Villaägare i Hjällbo trivs och bor kvar i snitt över 40 år

Personer som bor i villa eller bostadsrätt i Hjällbo bor kvar länge. Över 40 år i genomsnitt. Det visar statistik från Svensk Fastighetsförmedling.
– Det här är fantastiskt. Det finns ingen anledning att flytta härifrån, säger Jamal Nasir, boende på Herregårdsgärdet i Hjällbo och ordförande i villaområdets samfällighetsförening. 

Boende i villor och bostadsrätter i Vättlefjäll vid Rannebergen bor kvar i sina bostäder längst tid i Göteborg. Näst längst tid bor man i Södra Skärgården. På tredje plats kommer Hjällbo. 

 iHjällbo Jamal Nasir
Jamal Nasir har bott på Herregårdsgärdet sedan 2006. Han är ordförande i villaområdets samfällighetsförening.

Bland de 124 villorna i Hjällbo, det vill säga de som finns på Herregårdsgärdet, Båtmansdalsgatan och Villavallen, har det under de tre senaste åren i snitt sålts knappt tre hus per år, enligt Svensk Fastighetsförmedlings statistik.

– Det stämmer med min erfarenhet. Vi är nöjda som bor här, säger Jamal Nasir.

Större boende när familjen växte

Han kom till Sverige 1993 med sin fru och ett barn för att studera på Chalmers tekniska högskola. Familjen flyttade in i en hyreslägenhet på tre rum och kök på Skolspåret 33 i Hjällbo. Det var de snabba kommunikationerna in till stan och den internationella miljön som fick honom att flytta till Hjällbo. 

Snart växte familjen med ytterligare två barn och familjen flyttade till en hyreslägenhet med fem rum på Skolspåret 63. 

– När jag hade fått en fast anställning som forskare på Chalmers och fick möjlighet att köpa ett hus köpte vi huset här på Herregårdsgärdet, säger Jamal Nasir.

iHjällbo Sebastian Stojanovic
Sebastian Stojanovic, fastighetsmäklare på Ny vy, ser Hjällbos villaområden som mycket populära att bo i.

Det var 2006. Den som sålde huset till familjen hade bott där sedan husen var nytt 1968. 

– Min granne Marit, som är 96 år, har bott här sedan husen var nya, säger Jamal Nasir.

“De som bor här är lojala med sitt område”

Sebastian Stojanovic, utsedd till Sveriges mest rekommenderade fastighetsmäklare och delägare till mäklarfirman Ny vy Mäklare i Göteborg. Hans erfarenhet är att Hjällbos villaområden är mycket populära att bo i. 

Han tycker att Jamal Nasir är ganska typisk för personer som bor i villaområden i närheten av större bostadsområden med hyresrätter, såsom Hjällbo.

– Här bor många egenföretagare med utländsk bakgrund. De har lyckats bra i samhället och vill visa upp sina stora hus för omgivningen. De som bor här är lojala med sitt område, säger Sebastian Stojanovic när han går bland Herregårdsgärdets villor som ligger precis söder om Sandspåret.

Hjällbo
I Hjällbo finns villaområden på Herregårdsgärdet, Båtmansdalsgatan och Villavallen.

Positivt med alkoholfritt torg i Hjällbo

– Jag ser ingen anledning att flytta härifrån, säger Jamal Nasir. 

Förutom närheten till stan ser han närheten till Angered som positiv. Han lyfter också fram att det finns bra affärer i Hjällbo Centrum. 

– Det är positivt att det inte finns systembolag i Hjällbo. Det innebär att vi har ett alkoholfritt torg. Jag behöver inte vara rädd för att mina barn skulle utsättas för personer på kvällarna som är alkoholberusade, säger han. 

Huspriset och boendekostnaden ser han också som positiv.

– Ett liknande boende i Askim hade kostat två miljoner mer, säger Jamal Nasir.

Föreslår att det byggs billigare bostadsrätter i Hjällbo

Sebastian Stojanovic håller med om att villor och bostadsrätter som ligger nära stora bostadsområden med hyresrätter är billigare än andra. Han skulle vilja se att det byggs billiga bostadsrätter i Hjällbo. 

– Eftersom nya bostadsrätter kommer att köpas av personer som bor i Hjällbos hyresrätter i dag behöver dessa bostadsrätter vara billigare än andra nyproducerade bostadsrätter. Man får anpassa de bostäder som man bygger här till de som bor här, säger Sebastian Stojanovic.   

iHjällbo Sebastian Stojanovic
Nybyggda bostadsrätter i Hjällbo behöver ha ett pris som gör att personer i Hjällbo i dag kan köpa dem, menar Sebastian Stojanovic.
Fakta:Här bor göteborgarna längst

Andel villor och bostadsrätter som har sålts i snitt per år under de tre senaste åren

1. Vättlefjäll: 1 av 117

2. Södra skärgården: 1 av 57

3. Hjällbo: 1 av 44

4. Kvissleljungby/Låssby (Torslanda): 1 av 42

5. Tingstad (Backa): 1 av 41

5. Skeddalen/Mosskullen/Tumlehed  (Torslanda): 1 av 40

6. Kärrdalen/Helgered (Lundby): 1 av 36

7. Påvelund/Furåsen/Osberget: 1 av 34

Läs mer:
Unik kartläggning visar: Djurgården och Vättlefjäll – här bor svenskarna för livet


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.