Angereds cykellopp blir ett lopp för hela familjen, för jobbarkompisarna och klasskompisarna. 14 september blir det cykelfest i Angeredsparken.

Nya Angereds cykellopp ska få fler att cykla i Angered

Lördagen 14 september är det premiär för Angereds cykellopp. Det blir ett tävlingslopp, ett motionslopp och ett barnlopp. Start och mål är i Angeredsparken i Angereds centrum. Där kommer det också att finnas en teknikcykelbana.

Amal Said, sekreterare i Bergsgårdsgärdets hyresgästförening

– Vi vill göra enkelt för personer att delta i ett cykellopp och öka intresset för cykling i Angered, säger Ola Terlegård, projektledare för Angereds cykellopp.

Samtliga hyresgästföreningar i Angered är engagerade i cykelloppet. Amal Said, sekreterare i Bergsgårdsgärdets hyresgästförening i Hjällbo, håller på att informera boende i Bergsgårdsgärdet om loppet och laddar själv för att vara funktionär under loppet. 

– Det var länge sedan jag cyklade. Jag vet inte om jag kommer ihåg hur man gör, men det skulle vara bra att kunna cykla, säger Amal Said. 

Samarbete mellan Hyresgästföreningen och Angereds cykelförening

Ola Terlegård, som är ordförande i Bredfjäll/Gropens gårds hyresgästförening i Hammarkullen, fick idén om ett cykellopp tillsammans med Ali Forootan, ordförande för Angereds cykelförening, när de träffades i vintras. Sedan dess har planeringen pågått. 

– Vi vill skapa en cykelkultur i Angered Nu är det första året som vi arrangerar cykelloppet. Vi vill att loppet ska växa kommande år. Vi vill att fler ska välja att cykla i stället för att ta bilen när man ska någonstans i Angered. Det skulle både individen och planeten må bra av, säger Ola Terlegård.

iHjällbo Ola Terlegård
Ola Terlegård, projektledare för Angereds cykellopp och ordförande för Hyresgästföreningen Bredfjäll/Gropens gård i Hammarkullen.

“Angered är härligt att cykla i”

– Jag hoppas att cykelloppet ska göra att vi får fler medlemmar till cykelföreningen för jag har mycket större planer för Angereds som är möjliga att nå genom Angereds cykelförening. Loppet är bara början, säger Ali Forootan.

Angereds cykelförening bildades för ett år sedan.

– Jag tycker om att cykla på landsvägar och att cykla fort. Vi har fin natur runt om i Angered som är härlig att cykla i, säger Ali Forootan.

Deras förhoppning är att få en bra bit över 100 deltagare i de tre cykelloppen. 

Ett cykellopp för hela familjen

– Samla familjen, jobbarkompisar, grannar eller skolklassen och anmäl er tillsammans. Detta blir en rolig aktivitet att göra tillsammans, säger Ali Forootan.  

iHjällbo Ali Forootan
Ali Forootan, ordförande Angereds cykelförening

14 september blir det många cykelaktiviteter i Angeredsparken. Innan loppen kommer det att vara möjligt att fixa sin cykel i en reparationshörna. De som inte har en egen cykel kan få hjälp med att komma i kontakt med ett cykelkök i Göteborg där man kan reparera upp en trasig cykel.  

– Jag hoppas att det kommer att bli bra så att fler lär sig att cykla och att det händer roliga saker i Angered, säger Amal Said

Fakta: Angereds cykellopp

Angereds cykellopp arrangeras av Angereds cykelförening och Hyresgästföreningens lokala föreningar i Angered. 

iHjällbo Angereds cykellopp

Motionsloppet
6 kilometer långt. Start klockan 14.30. I detta lopp är det ingen tidtagning. Alla som är minst 13 år kan vara med. För de som är mellan 6 och 12 år är det möjligt att delta tillsammans med någon vuxen. Deltagarna i motionsloppet har möjlighet att vara med i cykellotteriet klockan 16.15.

Tävlingsloppet
18 kilometer långt. Startar klockan 13.00. För att vara med ska man vara minst 15 år. Personerna med de tre snabbaste tiderna får pris. Alla som deltar har möjlighet att vara med i cykellotteriet. 

Barnloppet
700 meter långt. Går runt Angeredsparken. Loppet är öppet för barn mellan 2 och 7 år. Ingen anmälan krävs och det är gratis att delta.

Anmälan till motions- och tävlingsloppet görs på https://angeredscykellopp.se/ Betalning sker på plats innan start. Anmälningsavgiften till dessa lopp är 50 kronor. Betalning sker med kontanter eller med Swish. Det är bra att vara på plats klockan 11.00 för de som ska vara med i loppen. 

Läs mer om Angereds cykellopp på hemsidan: https://angeredscykellopp.se/

iHjällbo Angereds cykellopp

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.