Se bibliotekarierna i Hjällbos spännande film om mysteriet med häxan

För att locka eleverna i årskurs 3 att läsa årets bokgåva från Göteborgs Stad, “Splej: Mysteriet med häxan”, har bibliotekarierna på Hjällbo bibliotek spelat in en film. 
– Filmen har ett väldigt spännande slut som ska få eleverna att känna att de måste veta vad som händer i boken.
Det säger Irja Löfberg Nilsson, barn- och ungdomsbibliotekarie i Hjällbo. 

För 18:e året i rad får alla elever i årskurs 3 i Göteborg en och samma bok som gåva och för andra året i rad har bibliotekarierna i Hjällbo spelat in en egen film för att skapa intresse runt boken. Under förra veckan har alla tredjeklassare på Bergsgårdsskolan, Eriksboskolan, Bläseboskolan, Björseredssklan, Gunnilseskolan och Bergums skola varit på biblioteket för att få sina böcker. Då har de också fått se bibliotekariernas film om boken “Splej: Mysteriet med häxan”. 

– Det är ett starkt skådespeleri, säger Irja Löfberg Nilsson och ler. 

Filmen sammanfattar boken

Filmen är inspelad inne på biblioteket och runt om i Hjällbo. Och visst känns platserna i filmen igen.

Julia Myremark och Irja Löfberg Nilsson är barn- och ungdomsbibliotekarier i Hjällbo. Julia Myremark tog initiativet till årets film. 

– Filmen sammanfattar handlingen i boken utan att avslöja för mycket, säger Irja Löfberg Nilsson. 

Splej-böckerna handlar om fyra barn som löser mysterier och sänder nyheter via sin Youtubekanal. De är skrivna av Torsten Bengtsson och illustrerade av Katarina Strömgård.

“Han hade glömt sin bok i skolan”

– Vi har redan hört från lärare att deras elever har fastnat i boken. En pojke kom in på biblioteket i torsdags och frågade om vi hade boken på biblioteketet. Han hade glömt sin bok i skolan och ville fortsätta läsa. Självklart hjälpte vi honom, säger Irja Löfberg Nilsson.

Syftet med att alla elever i årskurs 3 får en bok är att locka barn till att läsa, utveckla sitt språk och sin fantasi. Att alla får samma bok gör det möjligt att diskutera boken i skolan och att eleverna talar om boken med varandra. Sedan handlar det också om att låta alla elever komma till biblioteket. 

Tävla med egna filmer

Nu får också alla tredjeklassare i Göteborg möjligheten att tävla för att vinna en träff med författaren Torsten Bengtsson och få fler Splej-böcker att läsa. Tävlingen går ut på att filma ett eget nyhetsinslag eller mysterium som utspelar sig i skolans närhet. 

Läs mer

Här finns information om skoltävlingen.

Se en hälsning till tredjeklassarna i Göteborg från författaren Torsten Bengtsson.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.