Hälsoteketes Kom igång-gympa i Hjällbo kommer igång igen för hösten 29 augusti. Parvin Pishdad, Amira Hussain, Helena Del Castillo (ledare), Raffaela Schwarz och Inger Lundberg är laddade för en ny termin.

Hälsotekets Kom igång-gympa sätter Hjällbo i rörelse

– Det är viktigt att röra på sig för ett friskare liv. Jag blir stel och får värk om jag inte rör på mig. Sedan är det roligt med gemenskapen. Man blir coachad, säger Raffaela Schwarz som bor på Hjällbo Lillgata.
Hon är en av deltagarna i Hälsoteket i Angereds Kom igång-gympa i Hjällbo fritidsgård som startar igen för hösten 29 augusti. 

Kom igång-gympan på torsdagar mellan klockan 11 och 12 har varit igång i över tio år. 

Hjällbo Helena del Castillo
Helena del Castello är hälsoinformatör och ledare för Kom igång-gympan i Hjällbo. Enligt deltagarna är hon en eldsjäl som entusiasmerar.

– Kom igång-gympan är perfekt för den som vill komma igång med träning. Vi tränar kondition, rörlighet och styrka till musik från alla jordens hörn. Det är inga hopp i träningen. Det är gratis och det behövs ingen anmälan. Det är bara att komma till fritidsgården som ligger i källaren till Hjällbo kyrka, säger Helena del Castillo, hälsoinformatör på Hälsoteket som håller i Kom igång-gympan.

Alla hälsotekets aktiviteter är gratis

Hälsoteket drivs av Angereds stadsdelsförvaltning som är en del av Göteborgs Stad och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd som är en del av Västra Götalandsregionen. Syftet är att förbättra hälsan för boende i Angered genom träning, föreläsningar och olika kurser. Alla aktiviteter är kostnadsfria. 

Hjällbo Amira Hussain
Amira Hussain har varit med sedan starten på Kom igång-gympan för över tio år.

Amira Hussain har varit med på gympan sedan starten. 

– Då var vi inte så många. Nu brukar vi vara omkring 40 personer som samlas, säger hon. 

“Det är nyttigt för både kropp och själ”

– Det gör skillnad för hälsan, säger Parvin Pishdad.

Förutom Kom igång-gympan i Hjällbo på torsdagsförmiddagarna är hon med på Afrodans på torsdagseftermiddagarna i Hälsotekets lokaler i Angereds Centrum. 

Hjällbo Parvin Pishdad
Parvin Pishdad märker skillnaden i den egna hälsan beroende på om hon tränar eller intre.

– Hade det kostat pengar hade jag inte kunnat vara med, säger hon. 

Inger Lundberg kombinerar Kom igång-gympan med dansträning och Afrodans. 

– Det är nyttigt för både kropp och själ, säger hon. 

Träning som medicin

Raffaela Schwarz brukar också vara med på cirkelträning i Hälsotekets lokaler. 

– Läkaren på vårdcentralen har uppmanat mig att gå till Hälsoteket, säger hon. 

Det handlar om att läkare ger fysisk aktivitet på recept, som en medicin för att bli frisk eller för att hålla sig frisk. Andra som är med på gympan har fått uppmaningar om att vara med på Hälsotekets aktiviteter av sjukgymnaster eller socialsekreterare. 

Hjällbo Inger Lundberg
Inger Lundberg är med på tre aktiviteter som Hälsoteket i Angered har i veckan.

– Alla kan vara med i Hälsotekets aktiviteter. Det handlar om att hålla sig frisk. Vårt uppdrag är att jobba med att förbättra folkhälsan. Det finns gratis aktiviteter i olika hälsotek eller hälsodiskar över hela Göteborg som man kan vara med i, säger Helena del Castillo.

Kom igång-gympa bara för kvinnor

Kom igång-gympan är en av några få aktiviteter som Hälsoteket har som bara är för kvinnor. 

– Många kvinnor kommer bara till en träning om den bara är för kvinnor. Då är folkhälsan viktigare än att alla aktiviteter ska vara öppna för både kvinnor och män, säger hon.  

På torsdag när Kom igång-gympan startar för hösten är de vanliga deltagarna på plats igen och de ser gärna att fler kvinnor är med. 

– När man tränar bygger man upp ett behov av att träna. Man måste börja. Det måste bli ett behov, säger Raffaela Schwarz. 

Läs mer:

Hälsoteket i Angereds hemsida

Aktivitetsprogram för Hälsoteket i Angered hösten 2019

Nästa torsdag är det dags för Kom igång-gympa i Hjällbo igen.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.