Medlemmar i föreningen Homan i Göteborg laddar för West Pride som pågår till söndag 16 juni. Från vänster: Ardeshir Bibakabadi, Mustafa Mesic, Mahdi Zoghian, Ali Kamrava och Shahin.

HBTQ-personer visar sin stolthet. Men i Hjällbo är det svårt att leva öppet. 

– Det går att leva öppet som homosexuell i andra delar av Göteborg men inte i Hjällbo. I Hjällbo får vi agera som straighta killar när vi är utomhus.
Det säger en av medlemmarna i föreningen Homan som bor i Hjällbo, men som inte vill synas med namn eller bild i iHjällbo.

Nu är West Pride i gång och pågår fram till på söndag. Homan, som samlar HBTQ-personer i Göteborg med invandrarbakgrund, arrangerar varje kväll under West Pride orientaliska fester på en bar på Vasagatan.

– Alla är välkomna oavsett sexuell läggning och etnisk bakgrund, säger Ardeshir Bibakabadi, verksamhetsledare för Homan i Göteborg.

Homan går längst fram i Regnbågsparaden

Ardeshir Bibakabadi, verksamhetsledare Homan i Göteborg

Föreningen kommer också att ha ett tält i Pride Park i Bältesspännarparken för att informera om sin verksamhet och när det blir Regnbågsparad på lördag kommer Homan att vara en av de föreningar som går längst fram.

– Pride är ett sätt att manifestera att vi finns och att vi är stolta, säger Ardeshir Bibakabadi.

Men till vardags är det inte möjligt för HBTQ-personer i förorterna, menar han. Det beror på att andra personer med invandrarbakgrund i dessa bostadsområden trakasserar landsmän som är homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queerpersoner.

Svårare att leva som HBTQ-person i Sverige

– Om dessa personer vill leva samma liv som i sina hemländer förstår jag inte varför de har kommit hit till Sverige och gör livet till ett helvete för andra som vill leva i frihet? säger Ardeshir Bibakabadi.

Han tycker att det har blivit svårare att leva som homosexuell i Sverige under de senaste decennierna.

– Jag skulle vilja klä mig mer utmanande. Det gick under 1990-talet, men inte nu. Bostadsbolag som Poseidon måste ta strid för sina hyresgäster och inte acceptera mobbning på grund av sexualitet eller religion, säger Ardeshir Bibakabadi.

Att Poseidon i Hjällbo bara hissar Prideflaggan på en av sina fyra flaggstänger tycker inte Homanmedlemmarna som bor i Hjällbo är tillräckligt. Är det Pridevecka ska de synas fullt ut på alla flaggstänger, menar de.

”Vi gör ingen illa, men de finns de som vill att vi ska avrättas”

– Många invandrare i Sverige tror att man är kriminell om man är homosexuell. Vi gör ingen illa, men det finns folk som tycker att vi ska avrättas, säger Ardeshir Bibakabadi.

Många av personerna som samlats till fikaträffarna som Homan har varje tisdag är från Iran, ett land där de religiösa ledarna påstår att det inte finns några HBTQ-personer.

– Det är fullständigt skitsnack. Vi är så många HBTQ-personer i Iran. Många har tvingats att fly trots att vi hade jobb och pengar i Iran, säger en av männen som bor i Hjällbo.

På bordet står vetebröd, smörgåsrån, ost, kaffe och te. Ljudvolymen stiger ju fler som kommer in i det lilla rummet.

Mobbas för sin sexualitet i skolan

Ali Kamrava bor i nordöstra Göteborg och går på en gymnasieskolan där många elever har invandrarbakgrund.

Ali Kamrava

– Jag utsätts för mobbning och hot. En gång mådde jag så dåligt att jag inte kunde gå till skolan på en vecka. Lärarna vet inte vad de ska göra. De är rädda för vad eleverna ska göra. När jag talade med kuratorn om problemen svarade hon att det inte går att prata med de som hotar och mobbar eftersom det inte skulle ha någon effekt, säger Ali Kamrava.

I sitt bostadsområde känner han av det hårda klimatet mot homosexuella.

– Min pojkvän och jag kan inte gå ut och pussa varandra, säger han.

”De sa att jag borde halshuggas”

Mustafa Mesic talar om hur han blev utstött på en arbetsplats när han berättade att han är homosexuell.

– De sa att jag borde halshuggas, säger han.

Han slutade på den arbetsplatsen strax efter det.

– Jag tycker det är fult och fel att människor beter sig så på en arbetsplats utan att det får några konsekvenser, säger Mustafa Mesic.

På nästa arbetsplats var det en som tyckte att han borde byta namn för att det inte passade att heta Mustafa när man var muslim och homosexuell. Den personen blev av med jobbet efter det.

Ardeshir Bibakabadi berättar om att han har blivit hotad när han föresläst på skolor i bostadsområden i Göteborg med många invandrare.

– De menar att vi ska respektera deras kultur. Jag vill att skolorna ska agera mot elever och föräldrar som inte respekterar personer som är homosexuella, säger han.

Det är dags för ännu en Regnbågsparad för Homans banderoll. Från vänster: Friya, Leif Andersson, Mahdi Zaghian, Ali Kamrava, Shahin, Ardeshir Bibakabadi och Mustafa Mesic.

Homan är en familj

Berättelserna runt bordet handlar också om föräldrar som inte accepterar sina barns sexualitet, om att inte våga säga att man är homosexuell när man söker asyl och om vänner som försvinner när man öppet visar att man är homosexuell.

– Många personer med invandrarbakgrund lever dubbelliv i Sverige. De lever i ett heterosexuellt förhållande och har en annan partner vid sidan av. Jag har själv fått lämna min ursprungsfamilj. Här i Homan är min nya familj. Vi förstår varandras olikheter, säger Ardeshir Bibakabadi.

Fakta

HBTQ är en sammanfattande förkortning för personer som är homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer.

Föreningen Homan har sin verksamhet i Göteborgs Föreningscenters lokaler på Mellangatan 1 vid Järntorget. Läs mer om Homans verksamhet här.

Läs allt som händer under West Pride som pågår mellan 12 och 16 juni här.

Om du vill vara med på Homans orientaliska fester under West Pride är du välkommen till Café Vasanova på Vasagatan 42 mellan klockan 19.00 och 24.00.


Citera gärna det som iHjällbo publicerar. Kom ihåg att ange källan.