De nya väggmålningarna i Hjällbo har gett kusinerna Alex och Mhlek Zakaria ett nytt sätt att sparka boll.

Två nya väggmålningar räcker inte. Hjällbobor vill ha ännu fler.

Hjällbo har fått två nya väggmålningar under sommaren. För kusinerna Alex och Mhlek Zakaria har den nya målningen högst upp på Bergsgårdsgärdet blivit en bra vägg att sparka boll emot. Den som träffar mitten av målningen får tio poäng. 

– Jag vill ha målningar över hela Hjällbo. Det är fint när det är målat, säger Alex Zakaria.

Hjällbo Elara Elvinas
– Jag gillar målningen. Det är fint när det är målat. Jag vill ha väggmålningar över hela Hjällbo, säger Alex Zakaria, till vänster på bilden.

Han bor på Bergsgårdsgärdet 1 och gillar den nya målningen som den spanska konstnären Sandra Betancort har skapat. Han leker med sin kusin Mhlek Zakaria som bor på Hammarkulletorget. 

Tio poäng för mitt i prismat

– Vi skjuter på målningen. Den som träffar mitten får tio poäng. Träffar man inom cirkeln får man fem poäng och om man träffar utanför cirkeln får man tre poäng, säger Mhlek Zakaria. 

De skjuter sina bollar mot väggen, räknar och har roligt. 

Hjällbo Sandra Betrancort
Ungdomar från Spanien och Polen arbetar med Sandra Betancorts målning. (Bild: Lilian Paunovic Olsson)

”Det ska vara som en portal”

Sandra Betancort tycker om att göra konstverk med prismor där ljuset speglar sig. 

– Fokuspunkten i målningen är ljuset. Det ska vara som en portal. Jag använder alltid en central ljusstrålen i mina målningar som bryts i olika prismor, säger hon. 

Hjällbo Phat Nguyen och Jeremy Nguyen
– Jag tycker den är fin. Jag tycker det är bra med väggmålningar i Hjällbo, säger Phat Nguyen som har sin son Jeremy med sig.

Målningen ligger lite skymd och inte där så många passerar. 

– Jag vill att målningen ska synas på långt håll och skapa uppmärksamhet. Jag vill att man ska vilja ta sig till väggen. Min önskan är att målning ska skapa intresse och ge glädje och leenden till människor, säger Sandra Betancort. 

Samarbete mellan svenska, spanska och polska ungdomar

I slutet av juli var hon tillsammans med konstnärskollegan Elara Elvina i Hjällbo för att för att måla två stycken väggmålningar. Dessa målningar, liksom målningen “We are nature” på gaveln vid Bergsgårdsgärdet 70 som målades i fjol, är ett led i projektet Sätt färg på Göteborg. Det drivs av Poseidon och de andra kommunala bostadsbolagen i Göteborg tillsammans med branschorganisationen Måleriföretagen i Sverige.

Hjällbo Halima Rasooli
– Man blir glad av att se på målningen. Jag vill ha fler väggmålningar i Hjällbo, säger Halima Rasooli, som bor på Bergsgårdsgärdet 27.

Syftet är att få ungdomar att bli intresserade av målaryrket. Därför grundmålades de aktuella väggarna av feriearbetande ungdomar i början av sommaren. Själva konstverken målades av konstnärerna och tio ungdomar från Barcelona i Spanien och Gdansk i Polen som deltog i EU-projektet Erasmus +.  

Elara Elvira 52 meter långa målning finns nu på muren till parkeringsgaraget vid Bergsgårdsgärdet.

– Man blir glad av att se på den. Jag vill ha fler målningar, säger Halima Rasooli som bor på Bergsgårdsgärdet 27.

– Målningen är mycket fin. Man kan tänka på vad som finns på målningen. Jag ser bananer, fåglar och riddarsporrar, säger Alia Dzofo som bor på Bergsgårdsgärdet 16.

Ser bananer, fåglar och riddarsporrar

Alia Dzofo, som bor på Bergsgårdsgärdet 16, har följt arbetet med den långa målningen under sommaren. Han tänker på vad som finns på målningen när han går förbi den. 

– Jag ser bananer, fåglar och riddarsporrar, säger han. 

– Målningarna gör Hjällbo vackert. Jag hoppas att de får fortsätta att vara fina, säger Ahmed Atta som bor på Bergsgårdsgärdet 26.

Hjällbo Elara Elvinas
Elara Elvira instruerar ungdomarna som målar hennes konstverk på väggen till Bergsgårdsgärdets parkeringsgarage.
(Bild: Lilian Paunovic Olsson)

För samman det lilla och det stora på en lång vägg

Elara Elvira vill att hennes långa väggmålning ska fånga blicken och skapa känslor hos de som passerar.

– Med målningen vill jag visa mikrokosmos som vi ser med mikroskop och makrokosmos som vi ser med teleskop. Jag vill att målningen ska vara en berättelse om hur vi ser saker som finns på insidan och på utsidan och att man känner vibrationerna i färgen, säger hon.

Hjällbo Ahmed Atta
– Jag tycker målningen är fin. Det är vackra ansikten. Målningarna gör Hjällbo vackert. Jag hoppas att målningarna får fortsätta att vara fina, säger Ahmet Atta som bor på Bergsgårgsgärdet 26.

Elara Elvira jobbar med att blanda abstrakta och figurativa motiv i sina målningar. Till målningen i Hjällbo hade hon enbart grundfärgerna blå, gul och röd. Alla andra färger har hon blandat till själv.

Önskar fler väggmålningar och graffitivägg

Bland Hjällboborna finns önskemål om fler väggmålningar. 

– Det piggar upp, men jag vill att någon vägg sparas för att bli en graffitivägg där vem som helst kan måla som vid Röda Sten, säger Hjällbobon Maria.

Läs också:

Feriejobbare sätter färg på Hjällbo

– Jag tycker att den är fantastiskt fin, säger Adnan Hassan, miljövärd för bostadsbolaget Poseidon som i vanliga fall jobbar på Sandspåret. Han skulle vilja målningar på Sandspåret också.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.