Najah Khodr driver nu en syateljé i H&Ms butik i Nordstan. Allt tack vare ett samarbete med Yalla Hjällbo.

H&M Nordstan ger jobb åt långstidsarbetslösa kvinnor genom Yalla Hjällbo

Nu har Yalla Hjällbos arbete för att skapa jobb åt utlandsfödda kvinnor som varit arbetslösa under lång tid startat på allvar. Nu jobbar Najah Khodr som sömmerska på H&Ms butik i Nordstan. Detta firas i dag, torsdag 3 oktober, med att alla medlemmar i H&Ms kundklubb får gratis sömnadshjälp i butiken.

Yalla Hjällbo iHjällbo
Vahideh Boursaud och Cecilia Borgström från Yallatrappan i Malmö delar med sig av sina erfarenheter av att driva en syateljé till Najah Khadr. Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig för H&M i Sverige och Dina Chebbo, projektledare för Yalla Hjällbo ser på.

Najah Khodr är glad. Äntligen ska hon få jobba med det som hon kan och vill jobba med. 

– Jag har letat efter ett sånt här jobb, säger hon. 

Under sina 32 år i Sverige har hon haft många praktikplatser, men detta blir hennes andra anställning under dessa år. I Libanon, där hon växte upp, jobbade hon inom textilindustrin. Då sydde hon aftonklänningar och brudklänningar. 

“Jag kan sy allt”

Nu står hon åter framför en symaskin och en broderimaskin. Saxar, trådrullar och tyger ligger på arbetsbänken som står till vänster om rulltrappan på övervåningen i H&Ms butik i Nordstan. 

Reklam för syateljén i skyltfönstret.

– Jag kan sy allt, säger hon och ser fram emot att få laga kläder som har gått sönder, brodera, sy i dragkedjor, lägga upp byxor och byta foder i kavajer, säger hon. 

Najah Khodr är anställd av det arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Hjällbo som har startats av Poseidon, Arabiska bokstavscentret och ABF. H&Ms butik i Nordstan köper sömmersketjänsten av Yalla Hjällbo. Tanken är att Yalla Hjällbo ska sälja tjänster inom sömnad, catering och lokalvård till andra företag på samma sätt.

Ett sätt att förlänga klädernas livslängd

Felicia Reuterswärd är hållbarhetsansvarig för H&M i Sverige. För henne är den nyöppnade syateljén bara början. 

Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig för H&M i Sverige.

– Jag hoppas att detta blir succé och att vi kan anställa fler, säger hon. 

Att samarbetet med Yalla Hjällbo innebär att H&M kan bidra till att ge jobb till kvinnor som haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden ser hon som mycket positivt.

– Målet för H&M är att hela vår värdekedja ska vara klimatpositiv senast 2040 och redan 2030 ska hela produktionen vara klimatneutral. En del i resan i att nå detta mål är att hjälpa våra kunder att minska sin klimatpåverkan genom att förlänga livslängden på sina favoritplagg, säger Felicia Reuterswärd

Syateljé öppen för alla

Till syateljén ska vem som helst kunna lämna in kläder oavsett var kläderna är köpta. 

Felicia Svanberg är hållbarhetsambassadör för H&M-butiken i Nordstan. Hon ser möjligheten att kläder som kunder vill reklamera, för att de har gått sönder, nu ska kunna lagas i stället. 

Sedan i våras har H&M ett liknande samarbete med Yalla Hjällbos systerkooperativ i Malmö, Yalla Trappan. 

Heléne Blennermark Zendegani, Najah Khodr och Dina Chebbo.

– Det fungerar jättebra. Det är en bra service till våra kunder, säger Felicia Reuterswärd.

Hoppas på nya samarbeten för Yalla Hjällbo

– H&M gör en stor insats som anlitar Yalla Hjällbo så att långstidsarbetslösa kvinnor får jobb. Jag är väldigt glad för detta avtal som innebär ett riktigt jobb på ett riktigt företag. Nu hoppas jag att Yalla Hjällbo kan inleda fler samarbeten som sysselsätter ännu fler kvinnor, säger Heléne Blennermark Zendegani, affärsutvecklare inom integration för Poseidon och vice ordförande i den ekonomiska föreningen Yalla Hjällbo.

Fakta

Gratis sömnadstjänster för medlemmar i H&Ms kundklubb

I dag, torsdag 3 oktober, mellan klockan 12.00 och 18.00 kan alla som är medlemmar i H&Ms kundklubb lämna in kläder som behöver lagas till syateljén i H&M-butiken i Nordstan och få kläderna lagade utan kostnad. 

Läs mer

Yalla Hjällbo ska skapa arbetstillfällen för kvinnor i Hjällbo


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.