Jessica Pio och Tasnim Diriye uppskattar sommarvärdarnas aktiviteter i Hjällbo.

Feriejobbare håller rent, snyggt och igång barnen i Hjällbo

Under sommaren finns det gott om sommarjobbande ungdomar i Hjällbo. Några håller rent. Andra aktiverar barn och yngre ungdomar. 
– Det blir gemenskap när vi kommer. Vi ser till att barn som inte vågar fråga om de får vara med och leka får det. Det gör att barn hittar nya kompisar, säger en av sommarvärdarna.

Det är Göteborgs Stad och bostadsbolaget Poseidon som ansvarar för ROS-jobbarna, som städar och rensar ogräs, och sommarvärdarna, som skapar aktiviteter.  

Hjällbo sommarjobbare
Charles Ntege, boendekonsulent för Poseidon i Hjällbo, ansvarar för Poseidons sommarjobbare. Cykeln tar honom runt i bostadsområdet.

11-åringarna Jessica Pio och Tasnim Diriye hänger gärna med på det som sommarvärdarna gör. Under VM-veckan i Hjällbo centrum passar de på att spela fotboll på torget och testa på sumobrottning. 

– Jag har chillat och ätit popcorn, säger Jessica Pio. 

Jessica Pio har deltagit i de aktiviteter som sommarvärdarna håller i tidigare somrar också.

Saft och bulle till barnen. Kaffe till äldre.

Sommarvärdarna håller till i ROS-caféet i Hjällbo Centrum. Där ser de till att yngre Hjällbobor kan spela schack, kort och UNO och få saft och bulle. Äldre Hjällbobor bjuder de på kaffe. 

– Jag tycker bra om sommarvärdarna. De är snälla, säger Oula Alfares som är 10 år.

För henne har det bästa hittills under sommaren varit att spela fotboll med sommarvärdarna. 

Jessica Pio tycker att vattenkrigen som sommarvärdarna har ordnat har varit det bästa hittills. 

– Jag fick en vattenballong i huvudet. Det hade varit en tråkig sommar utan sommarvärdarna, säger Jessica Pio. 

Tränar fotboll och basket varje dag

Hjällboungdomar som är över 18 år kan bli sommarvärdar. Varje dag är det träningar i fotboll och basket på planerna runt om i Hjällbo och ibland blir det turnering. 

Hjällbo Basket
Sommarvärdarna ordnar basketträning.

En dag ordnade sommarvärdarna med tävlingar i matematik och om alfabetet, vilket uppskattades tills barnen kom på att de faktiskt hade sommarlov. 

Syftet är att det ska hända roliga saker på hemmaplan och låta sommarvärdarna bli goda förebilder för barnen och de yngre ungdomarna. 

ROS-jobbarna kommer från olika delar av Göteborg. ROS är en förkortning av Rent Och Snyggt. Dessa ungdomar har valts ut bland dem som sökt ett kommunalt feriejobb inom trädgårdsskötsel. 

Uppskattas av Hjällboborna

Samia Suleman, som bor i Hjällbo, arbetsleder en grupp killar mellan 15 och 17 år. För de flesta är det deras första sommarjobb. Under tre veckor har de plockat skräp och rensat ogräs. 

Hjällbo Samia Suleman
Samia Suleman

– Det är trevlig stämning i gruppen och Hjällboborna uppskattar det som vi gör. De berättar för oss hur fint det blir, säger Samia Suleman. 

Linus Sundsten, 16 år från Gunnilse, och Elliotte Retzlaff, 15 år från Olofstorp, ser att jobbet ger dem erfarenhet av hur det fungerar i arbetslivet. De lär sig också om orsakerna till att det blir skräpigt.

– Det är mest skräp efter helgerna. Då har det gått två dagar utan att någon har städat, säger Elliot Retzlaff. 

Hjällbo ROS-jobbare
Elliott Retzlaff och Linus Sundsten, två av årets ROS-jobbare som håller rent och snyggt i Hjällbo.

Moluckerna blir snabbt fulla

Mest skräp är det enligt ROS-jobbarna på Sandspåret och Skolspåret. Linus Sundsten och Elliott Retzlaff konstaterar att hur bra de än jobbar så kommer skräpet och ogräset tillbaka. 

Läs också:

Dags att söka årets sommarjobb hos Poseidon i Hjällbo

Feriejobbare sätter färg på Hjällbo

Succén med VM-vecka i Hjällbo är tillbaka

Hjällbo VM-vecka
Jessica Pio och Tasnim Diriye spelar fotboll under VM-veckan i Hjällbo.

Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.