Brosk är en av eleverna på Bergsgårdsskolan som varit med på matteläxhjälpen under våren. Här finns volontärer från Rädda Barnen.

Framtidsdrömmar och fika lockar elever i Hjällbo till matteläxhjälp

På måndagseftermiddagar under vårterminen har runt 40 högstadieelever på Bergsgårdsskolan samlats och studerat matematik tillsammans. Både eleverna och skolan hoppas att projektet kan fortsätta och utvecklas.

Allt började med att det fanns en önskan i elevrådet på Bergsgårdsskolan om att starta upp läxhjälp. Matteläxhjälpen startades med inspiration från andra skolor och specifikt en skola i Malmö. Skolan i Malmö erbjuder aktiviteter och extra stöd efter skoltid vilket inspirerade Bergsgårdsskolan. 

 –  Jag ser skolan som en arena och vill kunna erbjuda eleverna en frivillig förlängning av skoldagen, säger Eva Looström, skolutvecklare på Bergsgårdsskolan i Hjällbo.

Hjällbo Eva Looström
Eva Looström, skolutvecklare på Bergsgårdsskolan.

40 högstadieelever samlas

På Bergsgårdsskolan finns det fem högstadieklasser och matteläxhjälpen är öppen för alla på högstadiet. Den är till för de som behöver extra stöd och för de elever som vill utveckla sina kunskaper. Brosk går i nionde klass och har varit på varje matteläxhjälp hittills. 

– Jag är här för att det handlar om min framtid och för att jag ska klara skolan. Det är enklare att koncentrera sig här och det finns alltid lärare runtomkring, säger Brosk.

Tog hjälp av Rädda Barnen

Tillsammans med Rädda Barnen sökte skolan volontärer som kunde undervisa på läxhjälpen. Volontärerna finns där för eleverna så att de ska lära sig mer matematik och skapa trygghet.  

Hjällbo Bergsgårdsskolan
Bergsgårdsskolan i Hjällbo.

 – Jag har varit med sen vi började. Det är så kul att eleverna känner igen oss och att det byggs upp en relation. Det handlar inte bara om läxhjälpen. Det handlar också om att visa att vi bryr oss, säger Dagny Skarbinski från Rädda Barnen och samordnare på matteläxhjälpen. 

–  Jag berättade för eleverna att volontärerna inte får betalt, utan att de är endast där för elevernas skull. Jag tror verkligen att det påverkade dem och deras syn på läxhjälpen. Det visar att volontärerna bryr sig och vill hjälpa dem, säger Eva Looström.

Fika, frukt och frallor

Bergsgårdsskolan bjuder på mackor och ICA Hjällbo sponsrar med frukt och mjölk under matteläxhjälpen. Ibland bjuds det till och med på pannkakor. 

– Efter en heldag i skolan är eleverna hungriga och behöver energi för att kunna koncentrera sig i någon timme till, säger Eva Looström. 

En första utvärdering av matteläxhjälpen är gjord och en till ska göras efter att vårterminen har tagit slut. 

Lättare att plugga på läxhjälpen

– Det bästa med matteläxhjälpen är att vi får hjälp med det man inte riktigt fattar eller inte har hunnit med. Och att vi får fika, säger Holin, Aysegul och Rojin och skrattar.

De går i nionde klass och tycker också att det är lättare att plugga på läxhjälpen. Därför stannar de oftast en stund. 

Eva Looström hoppas att skolan kan utveckla förlängningen av skoldagen med andra aktiviteter. Fotbollsträning och dans är två av idéerna. Eleverna har också egna förslag.

– Vi skulle vilja ha läxhjälp i engelska och NO-ämnena. Det är svåra ämnen. Det är jättebra för dem som går i sjuan att de får matteläxhjälp redan nu. Det hade vi också önskat, säger tjejerna från nionde klass. 

Rädda Barnen ser till att det finns volontärer på matteläxhjälpen på Bergsgårdsskolan.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.