna till idrottsföreningen Mu’min. Med två gympapass i veckan, ett på onsdagskvällar i Hjällbo och ett på söndagsförmiddagar i Hammarkullen, vill föreningen få fler unga kvinnor att röra på sig. Passen består av både kondition och styrka. Både nybörjare och erfarna kan vara med. I framtiden vill föreningen bli fler och samtidigt bredda sin verksamhet.

Mörkret har precis lagt sig över Hjällboskolan och det är snart tid för Mu’mins onsdagspass. Heidi Hansen låser upp salen och snart kommer också Amna Sabic, den andra initiativtagaren. I famnen bär hon sin 11 veckor gamla bebis. Det är första gången sen förlossningen som hon är tillbaka i hallen.
– Vi vill att man ska kunna ta med sig sina barn på träningen. Det kan man inte på många andra ställen, säger Amna Sabic.

Vi vill att man ska kunna ta med sig sina barn på träningen. Det kan man inte på många andra ställen”

Amna Sabic, ledare Mu’min

Gympapass för alla kvinnor i alla åldrar

Båda bor i Eriksbo och är grannar. De har tidigare tränat på Friskis & Svettis och idén om att starta en idrottsförening fick de för lite mer än två år sen. Träningspassen är till för alla kvinnor i alla åldrar, men speciellt vill de få fler unga kvinnor att röra på sig. Heidi Hansen håller i alla pass nu när Amna Sabic är föräldraledig. Sen starten har föreningen vuxit till 45 medlemmar och antalet deltagare på träningarna varierar från allt mellan tre till 20. De som är med på passen är mellan 8 och 63 år.

Några av deltagarna på dagens pass. På Mu’mins träningspass är det okej att ta med sig barnen.

– Det fanns så lite möjligheter till träning här i förorterna. Det finns några lokala gym, men ingen riktig gympa. Vi tror att den kollektiva träningen blir en push. Vi vill ta bort det jobbiga kring träningen. Det ska vara lätt att träna. Sen ska det vara billigt också. Så tanken är att avgiften för träningarna bara ska täcka lokalkostnaden, säger Heidi Hansen.

Mu’min betyder “troende” på arabiska.
– Sen älskar jag mumintrollen också, säger Heidi Hansen. 
I föreningens emblem utövar en kvinna i hijab tyngdlyftning, men Amna Sabic och Heidi Hansen påpekar att alla kvinnor och barn är välkomna till föreningens träningar.
– Vi vill vara lite normbrytande. Det finns inte så många möjligheter för tjejer att träna utan hijab, vilket de kan göra på Mu’mins gympapass, säger Heidi Hansen.  

Anna Sabic (till vänster) och Heidi Hansen startade idrottsföreningen Mu’min för två år sen eftersom de tyckte att det saknades möjligheter till träning i Hjällbo.

Plockar skräp i området kring Hjällbo

Sen i våras har föreningen anordnat fem plockenader.
– Vi vill ha ett miljötänk i föreningen. Tanken var att vi skulle jogga och plocka skräp, så kallad “plogging”, men det blev att vi gick och plockade skräp istället. Då blev det plockenad, säger Amna Sabic.

Heidi Hansen berättar att de gått i områdena kring Hjällbo, Eriksbo och Hammarkullen och att det finns speciellt mycket skräp i naturen kring Hjällbo.

Plockenaderna är till för alla och även barn är välkomna.
– Det finns en föreställning om att plogging inte skulle fungera när man tar med sig sina barn. Men när vi har anordnat plockenader så är det barnen som tyckt att det varit mest kul. De har verkligen fått upp ögonen för hur mycket skräp det finns i naturen, säger Amna Sabic.

– Plockenaderna kommer tillbaka till våren. Skulle vi anordna en nu så skulle det nog bara vara vi två som kom, säger Heidi Hansen och skrattar.

Amna Sabic (till vänster) och Heidi Hansen anordnar även så kallade plockenader i områdena kring Hjällbo.

Vill bredda verksamheten och bli fler

De berättar att visionen för framtiden är att bli fler och att samtidigt bredda verksamheten. Närmast på gång är gympa för barn.
– Vi kommer testa att anordna gympa för barn samtidigt som de ordinarie onsdagspassen. Vi får se om det fungerar. Det vore även fantastiskt om vi kunde ha pass för killar, äldre och för de med funktionsvariationer. Det vore också kul att träna med tunga vikter, säger Heidi Hansen.

– Jag ser framför mig en hel sal fylld med folk som gympar och ett helt gäng som går och plockar skräp. En idyllisk bild, säger Amna Sabic och ler.

Jag ser framför mig en hel sal fylld med folk som gympar och ett helt gäng som går och plockar skräp. En idyllisk bild.”

Amna Sabic, ledare Mu’min

Leder passet med glädje

Heidi Hansen leder rutinerat deltagarna genom dagens pass som består av en blandning mellan kondition, styrka och balans.

Klockan börjar närma sig 18.00 och lokalen fylls med ivriga deltagare. 13 kvinnor och tre barn dyker upp till dagens träning. Heidi Hansen slår på högtalaren och drar igång passet. Hon leder passet rutinerat och med ett leende. Det är en avslappnad och prestigelös stämning i salen. Passet består av konditionsövningar som varvas med styrka och balans, allt utan redskap. Det märks att många av deltagarna har varit med förr. Musiken är en blandning mellan hits på engelska och arabiska. Vid sidan av svingar sig tre pojkar i 8-årsåldern i lianerna.

Vad vill ni säga till den som tvekar på att komma på ett pass?

– Man kan komma som man är. Det är helt okej om man inte har tränat förut. Prova en gång. Det skadar inte, säger Amna Sabic.

Lejla Kocan (till höger) kommer sedan ett år tillbaka på de flesta onsdags- och söndagspassen. Hon har blivit inspirerad av Anders Hansen och säger att det numera blivit en vana att träna. Träningen får henne att må bra och är dessutom ett sätt att träffa fantastiska människor säger hon. Bredvid Lejla Kocan står Amna Sabic.


Namka Sabic (till vänster) är med på gympapassen eftersom det är bra för hälsan, kroppen och för att förebygga stress. Hon säger att passet gör henne starkare och gladare. På bilden står hon tillsammans med sin dotter Amna Sabic.


Mer information

Idrottsföreningen Mu’min anordnar två gympapass i veckan. För att vara med på passen behöver man vara medlem. Det blir man genom att registrera sig på plats.

Onsdag 18:00-19:00, Hjällboskolans gympasal
Söndag 10:00-11:00, Hammarkullehallens danssal

Medlemsavgift 100 kronor per år
Engångsinträde 40 kronor
Klippkort 300 kronor för tio gympatillfällen
Terminskort För mer information om terminskort, maila: muminidrottsforening@gmail.com

Uppge “iHjällbo” vid ditt första träningstillfälle hos Mu’min, så får du prova på en gång gratis! Erbjudandet gäller fram till 1 juni 2020.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.