Onsdagar klockan 16.00 är det dags för sambafotboll i Bergsgårdsskolans idrottshall. Angereds IS arrangerar.

Sambafotboll skapar glädje bland tjejer i Hjällbo

Efter elva säsonger i Allsvenskan, ett år med fotboll i Brasilien och flertalet målgivande passningar till Zlatan Ibrahimovic, så vill nu Samba-Erik att tjejer i Hjällbo ska bli supertekniska fotbollsspelare.
– Jag vill skapa en rolig och glad fotboll, säger Erik Johansson, tränare för Angereds IS som har startat sambafotbollsträning för tjejer i Bergsgårdsskolans idrottshall på onsdagar.

Vid klockan 16.00  på onsdagar fylls numera Bergsgårdsskolan av sambafotboll för tjejer i årskurs 1-3. Ledare är Erik ”Samba-Erik” Johansson, Sundus Mohammed och Nima Faraj.

”Sambafotboll” kommer från Brasilien från början, och är i detta fall något som Erik Johansson tog med sig hem till Sverige. Erik Johansson flyttade till Brasilien som 16-åring för att spela med AC Bragantino. Detta efter att han blivit vän med två spelare från Brasilien under Gothia cup. 

iHjällbo
Glädje. Hjällbo. Sambafotboll.

Årets idrottsförebild 2014 för sambafotboll

När han kom hem efter ett år, och anslöt sig till Örgryte IS igen, så fick han snabbt namnet ”Samba-Erik”, ett namn han själv alltid har uppskattat. Efter tiden i Örgryte IS så blev det Malmö tillsammans med Zlatan Ibrahimovic, och sedan vidare till Hammarby, fram tills att han år 2006 valde att kalla det en karriär. Han hade då spelat elva säsonger i Allsvenskan.

Erik Johansson är i dag 43 år gammal och bor i Göteborg. Sedan 2008 har han drivit Samba Football Academy på flera platser i Sverige. 2014 tilldelades han priset ”Årets idrottsförebild” av Friends för sina insatser med Samba Academy. 

– Syftet med sambafotboll är att sprida glädje och tillsammans skapa en rolig och glad fotboll, säger Erik Johansson. 

Hela Angered spelar sambafotboll

Intresset har skjutit i höjden i Hjällbo de senaste veckorna, och Angereds IS har redan behövt dela upp träningarna i åldersgrupper då det har kommit så många. 

Framtidens spelare i Angereds IS damlag i futsal.

För två månader sedan startade Angereds IS ett damlag i futsal, som är ett annat namn för inomhusfotboll.

– Visionen är att vi på tre år ska ha 300 tjejer som spelar sambafotboll i Angered. Att det ska följa dem upp i åldrarna och att Angereds IS damlag i futsal ska expandera, säger Erik Johansson.

Sundus Mohammed och Nima Faraj tar över

Sundus Mohammed och Samba-Erik Johansson är två av tränarna.

Till sin hjälp har han Sundus Mohammed och Nima Faraj som spelar fotboll i Angereds IS. De var de två som började med att informera i klasserna om att sambafotbollen skulle börja. Tanken är att de nu ska ta över träningarna, och bli ledare för tjejerna.

Sammanlagt så har det varit 50 tjejer i åldrarna 7 – 9 år som har deltagit de senaste veckorna. Utöver Hjällbo, så har Angereds IS också sambafotboll i Vättleskolan, Gårdsten, Hammarkullen och Lövgärdet.

På frågan om vad de tycker är det allra bästa med sambafotboll, så svarar nästa alla tjejerna i kör: ”Att göra mål!”, ”att ha kul med sina lagkamrater” och ”att man träffar fler vänner”.

Gemenskapen i det hela är något som Erik Johansson också understryker som en av de viktigaste aspekterna med sambafotboll. 

Mer information

Vill du träna sambafotboll med Angereds IS. Gå in på hemsidan eller mejla info@angeredsis.com.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.