Cihat Mezori, Shadia Abdulkadir och Suad Omar jobbar för att årets VM-vecka ska bli en lika stor succé som i fjol.

Succén med VM-vecka i Hjällbo är tillbaka

Förra årets VM-vecka i Hjällbo Centrum med VM-fotboll på storbildsskärm var en succé. Nu är det dags igen. Mellan 2 och 7 juli visas semifinalerna och finalen i fotbolls-VM för damer. Till det kommer många andra aktiviteter under matchkvällarna.
– Jag hoppas att det skapa gemenskap, säger Shadia Abdulkadir som feriearbetar på Rädda Barnen i Hjällbo med att arrangera VM-veckan.

Hjällbo Shadia Abdulkadir
Shadia Abdulkadir planerar för VM-veckan och arrangerar aktiviteter för barn och ungdomar under sommarlovet.

Det blir fotboll, basket, hoppborg, ansiktsmålning, hennamålning, sumobrottning, schack och möjlighet att prova på dans i Hjällbo Centrum under VM-veckan. Bakom arrangemanget står Poseidon, Rädda Barnen, Göteborgs Stad Angered och GöteborgsLokaler. 

”Det ska vara jämställt”

– Vi tycker att fotbolls-VM för damer är viktigt. Lika viktigt som herr-VM. Detta är vårt sätt att uppmärksamma det. Det ska vara jämställt, säger Shadia Abdulkadir.

– Jag hoppas att det blir ett ökat intresse för de aktiviteter som Rädda Barnen har så att man kan vara med varandra på sommarlovet, säger Cihat Mezori, som också han har ett kommunalt feriejobb som handlar om att planera för VM-veckan och hålla i olika aktiviteter för barn i Hjällbo. 

Hjällbo VM-vecka
Shadia Abdulkadir och Cihat Mezori har kommunala feriejobb med uppdraget att arrangera VM-veckan i Hjällbo. Suad Omar är verksamhetsledare i Rädda Barnen, en av organisationerna bakom VM-veckan.

Shadia Abdulkadir och Cihat Mezori har båda gått ur årskurs 9 för någon vecka sedan. Hon från Hjällboskolan och han från Nytorpsskolan. 

Rädda Barnen ordnar aktiviteter på spontanidrottsplatsen

Veckan innan VM-veckan handlar aktiviteterna om att lära sig spela fotboll och basket. På spontanidrottsplatsen mellan Bergsgårdsgärdet och Skolspåret är det fullt av barn och ungdomar som är igång. 

I fjol kom 1 000 personer till Hjällbo Centrum under VM-veckan. Nu hoppas arrangörerna på minst lika mycket folk i år. 

Hjällbo VM-vecka 2018
I fjol arrangerades den första VM-veckan i Hjällbo. Nu är det dags igen att visa VM-fotboll på storbildsskärm i Hjällbo Centrum.

– Vi vill locka Hjällboborna till torget. Det är för dem som vi arrangerar detta, säger Shadia Abdulkadir.

En fest för barnen

För barnen kommer det att bli extra festligt. Barn som deltar i de olika aktiviteterna kommer att få en stämpel på ett stämpelkort. När man har samlat ihop ett visst antal stämplar kommer det att vara möjligt att få en dricka, popcorn eller sockervadd. 

– Vi vill se till att barnen kommer till torget, säger Shadia Abdulkadir.

Hjällbo Fotboll
Hjällbo Basket
Rädda Barnen arrangerar fotboll- och basketspel på spontanidrottsplatsen mellan Bergsgårdsgärdet och Skolspåret i Hjällbo under sommarlovet.

Hon är engagerad i Rädda Barnens verksamhet sedan snart ett år. 

– Jag brukade hänga på fritidsgården. Då kom det en ambassadör från Rädda Barnen dit och berättade om Rädda Barnen. Då fastnade jag. Jag har fått åka på en nationell träff i Malmö och träffat andra med samma ambitioner som jag har för att jobba för barns rättigheter. Barns rättigheter borde prioriteras, säger Shadia Abdulkadir. 

Nu har hon gjort affischer, arrangörs- och funktionärsbrickor, flygblad och stämpelkort. 

– Nu vill jag att det jag jobbar med ska komma igång, säger hon.

Fakta: VM-veckan

VM-fotboll på storbildskärm och aktiviteter i Hjällbo Centrum.

Tisdag 2 juli: Aktiviteter mellan klockan 15.00 och 19.00. Semifinal 1 klockan 21.

Onsdag 3 juli: Aktiviteter mellan klockan 15.00 och 19.00. Semifinal 2 klockan 21.

Fredag 5 juli: Aktiviteter mellan klockan 13.00 och 18.00.

Söndag 7 juli: Aktiviteter mellan klockan 13.00 och 16.00. Final klockan 17.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.