Nariman Shiervani, 4 år, och Narmin Shiervani, 7 år, provade på friidrott, handboll och mycket mer under Street Games i Hjällbo. Att hoppa hopprep var roligast tyckte Narmin Shiervani.

Street Games lockade unga i Hjällbo att träna med lokala idrottsföreningar på torget

Street Games visar bredden i det lokala föreningslivet. När Street Games kom till Hjällbo i fredags väcktes drömmar hos många barn och ungdomar om att få vara med i någon av föreningarna, men det är också ett rop på hjälp om att det behövs fler idrottsföreningar och sporthallar i Hjällbo och övriga Angered för att kunna ge fler unga möjlighet att träna. 

Omkring 500 barn och ungdomar tog möjligheten att prova på handboll, basket, taekwondo, friidrott och många andra idrotter på Street Games i Hjällbo. För varje idrott som man provade på fick man en stämpel på sitt kort. Efter tre stämplar var det möjligt att få korv och bröd. Sedan fortsatte många att prova på ännu fler idrotter.  

Hjällbo Klara och Sara Mansour
Systrarna Sara och Klara Mansour provade på friidrott, teakwondo, basket och fotboll. Här stämplar Felicia Ericsson, Angereds IS, deras deltagarkort.

“Basket är min drömsport”

Klara Mansour, 7 år, som bor på Skolspåret, tyckte fotbollen var bäst. 

– Då fick man skjuta bollen i mål. säger hon.

Hennes syster, Sara Mansour, 9 år, tyckte att basket var roligast.

– Det är min drömsport, säger hon.  

– Tanken är att idrottsföreningar ska visa upp sin verksamhet och få unga att testa på många olika idrotter. På så sätt kan föreningarna få med sig fler i sina verksamheter, säger Ari Amin, samordnare på Västra Götalands idrottsförbund som arrangerar Street Games.

Hjällbo Street Games Anders Blom och Ari Amin.
Anders Blom, ordförande för handbollsklubben Wasaiterna, och Ari Amin, Streets Games initiativtagare gläds åt alla som idrottar i Hjällbo Centrum.

Låta fler unga i förorterna få idrotta

Under sommaren har han jobbat med att samla lokala idrottsföreningar runt om i Göteborg till Street Games på olika platser. Det var också han som tog initiativ till Street Games för fyra år sedan för att låta fler barn och ungdomar, särskilt i förorterna, få möjlighet att idrotta. 

– Att röra på sig är livsviktigt. I dag lever människor i Angered kortare än vad människor i andra delar av Göteborg gör. Det är en extrem situation som har skapar en extremt positiv aktivitet, säger han och syftar på Street Games. 

Han vill se fler idrottsföreningar i Angered för att kunna ta emot fler barn och ungdomar. 

 Hjällbo Street Games
Hammarkullens basket höll i basketövningen.

Föreningar önskar fler sporthallar i Angered

– Det finns ingen kraft som är så positiv som föreningslivet. Det finns inget som skapar samma integration som föreningar, säger Ari Amin. 

I dag är omkring tio procent av ungdomarna i Angered med i en idrottsförening. I en kommun som Partille idrottar mellan 70 och 80 procent av ungdomarna. Det vill de som jobbar med Street Games ändra på. 

Lockade fler till friidrottsträningen

– Frågan är bara var alla skulle hålla hus om 20 procent av ungdomarna i Angered var aktiva i en idrottsförening. Vi har redan problem med att få träningstider i de hallar som finns. Vi behöver fler sporthallar i Angered, säger Anders Blom, ordförande i handbollsföreningen Wasaiterna.

Wasaiterna lät de som deltar i Street Games prova på att spela handboll. 

Leona Petrevska, 6 år och boende på Skolspåret, provar på att spela handboll hos Wasaiterna.

En av de som provade var Leona Petrevska, 6 år, som bor på Skolspåret. Övningen handlade om att kasta handbollen mot målet från olika ställen och att komma förbi en försvarsspelare. Hon provade också på volleyboll, basket och friidrott. 

Angelica Ericsson och Felicia Ericsson från Angereds IS hade hand om friidrottsövningarna. Det gällde att hoppa över häckar, springa runt koner och hoppa hopprep. 

Dagen innan, när Street Games var i Hammarkullen, lovade tre deltagare att komma till föreningens friidrottsträning på Angeredsvallen på tisdagskvällarna.

Hjällbo Street Games
Angelica Ericsson, ledare i Angereds IS, som tränar friidrott och sambafotboll, kollar in när Nadja Redwan, 6 år och boende på Sandspåret, hoppar häck.

Angereds IS håller också på inomhusfotboll, futsal, för tjejer. Angereds IS kallar det för sambafotboll. I september kommer föreningen att starta träning i sambafotboll på eftermiddagar för tjejer i årskurs 1 till 3 i Bergsgårdsskolan.

Fakta: Street Games

Sommarens sista Street Games arrangeras i Lövgärdet lördagen 24 augusti och i Angereds centrum söndag 25 augusti 

https://www.facebook.com/streetgamesgoteborg/
Fakta: Föreningar som var med på Street Games i Hjällbo

Här hittar du hemsidor och mejladresser till de föreningar som var med under Street Games i Hjällbo 19 augusti

Friidrott och futsal/sambafotboll för tjejer
Angereds IS

Handboll
GIK Wasaiterna

Basket
Hammarkullen Basket

Fotboll
Angered Allians

Volleyboll
Göteborg United Volleybollklubb

Taekwondo
Taekyon taekwondo

Brottning, boxning och karate
Nylöse Atlet- och brottningsklubb

Hjällbo Street Games
Hjällbo Street Games

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.