Många Hjällbobor lämnade sina åsikter i Framtidens Hjällbos nya lokal

Det blev snabbt fullt när Poseidon öppnade Framtidens Hjällbos lokal för dialog och information i Hjällbo Centrum under onsdagen. 150 Hjällbobor ville lämna sina synpunkter på kommande renoveringar och byggen av nya bostäder.

Röster surrar i hela lokalen. I ett del diskuteras vad som är bra med Hjällbo centrum och vad som kan bli bättre. I en annan del lägger besökare lappar med sina åsikter på i en brevlåda. Längs väggen med bilder från när dagens hus i Hjällbo byggdes för 50 år sedan pratar människor om historien och vid bordet äter besökarna sina bullar. 

Tuulikki Lund flyttade till Sverige från Finland år 1969. Efter 50 år i Hjällbo tycker hon att det är dags för att renovera. I framtiden vill hon ha en träningslokal med en riktig bastu i Hjällbo.

Önskar en riktig bastu

Tuulikki Lund är en av de allra första Hjällboborna som kommer in i Framtidens Hjällbos lokal. Hon flyttade till Hjällbo 1969 och har hunnit med att bo i alla delar av Hjällbo sedan dess. Nu bor hon på Skolspåret 25.
– Jag har trivts här i 50 år. Nu är det dags att renovera, säger hon. 
Hon åker ofta till Angereds centrum för att träna. I framtiden skulle hon vilja ha en träningslokal i Hjällbo. 
– En träningslokal med bastu. En riktig bastu, som en äkta finne vill ha, säger hon.

”Stambytet behövs”

Osman Dozla bor på Skolspåret 14 sedan 25 år. Nu hoppas han att det ska bli renoveringar. Han minns hur det fanns planer på renoveringar att renovera lägenheterna när han var ganska nyinflyttad, men att det inte hände något då.
– Stambytet behövs. Det luktar på toaletten, säger han. 
Osman Dozla har blivit en av stamgästerna hos den nyöppnade äldreträffen på Skolspåret 23 där han spelar schack och domino. 
– Äldreträffen är bäst, men det är inte bra att den bara är öppen två dagar i veckan. Jag vill att äldreträffen ska vara öppen varje dag, säger han.

Besima Kulenovic besökte Framtidens Hjällbos lokal på invigningsdagen. Hon önskar bland annat en hiss mellan spårvagnshållplatsen och bron över spårvägen.

Vill ha bostadsrätter och villor i Hjällbo

Hans granne Besima Kulenovic önskar en hiss mellan spårvagnshållplatsen och bron över spårvägen.
– I dag är det svårt för äldre och för personer med barnvagnar att ta sig till spårvagnen, säger hon.
Hon önskar också ytterligare en hiss i den egna trappuppgången för att göra det lättare att ta sig upp och ner i huset.

Vill behålla fotbollsplanen

Zuzan Hajla kommer till Framtidens Hjällbo med sina två söner, Khaled Mohamed Taher och Jounes Mohamed Taher. De bor på Sandspåret 31. Hon är positiv till att bygga nya bostäder i skogsdungen mellan Sandspåret och Skolspåret, men vill inte att det byggs nya bostäder på fotbollsplanen vid Sandspåret. 

– Var ska våra barn spela? Att bygga nytt kan inte bara handla om pengar. Vi som bor här måste trivas också. Tar de bort fotbollsplanen flyttar vi, säger Zuzan Hajla.
Hon vill att det byggs bostadsrätter, villor och radhus i Hjällbo och skulle själv gärna vilja bo i en villa eller ett radhus i Hjällbo, men också andra bostadsområden i närheten är intressanta.
– Men nya bostäder får inte byggas för nära dagens hus. Det är så trångt mellan husen redan, säger hon. 
Laily Syed bor på Bondegärdet 15. Hon skulle vilja ha en köttaffär i Hjällbo, och varför inte en McDonaldsrestautang. 

Ombildningar om hyresgästerna vill

Göran Leander är Poseidons projektledare för Framtidens Hjällbo. Han berättar för alla besökare vad Framtidens Hjällbo innebär. Det handlar om att renovera alla hyresrätter i Hjällbo, bygga omkring 2 000 nya bostäder, samt göra förändringar i Hjällbo centrum.
– Om det finns intresse av det bland hyresgäster kan vissa hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Det kan handla om mellan 250 och 500 lägenheter, säger han. 

Renovering under lång tid

Framtidens Hjällbo handlar också om att arbeta med att förbättra  tryggheten, skolresultaten, sysselsättningen och hyresgästernas inflytande.
Som planeringen är nu kommer det att ta omkring 20 år att renovera alla lägenheter. 
– Vi vill att det ska gå fortare, säger Göran Leander. 
Först ut att renoveras är de 222 lägenheterna på Hjällbo Lillgata med start hösten 2020. Samtidigt ska arbetet starta med att återskapa 24 lägenheter i dagens föreningshus på Skolspåret. 
Var de nya bostäderna ska byggas är inte klart, men det finns en pågående planprocess för att bygga nytt på Sandspårets parkeringsgarage. 

Göran Leander (till vänster) och Ninni Jonzon (i mitten) från Poseidon fanns på plats i lokalen för att svara på frågor och för att diskutera Framtidens Hjällbo med Hjällboborna.

Oro kring den egna hyran

Ninni Jonzon är Poseidons kommunikatör för Framtidens Hjällbo. Hon är nöjd med den första av tre dagar med öppet hus i den nya lokalen.
– Det är många som är oroliga för vad som kommer att hända med deras hyra efter en renovering. Då är det viktigt att berätta att Poseidon jobbar för att det ska vara en varsam renovering och att planeringen sker i samråd med Hyresgästföreningen, säger hon. 
Flera besökare frågar henne om planerna på ombildningar. 
– Vissa är bekymrade. Andra tycker det är bra, säger hon. 
Nedskräpning, torget, skolan, droghandel och gängbildning är andra saker som besökare tar upp med henne. 
– Det märks att det finns engagemang och förhoppningar om Hjällbos framtid, säger Ninni Jonzon. 

Besök Framtidens Hjällbos lokal

I dag, torsdagen 21 november, är lokalen öppen för dialog, information och synpunkter mellan klockan 14.00 och 18.00. Samma öppettider gäller under fredagen 22 november.
Efter det kommer Framtidens Hjällbos lokal vara öppen några timmar varje vardag. Information om öppettiderna finns i lokalens skyltfönster. 

Till invigningen av Framtidens Hjällbos lokal bjöds det på kaffe och bullar.
Zuzan Hajla är positiv till att bygga nya bostäder i skogsdungen mellan Sandspåret och Skolspåret, men vill inte att det byggs nya bostäder på fotbollsplanen vid Sandspåret. Här med sönerna Khaled Mohamed Taher och Jounes Mohamed Taher.
Det var många barn som tyckte att flygfotot över Hjällbo på golvet var rolig.

Ridyan Saday och Sinar Saday följde med sin mamma till projektlokalen. Ridyan Saday tycker att det är bra och roligt att bo i Hjällbo.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.