I dag, 25 november, lyser Hjällbo centrum och flera andra torg i Göteborg upp i orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor och flickor. Foto: Markus Andersson (Bilden är ett montage)

Mäns våld mot flickor och kvinnor uppmärksammas i Hjällbo på Orange Day

Idag, måndag 25 november, är det Orange Day, FN:s dag Internationella dag för avskaffandet av våld mot flickor och kvinnor. För att uppmärksamma detta kommer Hjällbo Centrum lysas upp i orange färg. Under tre veckor uppmärksammar Göteborgs stad problemet genom att anordna bland annat killmiddag i Angered, lunchföreläsning på Hammarkullens Bibliotek och “Pärlor och dialog” i Hjällbo centrum. 

– Huvudsyftet med dagen är att våldet mot kvinnor och flickor i framtiden ska upphöra, säger Jenny Helin, samordnare mot våld i nära relationer på Stadsdelsförvaltningen i Angered.

Börja prata om våldet

En del i arbetet från Göteborgs Stads sida handlar om att få människor att prata om våldet.

– Vi vill göra våldet pratbart. Många våldsutsatta vågar inte berätta om sin situation. Som individ ska man inte känna skuld och skam för att man är eller har varit utsatt för våld. Våld är något som alla kan bli utsatta för. I och med Orange Day vill vi motverka många av de fördomar som finns, säger Jenny Helin.

Hon berättar att deras arbete i samband med Orange Day handlar om att prata om begreppet våld.

– Ofta tänker man bara på det grova och fysiska våldet, men det kan också vara psykiskt ekonomiskt, materiellt eller sexuellt våld. Det fysiska våldet får ofta mycket uppmärksamhet. Det är klart att vi ska stoppa det. Men det finns många andra former av våld också som det inte pratas så mycket om. Våld kan vara så mycket mer än bara ett slag, säger Jenny Helin.

Anmälningar om våld mot barn vanligt i Angered

Även våld mot barn uppmärksammas i samband med dagen. 

– Av de anmälningar som kommer in till socialtjänsten i Angered handlar 60 till 65 procent om våld mot barn. Detta gör Angered till den stadsdel i Göteborg som ligger högst upp på listan över denna statistik. Som barn kan man vända sig till en vuxen som man är trygg med. Det kan vara en kurator eller en lärare på skolan. Vuxna som får reda på att ett barn blir utsatt för våld har alltid ett ansvar att ta det vidare. Man måste agera, våga ringa och anmäla, säger Jenny Helin.

Jenny Helin är samordnare mot våld i nära relationer på Stadsdelsförvaltningen i Angered.

Samtal och armband i Hjällbo

Från klockan 17.00 tisdag 26 november kommer trygghetssamordningen, fältsekreterare och hälsoguider från Göteborgs stad anordna “Pärlor och Dialog” intill ICA Supermarket i Hjällbo centrum. Det är ett tillfälle för förbipasserande att stanna och ta del av information och att prata om mäns våld mot kvinnor och flickor. Det kommer också finnas möjlighet att pärla ett armband. Tanken är att man i armbandet ska pärla namnet på den person som man skulle ringa mitt i natten om man skulle behöva hjälp. Alla som vill kan delta och det kostar ingenting.

– Syftet med “Pärlor och dialog” är att folk ska få information om vad våld är och vad det kan innebära. Tyvärr är det många som inte vet om att man i Sverige har rätt att leva fritt från våld. Tanken är att skapa diskussioner och att man ska få sig en tankeställare. Huvudmålet är att folk som blir utsatta för våld ska få hjälp och stöd, säger Jenny Helin.

Senare under kvällen kommer fältassistenterna finnas på plats i fritidsgården i Hjällbo.

– Vi vill särskilt uppmärksamma våld i ungas relationer, eftersom detta tyvärr är vanligt förekommande, säger hon.

Vad kan man göra om man vill uppmärksamma Orange Day?

– Då ska man klä sig i orange måndag den 25 november, säger Jenny Helin.

Läs mer:

Bostads AB Poseidon jobbar för att ingen ska bli slagen i deras hyresrätter. Läs om Poseidons arbete.

Läs om vad GöteborgsLokaler som förvaltar Hjällbo Centrum gör.

Om du eller någon i din närhet blir utsatt för våld kan du ringa:

I nödsituation112
Polisen114 114
Kriscentrum för kvinnor
031-367 93 80
Kriscentrum för män
031-367 93 90
Kvinnofridslinjen
020-50 50 50
Lex Femme (43 språk)
020-22 00 55
Kontaktcenter
031-366 00 00
Socialkontoret i din stadsdel
031-365 00 00
Socialjouren
031-365 87 00

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.